Bluffen: Radiotjänst använder inte pejlare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

De fruktade "pejlarna", kontrollanterna från Radiotjänst som med teknisk utrustning scannar av bostadsområden efter tv-mottagare för att avslöja licenssmitare, är en bluff.

Utrustningen har inte använts sedan 1990-talet, avslöjar Ekot i Sveriges Radio.

Det var i ett inslag i Ekots kvart i fem-sändning – om att Radiotjänst inte aktivt kommer att söka efter personer som har datorer för att avkräva dem licenspengar efter att SVT börjar sända direkt på nätet – som bomben släpptes:

– Mig veterligen finns det ingen teknik för det, sa Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt i Ekot, och fortsatte:

– Och i sammanhanget kan jag väl nämna att den pejlningsteknik som Radiotjänst använt sig av tidigare i historien använder vi inte heller.

Ekots reporter: Det finns inga pejlare?

– Det finns inga pejlare, svarar Johan Gernandt.

Bekräftas av vd

Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst bekräftar uppgiften för Expressen.se.

– Nej, det var länge sedan vi tog den ur bruk, någon gång i sluten eller mitten på 90-talet. Det är ett väldigt otympligt sätt att bedriva kontrollverksamhet på, säger han, smått överraskad över att informationen inte varit allmänt känd tidigare.

Har ni varit otydliga med att ni inte åker till bostadsområden och använder er av teknisk utrustning?

– Nja, vi har ju inte gått ut och kommunicerat det aktivt att vi slutat med det. Vi har helt enkelt bara upphört, säger Carl-Gustav Johansson.

Missvisande

Men på internet verkar många fortfarande leva i tron om att det finns kontrollanter som använder sig av teknisk utrustning för att avslöja licenssyndare. Även i en intervju säger en kontrollant att det finns teknisk utrustning om ord skulle stå mot ord.

– Men är det verkligen så fortfarande? frågar sig Carl-Gustav Johansson.

I dag söker Radiotjänst efter tv-ägare med hjälp av dörrknackning - och har gjort så sedan pejlarna togs ur bruk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.