Tidigare har man trott att Bockstensmannen, som hittades i Bockstens mosse utanför Varberg 1936, fick sina skador i huvudet av att ha legat under tryck i mossen sedan 1300-talet. Men när en plastmodell av Bockstensmannens kranium på måndagen kom i händerna på en riktig expert på kranier, professor Claes Lauritzen, chef för kraniofaciala enheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, förkastades den teorin. Lauritzen är säker på att skadorna uppkommit genom yttre våld.
Skallen delad
Först fick han först ett slag mot underkäken, sedan ett slag vid höger öra, sedan ytterligare ett slag längre bak, ett slag som var direkt dödande. Förmodligen har han då redan legat ner. En påle, eller slägga, kan ha använts som tillhygge. - Det sista slaget delade skallen, säger Claus Lauritzen. Tillsammans med doktor Tim Hewitt, plastikkirurg från Australien, gjorde Claus Lauritzen på måndagen en två timmar lång operation av kraniemodellen. Syftet är att skapa en så trogen kopia av den verklige Bockstensmannen som möjligt. Lauritzen, som själv växt upp i Varberg, hade inte räknat med att kunna lösa gåtan om hur Bockstensmannen dog. - Jag är lite förvånad över att man inte gjort den här analysen tidigare, men det beror väl på att man varit så försiktig med den ursprungliga kraniet, resonerar Lauritzen.
Kläderna välbevarade
Operationen av kraniemodellen gjordes på sal 4 vid Sahlgrenskas plastikkirurgi. Ett uppbåd av fotografer och reportrar, alla iklädda gröna överdragskläder, följde processen. De två kirurgerna bände, böjde, modellerade med plastmassa, och skruvade fast fixerande stålband. - Det här påminner väldigt mycket om hur vi jobbar i vanliga fall, säger Lauritzen. Modellen är gjord med hjälp av datortomografi. Under operationen lagades underkäken och skadorna av slagen. Dessutom vidgade man ansiktet något, eftersom det av allt att döma pressats ihop under århundradena i torvmossen. Härnäst ska modellmakaren Oscar Nilsson ge Bockstensmannen ett "riktigt" ansikte. I sommar visas resultatet på länsmuseet i Varberg.