Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bocken i Gävle har brunnit ned

Gävles stolta julbock har återigen brunnit ned. Under natten mot lördagen brann den och efteråt stod bara ett tomt skelett kvar på torget i Gävle.

Efter branden meddelar polisen att de har beslagtagit föremål på platsen som har använts av gärningsmännen, samtidigt som de har hört flera vittnen.

– Vi har ännu inga misstänkta, säger Fredrik Nilsson på Gävleborgspolisen. 

På webbkameran som har övervakat den jättelika bocken kunde den ses brinna vid fyra-tiden i natt. 

Och strax därefter kunde polisen bekräfta att den hade brunnit, samtidigt som bilderna visar hur endast ett tomt skelett står kvar i centrala Gävle.

Men att polisen kan ta del av inspelade bilder från webbkameran i jakten på misstänkta personer är omöjligt.

Kameran uppdateras var tredje sekund med stillbilder, där varje ny bild skriver över den gamla.

– Vi saknar tillstånd för att filma och spara bilderna. När man under tidigare år har kunnat se filmer, är det privata personer som sitter hemma och tar skärmdumpar, samt spar ner bilderna, säger Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle.

Har ni någon fundering på att skaffa tillstånd till nästa år?

– Eftersom det är en allmän plats kan det vara svårt eftersom det är en allmän plats, då det är det här med videoövervakning. Men vi i bockkomittén ska samla våra krafter inför nästa år och göra det ännu bättre.

"Vi är jätteledsna"

Maria Nässert, talesperson för bockkommittén i Gävle, är både lite bedrövad och arg när TT frågar henne hur det känns att den jättelika halmskapelsen åter har förstörts.

– Den ska ju står där på Slottstorget. Vi skulle ju både fira jul och nyår med bocken på plats. Vi är jätteledsna för att man inte kan låta den vara. Det ska vara en halmbock på Slottstorget. Så är det, säger hon bestämt.

Årets upplaga hade enligt Nässert både fått bevakning och flamskyddsmedel för att försöka omöjliggöra attentat.

– Men skydd är ju ingen garanti för att den inte kan brinna, säger hon.

Nässert konstaterar också att det är polisens sak att utreda hur branden startat.

Många har hävdat att det kan bli bra reklam för Gävle även om någon tuttar på bocken och den bränns ner. Vad säger du om sådana tankar?

– Bockkommittén är väl medveten om att det är historien om bocken som har gjort den känd, svarar Maria Nässert och fortsätter:

– Men den har aldrig varit så uppmärksammad som de år den har fått stå kvar. När vi hade den impregnerad 2006 och 2007 hade vi otroligt mycket besök från hela världen. Och det är det bockkommittén vill uppnå: bocken ska vara på plats och göra Gävleborna stolta och sprida julstämning.

Så du håller inte med dem som säger att bockbrasorna ger bra marknadsföring?

– Nej, säger Maria Nässert bestämt och fortsätter:

– Vi får minst lika mycket pr och reklam när den är på plats.

På frågan om bockkommittén nu ska uppdatera bockens blogg om nattens attentat, hävdar Nässert att det är bocken själv som skriver inläggen – "från bockhimlen".

På den numera nerbrunna bockens twitterkonto berättas om en "ständig kamp mot pyromaner". Därefter kommer en sista hälsning:

"Jag är så ledsen mina vänner att jag behöver lämna er nu! Tack för den här tiden! Sköt om er och ha en God jul och ett gott nytt år!"

Säger adjö på Twitter

Att Gävlebocken ska fås att återuppstå redan i år är dock inte aktuellt enligt Maria Nässert.

– Man gör en bock per år. Vi hade beställt nedmontering första vardagen efter nyår, och nu måste vi väl försöka att flytta det datumet.

Men nästa höst bygger ni en ny bock?

– Jamen precis, och den ska invigas före nästa första december, säger Maria Nässert.

Så ni har inte tappat sugen?

– I dag är vi ju väldigt ledsna, men vi får väl samla kraft och träffas i bockkommittén och ta nya tag, säger Maria Nässert.

Bocken har ofta varit utsatt för skadegörelse och bränder. Polisen har nu inlett en förundersökning om grov skadegörelse genom brand.

Samtidigt meddelar de på sin hemsida att de har beslagtagit föremål på platsen som har använts av gärningsmännen, samtidigt som de har hört flera vittnen. Men inga misstänkta personer finns i nuläget.

– Nej vi har ännu inga misstänkta, men kommer att jobba vidare på detta, säger Fredrik Nilsson.

Under lördagen kommer arbetet att påbörjas med att montera ner skelettet.

– Det ser inte alls kul ut. Nedmonteringen var beställd till efter nyår, men nu får vi försöka fixa det. Det gör mig så bedrövad, säger Maria Nässert.

Har brunnit vartannat år

Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.

1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok, tre år senare blev den spelobjekt på engelska oddslistor.

2001 satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.

Senaste året som bocken klarade sig var 2010. Samma år erbjöd två okända män vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet en stund. Deras plan var att kidnappa bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.

Höjd vid hornen: 13 meter.

Vikt: 3,6 ton.

Källa: Bockkommittén (TT)

Bockhistoria

1966: Julbocken av halm har satts upp varje år i Gävle sedan 1966.

1969: På nyårsafton brändes bocken för första gången.

1970: Sex timmar efter uppsättandet brändes bocken. Den sattes dock upp igen, denna gång skapad i vass, och två kraftigt berusade ynglingar kunde bindas till branden.

1971: De brända bockarna fick köpmännen i Gävle att tröttna och i stället tog Vasaskolan över verksamheten, men deras mindre bock gick också mot ett tungt öde då den slogs i bitar.

1972: Bocken sjönk ihop efter sabotage.

1974: Brändes ner.

1976: Raggarbil körde sönder bocken.

1979: Gävlebocken brändes ner innan den ens hade satts upp. En ny byggs som impregneras men också den saboterades.

1980: Brändes ner på julafton.

1985: Bocken hade nu saboterats fem år i rad och även detta år brändes den ner. Men den fick också en välkommen plats i Guinness rekordbok eftersom den blev 12,5 meter hög vid bygget.

1988: Bocken klarade sig och blev spelobjekt på engelska oddslistor.

1990: Flera vaktade bocken frivilligt och kanske klarade den sig från sabotage detta år just av den anledningen. Året innan hade den byggts upp två gånger och bränts ner lika många.

1991: Bocken fick en reklamsläde som visade sig vara ett svartbygge och som också brann på julaftons morgon.

1992: Tre bockar brändes ner och bockbrännaren greps. Året därpå skonades den och hamnade samtidigt i Guinness rekordbok på nytt, denna gång var bocken 16 meter hög. Under resten av 90-talet sattes Gävlebocken i brand vid flera år.

2000: Ett par dagar innan nyår brann bocken ner. Bocken har sedan dess brunnit alla år utom tre. Förra året sattes den i brand natten till den 13 december.

Och i år klarade den sig alltså till sista helgen innan julafton.

Källa: www.visitgavle.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.