Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bobel jagas världen över för mordförsök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bobel Bargasho, 31.

I onsdags dömdes Bobel Barqasho, 31, till 14 års fängelse för mordförsök efter att ha kastat sin hustru från sjätte våningen.

Då hade han redan gått under jorden.

Nu jagas han över hela världen efter att svenska myndigheter gått ut med en internationell efterlysning.

Bobel Barqasho, 31, försökte mörda sin dåvarande hustru när han först misshandlade henne och sedan kastade ut henne från sjätte våningen i ett lägenhetshus i Södertälje.

Den slutsatsen drar Högsta domstolen i onsdagens dom, där man dömer Barqasho till 14 års fängelse för mordförsöket. Domstolen sätter därmed punkt för en utdragen process där 31-åringen först dömdes till nio års fängelse i tingsrätten, för att sedan frias av en oenig hovrätt.

Men Bobel Barqasho är fotfarande på fri fot.

31-åringen har gått under jorden och i tisdags häktades han i sin frånvaro. Nu breddar myndigheterna ytterligare sitt söknät och går ut med en internationell efterlysning.

– Jag kan bekräfta att det ligger en internationell efterlysning på den här personen, säger Johan Sone, kommissarie på Nationella operativa avdelningen (NOA).

Kastade från balkong - föll 13 meter

Han vill inte gå in i detalj på hur polisen arbetar för att få tag på Barqasho, men under måndagen har en internationell efterlysning på Barqasho kommit upp den internationella polisorganisationen Interpols hemsida.

Det var under natten till 10 februari 2013 som Bobel Barqashos dåvarande hustru föll 13 meter från balkongen i parets gemensamma bostad i Södertälje.

Det höga fallet ledde till omfattande skador och kvinnan svävade länge mellan liv och död på sjukhus. När hon vaknade ur koma kunde hon berätta om fragmentariska minnesbilder om att maken först misshandlat henne och sedan burit henne ut mot balkongen, där han kastade henne.

I tingsrätten dömdes Bobel Barqasho till nio års fängelse. Den domen revs upp när tre av fem domare i Svea hovrätt valde att fria Barqasho på grund av att hustruns minnesbilder inte ansågs vara tillräckligt tillförlitliga, bland annat på grund av neurologiska skador som uppstått i samband med fallet.

Efter frikännandet i hovrätten har kvinnans familj varit den pådrivande aktören för att driva fallet vidare. HD tog upp ärendet efter att målsägandesidan ansökt om prövningstillstånd och kvinnans familj har lagt ned omfattande summor pengar för att ordna fram ytterligare teknisk bevisning kopplat till händelsen.

Brodern: "Mår bra efter omständigheterna"

Det höga straffet som HD nu utdömer mot mannen välkomnas av den dåvarande hustruns bror, som för familjens talan.

– Det känns som en fullt realistisk dom. Han får ett fängelsestraff på 14 år men min syster har fått men för livet. Det känns skönt att kunna gå vidare nu. Varje gång det här har tagits upp har det rivit upp såren igen, säger han.

Efter mordförsöket hade kvinnan så allvarliga skador att hon tvingades stanna kvar på sjukhuset i omkring ett halvår innan hon fick komma hem. Nu mår hon bra, även om hon har en väldigt lång resa framför sig, berättar brodern.

– Med tanke på vad som har hänt så mår hon bra. Hon är extremt positiv och glad som människa och har satt upp delmål som hon jobbar hårt med. Det handlar om att kunna få tillbaka mobiliteten. I huvudet är hon väldigt klar, säger han och fortsätter:

– Hon tränar fem dagar i veckan och sätter alltid sin son i första rummet.

Expressen har sökt Bobel Barqashos försvarsadvokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.