Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bo Holmström drömde om comeback i tv

Bo Holmström. Foto: PER ARVIDSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB

Bo Holmström har lagt ut för gott.

Den gamle stjärnreportern förklarade världen för oss i mer än 50 år.

Han var en hedersgäst i miljoners svenskars vardagsrum som symbol för det nya, snabba och glamorösa nyhetsmediet: televisionen.

Han rapporterade om krig och fred, om månladdningar och terrordåd. Redan som ung reporter uppträdde han med pondus och auktoritet i tv-rutan.

Bo Holmström blev svenska folkets öga mot världen – och verkade själv njuta av varje ögonblick. Av dramatiken, hetsen och spänningen när han gick ut i direktsändning.

Han tillhörde den första generationens tv-personligheter som blev dagliga gäster i  svenska hem i början på 1960-talet. Genom den enda svartvita kanalen blev de kändare än några andra kändisar, både före och efter dem. Och Bo Holmström var kanske mest känd av dem alla.

Bosse Holmström med kameraman Ulf Davidsson i Kairo, Egypten 1986. Foto: ROLF HAMILTON

Reportern sågs ofta i trenchcoat

Den unge mannen var i rutan nästan varje kväll. Ofta klädd i trenchcoat rapporterade han från fältet. I början mest i Sverige, sedan profilerade han sig som utrikesreporter. Täckte 17 krig, var korrespondent i London, Paris, Rom, New York och Madrid. Gjorde långa reportageresor i Mellanöstern.

Hans rapporter från svenska händelser som bankdramat på Norrmalmstorg och attentatet mot Västtysklands ambassad är legendariska.

Bo Holmströms legendariska rapport från Norrmalmstorgsdramat.

In i det sista drömde han om en comeback i tv-rutan. Även om han tycktes ha tappat livslusten de sista månaderna när livet i rullstol med amputerat ben blev för svårt, sade han så sent som i våras till Expressen att han ville tillbaka till tv-rutan.

– Nyheter är som en sjukdom, jag missar aldrig en sändning. Jag skulle gärna komma ut och vara med igen. Främst i Mellanöstern där jag varit mycket. Men också i Sverige, sade han till Expressen i april i år och fortsatte:

– Det är så klart svårt att rapportera från fältet i rullstol. Men man kan kommentera i studio. Jag ställer gärna upp om någon skulle tycka att det är intressant.

Ulrika Nilsson, Bo Holmström och Eva Holmström. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Tränade att gå med protes

Då var han full av hopp. Tränade att gå med protes och väntade på en specialbyggd bil med vilken han på egen hand skulle kunna ta sig från hemmet i Trosa till Stockholm för att träffa vänner och gamla kolleger.

Nyheter är som en sjukdom. Jag missar aldrig en sändning. Jag skulle gärna komma ut och vara med igen.

– Med bil kommer jag runt mera, då kan jag ta mig in själv till Stockholm. Gå på luncher och middagar. Och gå på bio, det är ofta filmer jag vill se, sade Bo Holmström i april.

– Jag ringde och kollade om jag måste ta nytt körkort. Jag fick svaret att det är bara att köra. Livet är inte slut för att de tagit ett ben, sade han.

Från sin lägenhet i den idylliska småstaden Trosa följde han världspolitiken med spänt intresse. Krigen i Mellanöstern, Putins framfart, Trumps utfall – alla de dramatiska nyheterna fängslade den gamle reportern. Precis som de gjort hela hans liv.

Började på Aktuellt 1960

Bo Holmström började 1960 på Aktuellt, det enda nyhetsprogrammet i den enda kanalen. Tidigare hade han skrivit artiklar i Enskede scoutkårs tidning, arbetat på Östgöta Correspondenten medan han gjorde värnplikten i Linköping samt gått på nystartade Journalistinstitutet. Som en av fyra reportrar i det nya tv-programmet som bokstavligen alla tittade på hamnade 21-åringen direkt i rampljuset.

”Efter ett par månader på Institutet var det en tiodagarskurs i etermedia-journalistik och den kursen drevs på Sveriges Television. Men efter dessa tio dagar kom jag sällan tillbaka till skolan. Så började mitt första seriösa journalistjobb. Aktuellt hette TV-programmet”, skriver Bo Holmström in sin memoarbok ”Lägg ut! – Episoder ur ett journalistliv” (2011).

”Då fanns det bara ett nyhetsprogram, ja, det fanns bara en TV-kanal och man sände bara sex dagar i veckan. Onsdagarna var TV-fria … Å andra sidan var TV ett sammanbindande kitt för hela nationen. Alla såg samma program och dagen efter talade alla om vad man sett på TV kvällen innan”, skriver han.

Bo Holmström 1996. Foto: JENS ASSUR

Han blev korrespondent i London 1963, men hans första stora direktsändning var från tunnelraset med instängda arbetare i Stockholm 1965,

Bo Holmström sade många gånger att den största upplevelsen i hans journalistliv var att 1969 få rapportera direkt från den första månlandningen. Han jämförde det i historisk betydelse med att direktreferera Jesu korsfästelse.

Med Khomeini från exilen

Han var med i planet 1979 när Irans ayatollah Khomeini återvände från exilen i Paris till Teheran. Han rapporterade från diktaturerna i Sydeuropa på 1970-talet samt från 1980-talet och framåt om konflikterna i Mellanöstern, där han redan 1967 debuterade som krigskorrespondent i det arabisk-israeliska sexdagarskriget.

Andra höjdpunkter i hans karriär framgår av några kapitelrubriker i hans memoarbok: ”Segla med Thor Heyerdahl”, ”Med Carl Bildt i bakluckan”, ”Fånge hos kannibaler”, ”Jakten på Usama bin Laden”, ”När jag blev slagen i magen av kungen” och ”Jag ska krossa dig, sa statsministern”.

Men mest känd är han ändå för den odödliga repliken ”Lägg ut!” från ambassaddramat i Stockholm 1975. Terrorister hade ockuperat Västtysklands ambassad och tagit gisslan. Bo Holmström stod framför ambassaden när byggnaden plötsligt exploderade. Han hukade och skrek de klassiska orden till kameramannen. Scenen har senare sänts hundratals gånger och han fick kritik för att agera överdrivet dramatiskt.

Det pågick en studiodebatt. Jag väntade på att ta över när det plötsligt exploderade bakom mig. Saker började fara i luften och en sten föll ner på min monitor.

Bo Holmström berättade senare för Expressen vad som hände:

– Det pågick en studiodebatt. Jag väntade på att ta över när det plötsligt exploderade bakom mig. Saker började fara i luften och en sten föll ner på min monitor.

– När den dog hade jag ingen bild, så jag visste inte om någon i studion hade uppmärksammat smällen. När det small skrek jag ”Lägg ut!”. Kameramannen hade kontakt med studion via sina hörlurar, så han gav tecken till mig när jag låg ute att jag kunde börja prata.

Kicki Hultin, Harald Treutiger, Göran Skytte, Bo Holmström och Jesper Aspegren. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB

Berömda scenen aldrig direktsänd

Den berömda scenen gick aldrig ut i direktsändning, utan har bara sänts i efterhand. Och i repris massor av gånger.

Bo Holmström slutade 2001 på SVT efter en konflikt och fick genast jobb på TV4 där han arbetade till sin pension 2011.

Han tvingades förra sommaren amputera högerbenet under knät sedan hans mångåriga diabetes vållat sår på foten som utvecklades till kallbrand. Efter amputationen flyttade han ned till en trea på bottenvåningen efter att tidigare ha bott en trappa upp utan hiss i samma hus i Trosa.

Det begränsade hans rörelsefrihet. Han tvingades till ett stillsamt liv i rullstol fjärran från de krigsskådeplatser och konfliktzoner han rapporterat från i 50 år.

– Att jag kör rullstol är en kombination av att jag har dålig blodcirkulation, vilket beror på den där jäkla rökningen som jag inte har lyckats göra mig av med helt, och diabetes som jag dragits med i många år, sade tv-veteranen till Expressen i oktober 2016.

– Jag fick ett sår på ena foten och det utvecklades efter ett år till kallbrand. Då var det bara att välja: antingen kapa benet eller lägga sig i graven. Det var de sista dagarna i juni som läkarna sade att de var tvungna att ta bort benet, sade han.

Bo Holmström 1995. Foto: RT / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ 514 / IBL / IBLAB

Tvingades ge upp seglingen

Redan tidigare hade han lagt ut från bryggan med sin båt för sista gången. Han tvingades ge upp seglingen som alltid varit hans stora hobby. Han berättade att han sista seglats var över Ålands hav i halvstorm för några år sedan.

Bo Holmström kämpade med protesen, men sade att han klarade sig bra med rullstolen hemma. Och att han åkte till affären, apoteket och bokhandeln i Trosa med sin permobil. Samtidigt hoppades han att hans nya specialbyggda bil skulle ge honom större rörelsefrihet.

Men de sista månaderna blev svåra. Hans tillstånd förvärrades, han klarade sig inte själv längre och han flyttade till ett vårdboende i Vagnhärad, berättade han för Aftonbladet. Han sade att han kände sig ”utlämnad” och att det inte längre kändes som ”ett värdigt liv”.

– Jag har tappat livsgnistan, sade han till tidningen.

Bo Holmström blev 78 år.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!