Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bockstensmannen blev mördad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bockstensmannen opereras, 700 år efter sin död. Nu kan det nästan säkert konstateras att han blev mördad. Det tyder dkadorna på hans kranium på.
Foto: WIRIDEN JAN

När Bockstensmannen 700 år efter sin död skulle hamna på operationsbordet avslöjades gåtan bakom hans död.

Han mördades.

Med tre slag mot huvudet.

Tidigare har man trott att Bockstensmannen, som hittades i Bockstens mosse utanför Varberg 1936, fick sina skador i huvudet av att ha legat under tryck i mossen sedan 1300-talet. Men när en plastmodell av Bockstensmannens kranium på måndagen kom i händerna på en riktig expert på kranier, professor Claes Lauritzen, chef för kraniofaciala enheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, förkastades den teorin. Lauritzen är säker på att skadorna uppkommit genom yttre våld.

Skallen delad

 Först fick han först ett slag mot underkäken, sedan ett slag vid höger öra, sedan ytterligare ett slag längre bak, ett slag som var direkt dödande. Förmodligen har han då redan legat ner. En påle, eller slägga, kan ha använts som tillhygge. - Det sista slaget delade skallen, säger Claus Lauritzen. Tillsammans med doktor Tim Hewitt, plastikkirurg från Australien, gjorde Claus Lauritzen på måndagen en två timmar lång operation av kraniemodellen. Syftet är att skapa en så trogen kopia av den verklige Bockstensmannen som möjligt. Lauritzen, som själv växt upp i Varberg, hade inte räknat med att kunna lösa gåtan om hur Bockstensmannen dog. - Jag är lite förvånad över att man inte gjort den här analysen tidigare, men det beror väl på att man varit så försiktig med den ursprungliga kraniet, resonerar Lauritzen.

Kläderna välbevarade

 Operationen av kraniemodellen gjordes på sal 4 vid Sahlgrenskas plastikkirurgi. Ett uppbåd av fotografer och reportrar, alla iklädda gröna överdragskläder, följde processen. De två kirurgerna bände, böjde, modellerade med plastmassa, och skruvade fast fixerande stålband. - Det här påminner väldigt mycket om hur vi jobbar i vanliga fall, säger Lauritzen. Modellen är gjord med hjälp av datortomografi. Under operationen lagades underkäken och skadorna av slagen. Dessutom vidgade man ansiktet något, eftersom det av allt att döma pressats ihop under århundradena i torvmossen. Härnäst ska modellmakaren Oscar Nilsson ge Bockstensmannen ett "riktigt" ansikte. I sommar visas resultatet på länsmuseet i Varberg.

Micke Larsson Karin Olander

FAKTA

Bockstensmannen
° Bockstensmannen hittades sommaren 1936 i en mosse i Rolfstorp i norra Halland.
° Mannen levde sannolikt under första halvan av 1300-talet.
Hans klädedräkt är den enda fullständiga mansdräkt från medeltiden som finns bevarad i Europa.
Den är av kraftigt ylle och består bland annat av mantel, hosor och struthätta.
Dräkten tyder på att mannen var en person av högre stånd.
° Mannen var omkring 25 år när han dog.
När kroppen hittades, var den genomborrad av tre träpålar.
Sådant gjordes för att, enligt folktron, se till att den döde inte skulle gå igen.
° Lik som hittats i torvmossar är ibland mycket väl bevarade.
Faktorer som bidrar till det är att vattnet varit kallt, syrefattigt och innehållit mycket garvsyra.

Källa:Länsmuseet i Varberg (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.