Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bluff om drog sprids nu på Facebook

Pillret smygs ner i din drink och när du vaknar har du blivit våldtagen och steriliserad för livet.

På Facebook sprids de senaste dagarna en varning för den "nya våldtäktsdrogen" Progesterex. Inlägget, som är underskrivet av doktoranden Birgitta Olofsson, har delats över 10 000 gånger. Men, Progesterex har aldrig funnits.

Nätbluffen har lurat människor världen över sedan 1999.

– Det har varit tyst i så många år, jag förstår inte varför det helt plötsligt dyker upp igen, säger Birgitta Olofsson, vars namn används i bluffen, till Expressen.

Andra kända Facebook-bluffar

"17-åring är försvunnen"

En fejkad efterlysning efter en 17-åring fick 20 000 delningar. I inlägget, som undertecknats av en man som påstod sig vara 17-åringens pappa, stod det att pojken är försvunnen. Men 17-åringen satt hemma och pluggade och efterlysningen var enligt Nyheter24 skapad av illvilliga mobbare.

Kvinna avslöjades

I Hässleholm fick en kvinna med skyddad identitet sin vistelseort röjd när maken efterlyste sitt försvunna barn via Facebook. Efterlysningen spreds fort och nådde till slut en person som ringde och berättade var barnet och kvinnan bodde.

"Utländsk liga kidnappar barn"

En Facebook-varning om att utländska ligor kidnappar barn i Västerbotten spreds över 13 000 gånger på Facebook, enligt Nyheter24. I inlägget står det att ligan rövar bort barn till Polen där de används som "kampbarn". Polisen blev nerringd efter inlägget och tvingades gå ut och dementera bluffen.

"Lämna ej din drink utan uppsikt!"

Så börjar ett Facebook-inlägg som delats över 10 000 gånger sedan i fredags. Enligt inlägget ska en kvinna ha blivit kidnappad och våldtagen flera gånger efter att ha blivit drogad på en nattklubb. I hennes kropp hittades spår av det kända sömnmedlet Rohypnol samt den "nya våldtäktsdrogen" Progesterex, ett "steriliserings-piller" som sägs användas av veterinärer.

"Det är ofattbart lätt att få tag i och Progesterex kan vara nästa preparat som slår igenom i nattlivet", står det i inlägget som är underskrivet av Birgitta Olofsson, sjuksköterska och doktorand vid Umeå universitet.

Spreds via mejl 1999

På Facebook har inlägget delats av oroliga människor som varnat sina nära och kära. Men berättelsen om Progesterex är en bluff som figurerat på nätet sedan 1999. Birgitta Olofsson, som då var doktorand, har använts för att ge historien mer tyngd och trovärdighet.

– Det är helt makalöst. Det har varit tyst i så många år, jag förstår inte varför det helt plötsligt dyker upp igen. Det verkar som att jag aldrig blir av med det här, säger Birgitta Olofsson som i dag arbetar som forskarassistent, till Expressen.

Allt startade 1999 när myten om Progesterex började spridas via mejl i USA. Det dröjde inte länge förrän varningen översatts till svenska och damp ner i Birgitta Olofssons inkorg. Hon noterade inte namnet Progesterex utan skickade vidare mejlet för att uppmärksamma andra om att folk kan bli drogade på krogen.

– Jag ägnade inte det någon större tid utan skickade bara vidare det till mina vänner. Efter det klippte någon in mitt namn i det här mejlet och då var jag doktorand – på den vägen är det. Det är någon som har satt dit mig, de vill helst ha någon akademisk titel så att det blir mer tillförlitligt, säger Olofsson till Expressen.

Nådde det brittiska parlamentet

Berättelserna om Progesterex finns i flera versioner och i flera länder. De har spridits och delats i bland annat Spanien, Brasilien, Norge och Frankrike. Ofta handlar de om fem män som ska ha våldtagit en kvinna efter ett nattklubbsbesök. Var nattklubben i fråga fanns är dock mycket oklart. Det finns versioner från bland annat Singapore, Mumbai, Halifax och Melbourne.

År 2006 nådde Progesterex till och med det brittiska parlamentet då ledamoten Lynne Featherstone ställde en formell fråga om hur många våldtäkter som skett i samband med Progesterex.

I Sverige har nätbluffen blossat upp som mest år 2006 och 2008. Den första gången tvingades läkemedelsverket gå ut och dementera. Efter utbrottet 2008 skickade Umeå universitet ut ett pressmeddelande om att läkemedlet inte existerar och att "ingen anställd har någon koppling till de uppgivna uppgifterna".

Kan bli större nu

För Birgitta Olofsson har bluffen varit en mardröm som hon hoppades hade tagit slut. Men i fredags började alltså myten om Progesterex spridas ännu en gång – och den här gången har den bättre förutsättningar att skrämma och lura människor.

– 2006 användes inte Facebook i samma utsträckning som det används i dag. Jag har försökt att få bort det, men det går ju inte. Det finns inget som heter Progesterex och man kan inte bli steril av det. Det enda sanna i den här historien är att tjejer kan bli drogade och att man ska vara vaksam på krogen, säger Olofsson, och fortsätter:

– Lägg ner med att sprida det här. Jag skulle gärna bli ihågkommen för något annat än Progesterex.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.