De tre äldsta barnen lekte inne i rummet medan Bnafshe Abdulrahman Jemmo lagade frukost. Foto: Kassem Hamadé.De tre äldsta barnen lekte inne i rummet medan Bnafshe Abdulrahman Jemmo lagade frukost. Foto: Kassem Hamadé.
De tre äldsta barnen lekte inne i rummet medan Bnafshe Abdulrahman Jemmo lagade frukost. Foto: Kassem Hamadé.
Kurder protesterar mot den turkiska offensiven i norra Syrien. Foto: WAEL HAMZEH / EPAKurder protesterar mot den turkiska offensiven i norra Syrien. Foto: WAEL HAMZEH / EPA
Kurder protesterar mot den turkiska offensiven i norra Syrien. Foto: WAEL HAMZEH / EPA
En flicka i ett skydd som skadats i en sprängattack. Foto: AREF WATAD / EPAEn flicka i ett skydd som skadats i en sprängattack. Foto: AREF WATAD / EPA
En flicka i ett skydd som skadats i en sprängattack. Foto: AREF WATAD / EPA
Röken stiget mot skyn efter ett bombangrepp. Foto: CAN EROK / AP / TT / NTB SCANPIXRöken stiget mot skyn efter ett bombangrepp. Foto: CAN EROK / AP / TT / NTB SCANPIX
Röken stiget mot skyn efter ett bombangrepp. Foto: CAN EROK / AP / TT / NTB SCANPIX
Soldater i den turkiskstödda Fria Syriska Armén. Foto: HASAN KIRMIZITAS / EPA / DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTOSoldater i den turkiskstödda Fria Syriska Armén. Foto: HASAN KIRMIZITAS / EPA / DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTO
Soldater i den turkiskstödda Fria Syriska Armén. Foto: HASAN KIRMIZITAS / EPA / DOGAN NEWS AGENCY VIA DEPO PHOTO
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signerar en drönare. Foto: MURAT CETINMUHURDAR / AP / TT / NTB SCANPIXTurkiets president Recep Tayyip Erdogan signerar en drönare. Foto: MURAT CETINMUHURDAR / AP / TT / NTB SCANPIX
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan signerar en drönare. Foto: MURAT CETINMUHURDAR / AP / TT / NTB SCANPIX

Bnafshe hade fyra barn – tre dog i bombanfallet

Publicerad

AFRIN. Hon lagade frukost till sina fyra barn när bomben träffade hemmet.

Nu ligger tre av Bnafshe Abdulrahman Jemmos barn döda på bårhuset.

– Mina barn är små, de är små, varför dödas de, säger hon och gråter sorgset.

Samtidigt fortsätter Turkiet offensiven mot den syriskkurdiska staden Afrin.

De tre äldsta barnen lekte inne i rummet medan treåringen Rashid satt på golvet i köket samtidigt som Bnafshe Abdulrahman Jemmo lagade frukost i familjens nya hem i Afrin. De har nyligen flytt dit för att söka skydd från turkiska armén som ockuperat flera byar i de kurdiska områdena längs gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Men plötsligt rasar huset över dem.

– Jag hörde ingen smäll. Delar av huset rasade ner. Jag hörde mitt barn gråta. Pojkens hand och fot var borta. De andra var tysta. Alla tre dog, gråter Bnafshe Abdulrahman Jemmo.

Hon lägger ena handen på sin skadade treåriga pojke som ligger tyst under en filt på sängen. Han har fått splitterskador på huvudet och tryckvågen som orsakades av bomben spräckte hans gom.

Bnafshe Abdulrahman Jemmo (i mitten) förlorade tre av sina fyra barn i bombanfallet.Foto: Kassem Hamadé

Barnen ligger på bårhuset

Expressen är som enda utländska media på plats inne i Afrin och möter Bnaafshe på den enkla akutmottagningen på sjukhuset i Afrin. Rummet bredvid är bårhuset. Där ligger hennes tre andra barn - Hussein, 15, Hala, 13 och Ferhat, 10 - dödade.

Maryam Hannan som jobbar på sjukhuset står vid de döda barnens kroppar och gråter. Under det senaste dygnet har sjukhuset - som saknar livsnödvändig sjukhusutrustning och mediciner – tagit emot minst fem döda barn.

– Var är omvärlden, var är Europa. Hör inte folk vad som sker mot Afrin? De dödar civila, säger hon.

Den 20 januari i år inledde Turkiet operationen "Olivkvist" mot Afrin. Målet är att driva ut den kurdiska YPG-milisen, som Turkiet betraktar som en terrorrörelse, från området. Turkiet hänvisar till kopplingar mellan YPG och PKK-gerillan i Turkiet, som är terrorstämplad av USA, EU och Turkiet.

Hundratals dödade i offensiven

Hundratals människor har dödats under offensiven och omvärlden har uppmanat Turkiet om vapenvila. Men under ett möte i Wien på torsdagen meddelade den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu att offensiven kommer fortsätta fram till maj rapporterar flera nyhetsbyråer.

Maryam Hannan som jobbar på sjukhuset står vid de döda barnens kroppar och gråter. Foto: Kassem Hamadé

Samtidigt lider civilbefolkningen i området svårt. Vägen från Aleppo via berget al-Ahlam är den enda vägen som inte är blockerad. Med turkiskt stöd avancerar syriska väpnade grupper framåt och i nuläget befinner de sig bara sju kilometer från Afrin, en stad dit tusentals kurdiska flyktingar har flytt för att söka skydd.

Fyrabarnsmamman Bnafshe är en av de familjer som trodde att staden Afrin var säkert.

– Vi är fattiga människor. Vi är dervischer. Mina barn är små. Varför bli de dödade, skriker Bnafshe och brister i gråt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag