Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bloomberg i blåsväder – anklagas för sexism

Michael Bloomberg talar under sin presidentvalskampanj.Foto: DAVID J. PHILLIP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett gammalt häfte med kvinnoförnedrande uttryck.

Inte vad man vill ska dyka upp när man siktar på att bli Demokraternas presidentkandidat.

Men det är precis vad som hänt Mike Bloomberg.

Mike Bloomberg, New Yorks förre borgmästare och en av världens rikaste män med en förmögenhet på över 60 miljarder dollar, ger sig in i kampen om presidentkandidatskapet först i mars. 

Då går 14 delstater till val under Super Tuesday – bland annat Kalifornien.

Hans enorma förmögenhet finansierar hans kampanj som redan har mer än 1 000 personer anställda. 

Bloombergs nya motståndare – från det förflutna 

Men nu har Bloomberg stött på en motståndare som krupit fram ur det förflutna och med ett fult tryne – hans egna sexistsiska uttryck.

Amerikanska GQ har publicerat en omfattande artikel med en rubrik som på svenska kan översättas med: Varför klarar sig Bloomberg undan en lång historia av oerhörd sexism?

I den anklagas Bloomberg bland annat för att med en sexistisk och kvinnoförnedrande kultur ha byggt upp sitt företag.

Och de nedsättande och förolämpande uttrycken blev med tiden så många att en anställd, när den nu 78-årige Bloomberg skulle fylla 48, på skoj valde att sätta ihop ett häfte med dem. 

Häftet var en present på födelsedagen och betitlat ”The wit and wisdom of Mike Bloomberg” (på svenska ungefär ”Mike Bloombergs kvickhet och visdomsord”).

Inga anklagelser om att han förgripit sig fysiskt

GQ har pratat med flera tidigare anställda på Bloombergs företag. De anklagar honom för att med ständiga verbala sexanspelningar ha skapat en förtryckande företagskultur.

Dock anklagas han inte för att rent fysiskt ha förgripit sig på några kvinnor.

Exemplen är många när använt sig en väldigt rå jargong mot kvinnor – och bland annat stämplat dem som ”kött som han skulle sätta på”.

Under en gruppfotografering vände sig Bloomberg till en kvinna, som stod vid sidan om de övriga, och frågade ”Varför fick inte du vara med på fotograferingen? Jag antar att det var för att de såg ditt ansikte.” 

Därefter ska han ha undrat om hon var gift och hur hennes äktenskap var. När han fick höra att hon var gravid påstås han ha sagt ”Döda det!”. Sedan klagade han på antalet kvinnor på företaget som var gravida.

Flera gånger gjort upp i godo – och krävt tystnad

Enligt GQ:s genomgång finns det ett antal stämningar mot Bloomberg där man gjort upp i godo. Sedan har ett tystnadsavtal skrivits.

De avtalen har han nu blivit ombedd att häva – bland annat av Elisabeth Warren som ju konkurrerar med honom om att bli Demokraternas presidentkandidat. 

På en fråga under den pågående valkampanjen stod han fast vid att överenskommelserna gäller med kommentaren: ”Man kan inte bara strunta i dem. Det är ingångna avtal, och jag tror heller inte att andra sidan vill komma ur dem”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.