Bobel Bargasho, 31.

Bobel Bargasho, 31.

Bobel jagas världen över för mordförsök

Publicerad

I onsdags dömdes Bobel Barqasho, 31, till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha kastat sin hustru från sjätte våningen.

Då hade han redan gått under jorden.

Nu jagas han över hela världen efter att svenska myndigheter gått ut med en internationell efterlysning.

Bobel Barqasho, 31, försökte mörda sin dåvarande hustru när han först misshandlade henne och sedan kastade ut henne från sjätte våningen i ett lägenhetshus i Södertälje.

Den slutsatsen drar Högsta domstolen i onsdagens dom, där man dömer Barqasho till 14 års fängelse för mordförsöket. Domstolen sätter därmed punkt för en utdragen process där 31-åringen först dömdes till nio års fängelse i tingsrätten, för att sedan frias av en oenig hovrätt.

Men Bobel Barqasho är fotfarande på fri fot.

31-åringen har gått under jorden och i tisdags häktades han i sin frånvaro. Nu breddar myndigheterna ytterligare sitt söknät och går ut med en internationell efterlysning.

– Jag kan bekräfta att det ligger en internationell efterlysning på den här personen, säger Johan Sone, kommissarie på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Kastade från balkong - föll 13 meter

Han vill inte gå in i detalj på hur polisen arbetar för att få tag på Barqasho, men under måndagen har en internationell efterlysning på Barqasho kommit upp den internationella polisorganisationen Interpols hemsida.

Det var under natten till 10 februari 2013 som Bobel Barqashos dåvarande hustru föll 13 meter från balkongen i parets gemensamma bostad i Södertälje.

Det höga fallet ledde till omfattande skador och kvinnan svävade länge mellan liv och död på sjukhus. När hon vaknade ur koma kunde hon berätta om fragmentariska minnesbilder om att maken först misshandlat henne och sedan burit henne ut mot balkongen, där han kastade henne.

I tingsrätten dömdes Bobel Barqasho till nio års fängelse. Den domen revs upp när tre av fem domare i Svea hovrätt valde att fria Barqasho på grund av att hustruns minnesbilder inte ansågs vara tillräckligt tillförlitliga, bland annat på grund av neurologiska skador som uppstått i samband med fallet.

Efter frikännandet i hovrätten har kvinnans familj varit den pådrivande aktören för att driva fallet vidare. HD tog upp ärendet efter att målsägandesidan ansökt om prövningstillstånd och kvinnans familj har lagt ned omfattande summor pengar för att ordna fram ytterligare teknisk bevisning kopplat till händelsen.

Brodern: "Mår bra efter omständigheterna"

Det höga straffet som HD nu utdömer mot mannen välkomnas av den dåvarande hustruns bror, som för familjens talan.

– Det känns som en fullt realistisk dom. Han får ett fängelsestraff på 14 år men min syster har fått men för livet. Det känns skönt att kunna gå vidare nu. Varje gång det här har tagits upp har det rivit upp såren igen, säger han.

Efter mordförsöket hade kvinnan så allvarliga skador att hon tvingades stanna kvar på sjukhuset i omkring ett halvår innan hon fick komma hem. Nu mår hon bra, även om hon har en väldigt lång resa framför sig, berättar brodern.

– Med tanke på vad som har hänt så mår hon bra. Hon är extremt positiv och glad som människa och har satt upp delmål som hon jobbar hårt med. Det handlar om att kunna få tillbaka mobiliteten. I huvudet är hon väldigt klar, säger han och fortsätter:

– Hon tränar fem dagar i veckan och sätter alltid sin son i första rummet.

Expressen har sökt Bobel Barqashos försvarsadvokat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag