Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blottar strupen på oerhört farligt sätt”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Annika Linde var tidigt överens med Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten om en mjuk stängning av landet. Men i takt med att dödsfallen ökat i Sverige har hon nu bytt åsikt.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell har både kritiserats och hyllats sedan utbrottet av coronaviruset i Sverige.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från Folkhälsomyndighetens pressträff.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare statsepidemiologen Annika Linde har svängt. 

Hon är numera motståndare till Anders Tegnells strategi.

– Om man går emot hela världen blottar man strupen på ett oerhört farligt sätt, säger hon till Aftonbladet.

Ungefär 90 procent av alla som dött av coronaviruset i Sverige var 70 år eller äldre, enligt Socialstyrelsens senaste siffror. 49 procent av dessa bodde på äldreboende och 25 procent hade hemtjänst.

Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre. I den gruppen har 1 973 personer dött.

Lägst andel döda finns i gruppen under 50 år. Totalt hade 42 personer i den gruppen avlidit, varav 28 män och 14 kvinnor.

Annika Linde har vänt om strategin

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde var tidigt överens med Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten om en mjuk stängning av landet.

Men i takt med att dödsfallen ökat i Sverige har hon nu bytt åsikt. Nu listar hon tre punkter som hon anser troligtvis skulle ha räddat liv:

En tidig nedstängning av samhället.

Mer skydd i vården. 

Intensiv testning och smittspårning. 

Tegnell är den ”ensamma hjälten”

Annika Linde hade gärna sett att Sverige haft annorlunda strategi.

– Jag är en försiktig person. Om man går emot hela världen så blottar man strupen på ett oerhört farligt sätt. Det kan vara beundransvärt, men jag hade inte valt den strategin. Utvecklingen hittills är väldigt sorgligt och vi har inte sett slutet än. Det är för tidigt att göra en slutgiltig utvärdering, säger hon till Aftonbladet.

Anders Tegnell har både kritiserats och hyllats sedan utbrottet

Att han hyllas förstår Annika Linde, som resonerar så här:

– Det ligger i det narrativ vi har. Den ensamma hjälten som vågar gå mot strömmen är någon man ser upp till. Det finns i alla cowboy-filmer. Men vi har inte sett slutet än.

Johanna Sandwall om varför Sverige inte testar fler för covid-19.
”Minst 40 procent bedöms vara av allvarlig karaktär”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.