Bob Geldof lämnar tillbaka sin utmärkelse i protest mot att... Foto: PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWSBob Geldof lämnar tillbaka sin utmärkelse i protest mot att... Foto: PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Bob Geldof lämnar tillbaka sin utmärkelse i protest mot att... Foto: PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
...Aung San Suu Kyi fått en likadan av staden Dublin. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN...Aung San Suu Kyi fått en likadan av staden Dublin. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
...Aung San Suu Kyi fått en likadan av staden Dublin. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bob Geldof returnerar utmärkelse i protest mot Nobelpristagaren

Publicerad

Sir Bob Geldof lämnar tillbaka en utmärkelse i protest mot Burmas ledare, Aung San Suu Kyi.

Geldof kallar fredspristagaren "folkmordets tjänarinna", enligt Sky News.

Live aid-grundaren Bob Geldof väljer att lämna tillbaka utmärkelsen "Freedom of the City of Dublin".

Han gör det som en protest mot behandlingen av rohinhyafolket i Burma, eller Myanmar som nationen föredrar att kallas.

Bob Geldof: "Hon förtjänar den inte"

Eftersom Aung San Suu Kyi också tilldelats utmärkelsen vill Geldof inte ha med den att göra längre.

 

LÄS MER: Missnöjet ökar mot Suu Kyi – krav på att ifrån henne fredspriset

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/930032731559550981

Burmas ledare Aung San Suu Kyi  har beskyllts för att ha gjort alldeles för lite för att stoppa förföljelserna av den muslimska rohinyabefolkningen. Enligt Amnesty pågår ett långsamt folkmord i landet.

– Hon förtjänar inte att hedras, säger Bob Geldof enligt Sky News.

 

LÄS MER: Sätt inte makt före rätt, Aung San Suu Kyi

LÄS MER: Ett hopp för frihet – men så kan Suu Kyi-succé skaka Burma

U2 uppmaning till Aung San Suu Kyi: "Säg ifrån"

Även gruppen U2, liksom Bob Geldof från Irland, har uttalat sig om Nobelpristagaren Aung San Suu Kyis passivitet.

Bandmedlemmarna, som i åratal kampanjade för att Aung San Suu Kyi skulle släppas fri, är djupt besvikna på henne. De skulle ha haft ett samtal med henne men nu blir det inte av.

https://twitter.com/irishexaminer/status/930033058492841985

"Så vi säger nu vad vi skulle ha sagt till henne: våldet och terror som rohinyabefolkningen utsätts för är skrämmande och måste få ett slut. Aung San Suu Kyis tystnad börjar likna samtycke. Som Martin Luther King sa: "Den ultimata tragedin är inte förtrycket och grymheten från de onda utan tystnaden från de goda. Det är hög tid att hon ställer sig upp och säger ifrån", skriver U2 på sin hemsida.

Protesterna mot Burmas behandling av minoritetsfolket pågår även i Sverige. Riksdagskvinnan Caroline Szyber, KD, anser att EU ska vidta åtgärder mot Burma.

– När FN varit så tydligt att det är ”ett skolboksexempel på folkmord/etnisk resning” som sker måste också omvärlden markera mer. EU kan absolut göra mer, utöka sanktionerna såsom globalt vapenembargo, avsluta alla militära samarbeten men även sanktioner mot militärägda företag, säger Caroline Szyber till Expressen. 

https://twitter.com/CarolineSzyber/status/930014468691685376

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag