Bocken började brinna bara timmar efter invigningen. Foto: Roger Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅNBocken började brinna bara timmar efter invigningen. Foto: Roger Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Bocken började brinna bara timmar efter invigningen. Foto: Roger Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
21-åringen döms nu för att ha satt eld på den traditionsenliga bocken i Gävle. Foto: Roger Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN21-åringen döms nu för att ha satt eld på den traditionsenliga bocken i Gävle. Foto: Roger Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
21-åringen döms nu för att ha satt eld på den traditionsenliga bocken i Gävle. Foto: Roger Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Bockbrännaren dömd – ska betala 100 000 kr

Publicerad

En 21-årig man döms för grov skadegörelse efter att ha tänt eld på Gävlebocken, det skriver Gefle dagblad.

Branden utbröt bara timmar efter att Gävlebocken invigdes den 27 november.

21-åringen sågs hälla ut en vätska och tända på. Längs bockbrännarens flyktväg hittades en mössa med DNA-spår som blev polisens hetaste spår i jakten på gärningsmannen.

Den 21-årige mannen döms villkorligt för grov skadegörelse och krävs på 3 000 kronor i böter. Utöver det ska han betala 101 594 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Grov skadegörelse är ett brott som kan leda till fängelse, men tingsrätten bedömer att straffet kan stanna vid villkorlig dom och 3 000 kronor i böter med tanke på mannens unga ålder, skriver Gefle dagblad.

Hällde ut vätska och tände på – flydde på cykel

I fjol firade Gävlebocken sitt 50-årsjubileum – men glädjen blev kort.

Bara timmar efter invigningen, vid 23-tiden den 27 november sattes bocken i brand.

Mannen sågs springa in på det inhägnade området, hälla ut vätska och tända på. Han flydde sedan på cykel.

 

LÄS MER: Filmen – här jagas misstänkta bockbrännaren efter branden

 

Längs hans flyktväg hittades en mössa med DNA–spår. Mössan skulle bli polisens hetaste spår i jakten på gärningsmannen.

Täcker inte hela kostnaden

Gävle kommun yrkade inför rättegången att mannen skulle betala skadestånd på 101 594 kronor. Beloppet skulle täcka kostnaden för att bygga ett nytt bockskelett och köpa in ny belysning.

Men skadeståndet täcker ändå inte hela den förlust som branden betyder för Gävle enligt Johan Adolfsson, kommunikationschef Gävle kommun

– Skadeståndet står inte alls i proportion till den verkliga kostnaden för bockbranden. Bocken betyder fantastiskt mycket för Gävle, och ökar i betydelse för vårt näringsliv. Tyvärr kan kommunen inte begära ett miljonskadestånd för det intäktsbortfall som handel- och besöksnäring går miste om, säger han i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: 50 år med Gävlebocken – här är alla gånger den har brunnit

 

Under sina år har bocken blivit bränd, misshandlad – och påkörd av en raggarbil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag