Bo Enström, 75, såg den smarta skylten på restaurangen. Foto: PRIVATBo Enström, 75, såg den smarta skylten på restaurangen. Foto: PRIVAT
Bo Enström, 75, såg den smarta skylten på restaurangen. Foto: PRIVAT
15 kilo slängd mat kunde ha mättat 30 personer. Foto: PRIVAT15 kilo slängd mat kunde ha mättat 30 personer. Foto: PRIVAT
15 kilo slängd mat kunde ha mättat 30 personer. Foto: PRIVAT

Bo fotade skylten – nu hyllas den av tusentals

Publicerad

Bo Enström, 75, hade planerat att äta en middag på Stiftsgården i Rättvik.

Men på buffébordet stod en skylt som fångande hans intresse.

Nu har den kloka uppmaningen hyllats av tusentals på internet.

– Det var inte expertspråket eller elitens språk, det här var köksbordsspråket. Det fångade mig, säger han.

Efter att ha firat midsommar i Dalarna bestämde sig Bo Enström, 75, och hans fru för att äta middag på Stiftsgården i Rättvik.

På buffébordet hade kökspersonalen satt upp en skylt som fångade Bo Enströms intresse – en vänlig påminnelse om att inte lasta mer på tallriken än vad man mäktar med att äta:

”Ta så mycket du vill, men ät gärna upp. I går kastade vi 15 kilo. Vilket kunde ha mättat 30 personer (60 barn).”

– Själva budskapet är ju inte nytt. Att vi kastar si och så många ton mat har ju figurerat i många tidningar. Däremot är det enkla språket här en ny signal. Det var det jag reagerade på. Det var inte expertspråket eller elitens språk, det här var köksbordsspråket. Det fångade mig, säger Bo Enström.

Skylten på buffébordet på restaurangen i Rättvik.Foto: PRIVAT

LÄS MER: Anders geniala skylt gör succé – får fartdårarna att stanna 

Skylten hyllas av tusentals

Han tog ett foto på skylten och efter en stunds funderande valde han att lägga ut bilden på sin Facebooksida. Där har restaurangens korta rader gjort succé. Över tvåtusen personer har delat Stiftsgårdens uppmaning och många har skrivit uppskattande kommentarer.

”Men såå bra”, skriver en person. ”En självklarhet”, skriver en annan.

För Bo Enström – som före pensioneringen arbetade som neuropsykolog – kan förklaringen till skyltens popularitet ligga i utformningen, snarare än i innehållet:

– Det finns inget moraliserade i det här, utan det sätter i stället i gång en reflektion hos den som läser. Där tror jag att vi har en av de verksamma faktorerna. Det är fakta som man får börja fundera kring. Då känner man sig själv godkänd som medborgare och medmänniska, säger han.

Nu hyllar bo restaurangens smarta skylt. Foto: Privat

LÄS MER: Böndernas ilska mot Coop-butikens skylt 

”Lita på att människor tänker själva”

Utan att göra några jämförelser i övrigt drar han också en parallell till kristendomens förgrundsgestalt:

– Att använda reflektionen i stället för pekfingret är en metodik som är gravt undervärderad. Ursprungligen kommer den metodiken faktiskt från Jesus. Det var en av kärnpunkterna i hans sätt att föra fram sitt budskap. Han målade upp välkända miljöer och sen så skapade han utrymme för reflektion och litade på att människorna själva tänker.

Själv behövde han dock ingen extra uppmaning. Varenda smula på midsommartallriken åts upp.

– Jag slänger aldrig mat och det gör jag inte i hushållet heller. Det är inte för att jag är perfekt, men jag har det med mig hemifrån. Eventuellt kan man slänga potatis, men där går gränsen, säger Bo Enström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag