Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bluff bakom nya toppsiffror i Kina

Foto: Alexander F. Yuan

De starka BNP-siffrorna i fredags från Kina visar på ökad fart i världens näst största ekonomi.

Men flera Kinaexperter och analytiker varnar för att siffrorna är häftigt upplåsta.

Kina och ekonomin

Kina är med drygt 1,3 miljarder invånare folkrikast i världen och är, efter USA, världens näst största ekonomi.

Enligt de siffror om den kinesiska tillväxten som offentliggjordes i fredags ökade BNP-tillväxten med 7,8 procent förra året i förhållande till året innan. Motsvarande siffra för fjärde kvartalet 2012 var 7,9 procent. Detaljhandelns tillväxt var i december 15,2 procent högre än motsvarande siffra året innan. Exporttillväxten ökade i december 14,1 procent jämfört med året innan. (TT)

Kinas offentliga statistik är ett maktinstrument vars huvuduppgift är att stödja Kommunistpartiet. Det framhåller Derek Scissors, forskare kring asiatisk ekonomi vid amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation.

– BNP-siffrorna är helt enkelt förfalskade. De överdrivs vid dåliga tider och tonas ner vid goda tider. Statistiken falsifieras när den anses vara hotande eller politiskt känslig, säger han till TT.

Slog förväntningarna

Fredagens siffror visade på en bättre än förväntad BNP-tillväxt på 7,9 procent, den första tillväxtökningen på två år. Även industriproduktionen slog förväntningarna.

– Att de ekonomiska siffrorna skulle slå förväntningarna första kvartalet efter Kommunistpartiets ledarskifte är lika förvånansvärt som att solen går upp på morgonen, säger Derek Scissors kritiskt.

Även Victor Teo, professor vid Hongkonguniversitetet, anser att siffrorna bör tas med en nypa salt. Ovissheten är så stor att vissa ekonomer till och med hävdar att Kina i själva verket är i recession.

Förra veckans häpnadsväckande starka exportsiffror, som steg 14,1 procent, möttes också med tvivel. Investmentbanken UBS sade att uppgången inte matchade fraktgods i landets hamnar och Goldman Sachs framhöll att exportsiffrorna avvek från uppgången i utländska order.

Vill vara framgångsrika

– Kinas export till Hongkong växte väldigt kraftigt. Men tittar man på statistiken från Hongkong ser man att importen inte var lika stark, säger Louis Kuijs, chefsekonom vid Royal Bank of Scotland i Hongkong, till Bloomberg.

Skeva siffror är också resultatet av att lokala tjänstemän, borgmästare och provinschefer vill få sina regioner att förefalla framgångsrika. Det är inte ovanligt att företagsledare beordras att rapportera stigande försäljning, oavsett reell utveckling.

Kinas statistikbyrå har vid flera tillfällen förnekat att siffrorna skulle vara överdrivna. Men Li Keqiang, som väntas ta över som premiärminister i mars, varnade enligt amerikanska diplomatrapporter redan 2007 för att landets BNP-siffror är fiktiva. I stället tittar han på tre andra faktorer: elektricitetskonsumtion, tågfrakt och banklån – tre faktorer som varit under press senaste året.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!