Isabella "Blondinbella" Löwengrip tycker att det är fel att "Karl-Bertil Jonssons julafton" visas på SVT: "Det är inget gulligt med det, det är inget fint att vara tjuv."
Isabella "Blondinbella" Löwengrip tycker att det är fel att "Karl-Bertil Jonssons julafton" visas på SVT: "Det är inget gulligt med det, det är inget fint att vara tjuv."

Blondinbella: "Karl-Bertil Jonsson är dåtidens AFA"

Publicerad

Älskad av flera och Mr Jul för många.
Men på självaste julafton kallas Karl-Bertil Jonsson för tjuv och kommunist av bloggaren Isabella "Blondinbella" Löwengrip.
- Karl-Bertil är dåtidens AFA. Han tar lagen i egna händer, säger hon.

OBS! Vi vill uppmärksamma att den här artikeln är från 2008, och nu sprids på nytt i sociala medier.

 

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton började sändas i SVT 1975.
Sedan dess har Tage Danielssons historia om 14-åringen som delar ut rika människors julklappar till fattiga varit en tradition som väckt givarglädjen hos många.
Bloggaren, Isabella Löwengrip, 18, kallar programmet för ”kommunistskit.”
– Jag tycker det är fel att man fortfarande visar socialistprogram, det tydligt röda genomsyrar hela programmet, säger hon till Expressen.se.
Hos läsarna på Expressen.se är Karl-Bertil Jonssons julafton populärast näst efter Kalle Anka.

Ramaskri på bloggen

När Isabella Löwengrip skrev vad hon tyckte om programmet på sin blogg blev det ramaskri bland hennes läsare som hotade att de aldrig mer skulle läsa bloggen.
– Jag blev väldigt förvånad, jag trodde att många skulle hålla med mig, säger Isabella Löwengrip.
– Själv har jag svårt att dra paralleller med Karl-Bertil och julafton. Många tycker att han är gullig som tar från de rika och ger till de fattiga. Men det är inget gulligt med det, det är inget fint att vara tjuv.

"Tar lagen i egna händer"

Isabella Löwengrip tycker att det är fint att göra en god gärning och ge till andra, men då ska man köpa julklapparna själv, inte stjäla.
– Då blir det ju andra barn som blir utan julklappar. Karl-Bertil är dåtidens AFA (Antifascistisk aktion i Sverige). Han tar lagen i egna händer.
Isabella Löwengrip tycker att kapitalisterna i serien beskrivs som stora tjocka män.
– Kapitalismen får folk att arbeta. Man ska sträva efter att alla ska få arbete, man kan inte förvänta sig att samhället ska finnas där jämt. Du är din egen lyckas smed.
Vad säger du till dom som inte har det gott ställt och är i behov av hjälp?
– Jag tror inte att de heller tycker att det är fint att stjäla från andra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag