På Bloggtoppen.se ligger nu ett meddelande till användarna att byta lösenord.
På Bloggtoppen.se ligger nu ett meddelande till användarna att byta lösenord.

Bloggtoppen: Vi har inte upptäckt det tidigare

Publicerad
Uppdaterad
Lösenorden har legat ute för allmän beskådan i flera veckor.
Trots det har Bloggtoppen.se inte varnat sina användare.
Grundaren Jimmy Holmlund hävdar att han blev varse om intrånget först i dag.
- Det är en sårbarhet i koden som inte har upptäckts tidigare, säger han.
Efter hackerattacken har Bloggtoppen.se stängts ned tills vidare. Sajten har nu lagt ut en varning till medlemmarna, där man uppmanar alla som har haft ett konto att byta lösenord – genast.
– Det är jättetråkigt. Det är många som har drabbats. Det viktigaste är att de som har haft ett konto och använt sig av samma lösenord på andra ställen ser till att byta dem, säger Jimmy Holmlund.
Att varningen inte har kommit tidigare förklarar Jimmy Holmlund med att han driver sajten som ett fritidsprojekt. Han hävdar att han inte upptäckte attacken förrän på tisdagen, när lösenord lagts ut på riksdagsledamoten William Petzälls Twitter.

"Upptäckt en sårbarhet"

I dagsläget är det osäkert om sajten kommer att öppna igen.
– Det här kräver att man går igenom all kod för att säkra upp något som jag inte har kompetens eller tid till att göra. Sajten får tillfälligt ligga i dvala sedan får vi se hur det blir i framtiden.
Mjukvaran till sajten köptes av ett bolag i USA för flera år sedan.
Borde inte sajten ha haft högre säkerhet?
– Ja, det kan man naturligtvis tycka. Jag har inte kunnat se det här tidigare. Det är en felaktighet i skriptet, man kan alltid önska att den inte fanns där. Någon har hittat en sårbarhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag