BO kallar till krismöte: "Skärpning!"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Malmberg, BO.
Foto: OLLE SPORRONG / SARA STRANDLUND

Barnombudsmannen ryter till i frågan om utvisningshotade Hadille, 2.

BO kallar upp socialstyrelsen och migrationsverket till ett krismöte.

"Skärpning, socialstyrelsen och migrationsverket!", skriver BO.

Hadilles ödes har engagerat svenskarna och tiotusentals har skrivit under upprop för att få migrationsverket att ändra sin syn på saken.

Barnombudsmannen, Fredrik Malmberg, skriver på söndagen i sin blogg att han inte får uttala sig i det enskilda fallet, men han menar att det är hans "skyldighet som barnombudsman att uppmärksamma på en generell nivå när barnkonventionen inte efterlevs."

Med stöd av §5 i Lagen om barnombudsman kallar han  nu upp socialstyrelsen och migrationsverket på ett möte för överläggningar om saken.

"Myndigheterna kallas till överläggning hos barnombudsmannen onsdagen den 3 oktober kl 13-14.30", skriver BO.

Skulle vara klar i somras

Bakgrunden är att BO redan för ett år sedan samlade migrationsverket och socialstyrelsen till möte om placerade barn som riskerar att avvisas från Sverige.

BO skriver:

"Vid mötet 2011 framkom att det fanns stora kunskapsluckor hos de ansvariga myndigheterna om dessa barns situation. Det blev också uppenbart att samverkan mellan migrationsverket och sociala myndigheter lämnar mycket att önska."

Myndigheterna kom fram till att en vägledning skyndsamt skulle tas fram. Vägledningen skulle vara färdig i somras.

"Oerhört besviken"

Arbetet skulle ledas av socialstyrelsen som BO skriver att han haft nära kontakt med och efterlyst resultat.

"Det senaste beskedet till oss var att arbetet hade försenats kraftigt. Jag är oerhört bekymrad över detta", skriver BO.

BO konstaterar:

"Det sker gång på gång att barn hamnar i kläm mellan sociala myndigheters bedömning av barnets bästa och Migrationsverkets bedömning. Brister i samverkan mellan dessa myndigheter kan få svåra följder för de barn som saken berör."

Inte klart

Barbro Rohdin, enhetschef på socialstyrelsen, kommenterar kritiken.

– Vi ska åstadkomma det här så fort som möjligt. Det är olika omständigheter som gjort att det inte blivit klart, säger hon.

– Förhoppningsvis ska det vara klart inom några månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.