Foto: Alexander F. Yuan
 Foto: Alexander F. Yuan

Bluff bakom nya toppsiffror i Kina

Publicerad

De starka BNP-siffrorna i fredags från Kina visar på ökad fart i världens näst största ekonomi.

Men flera Kinaexperter och analytiker varnar för att siffrorna är häftigt upplåsta.

Kinas offentliga statistik är ett maktinstrument vars huvuduppgift är att stödja Kommunistpartiet. Det framhåller Derek Scissors, forskare kring asiatisk ekonomi vid amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation.

– BNP-siffrorna är helt enkelt förfalskade. De överdrivs vid dåliga tider och tonas ner vid goda tider. Statistiken falsifieras när den anses vara hotande eller politiskt känslig, säger han till TT.

Slog förväntningarna

Fredagens siffror visade på en bättre än förväntad BNP-tillväxt på 7,9 procent, den första tillväxtökningen på två år. Även industriproduktionen slog förväntningarna.

– Att de ekonomiska siffrorna skulle slå förväntningarna första kvartalet efter Kommunistpartiets ledarskifte är lika förvånansvärt som att solen går upp på morgonen, säger Derek Scissors kritiskt.

Även Victor Teo, professor vid Hongkonguniversitetet, anser att siffrorna bör tas med en nypa salt. Ovissheten är så stor att vissa ekonomer till och med hävdar att Kina i själva verket är i recession.

Förra veckans häpnadsväckande starka exportsiffror, som steg 14,1 procent, möttes också med tvivel. Investmentbanken UBS sade att uppgången inte matchade fraktgods i landets hamnar och Goldman Sachs framhöll att exportsiffrorna avvek från uppgången i utländska order.

Vill vara framgångsrika

– Kinas export till Hongkong växte väldigt kraftigt. Men tittar man på statistiken från Hongkong ser man att importen inte var lika stark, säger Louis Kuijs, chefsekonom vid Royal Bank of Scotland i Hongkong, till Bloomberg.

Skeva siffror är också resultatet av att lokala tjänstemän, borgmästare och provinschefer vill få sina regioner att förefalla framgångsrika. Det är inte ovanligt att företagsledare beordras att rapportera stigande försäljning, oavsett reell utveckling.

Kinas statistikbyrå har vid flera tillfällen förnekat att siffrorna skulle vara överdrivna. Men Li Keqiang, som väntas ta över som premiärminister i mars, varnade enligt amerikanska diplomatrapporter redan 2007 för att landets BNP-siffror är fiktiva. I stället tittar han på tre andra faktorer: elektricitetskonsumtion, tågfrakt och banklån – tre faktorer som varit under press senaste året.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag