Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bloggerskan Kissie: "Jag fick panik"

Alexandra "Kissie" Nilsson har bloggat flera gånger om sina läppar. Här, i ett inlägg från 2+12 berättar hon om hur hennes läppar blivit uppsvällda.
Det är lätt att bli lite blind och göra överdrivet stora läppar med fillers, tycker Kissie. "Jag skulle vilja rekommendera alla ankor där ute att göra om, göra rätt", skriver hon på sin blogg.
Foto: Improveme
Permanenta fillersMånga behandlare och patienter ångrar bittert att de låtit injicera permanenta fillers som innehåller silikon och plaster. Allvarliga biverkningar är ojämnt resultat och knölar som kan uppstå flera år efter injektionerna. En del patienter får livslånga problem, ibland måste fillern opereras bort. Artecoll, Artefill, Aquamid och Dermalive är några exempel på permanenta fillers.
RestylaneHyaluronsyrafillers som storsäljaren Restylane anses i dag vara säkra val. Men även hyaluronsyrafillers kan ha biverkningar. När Restylane introducerades rapporterades en del överkänslighetsreaktioner. Detta ansågs bero på att fillern innehöll proteinrester. När företaget ändrade produktionen för att få ned halten av dessa rester minskade också problemen. Risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion ungefär 0,6 procent, enligt -studier.
MacrolaneEn filler som bland annat använts för bröstförstoringar men som stoppades 2012 efter allvarliga misstankar om att den döljer tumörer på röntgen. Fillern får inte längre användas för bröstförstoringar, men får sprutas in i andra kroppsdelar, exempelvis för att förstora rumpan.

Bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson, 23, drabbades av en misslyckad läppförstoring.

– Läppen svullnade upp och blev så stor att den praktiskt taget nuddade näsan. Jag fick panik!

Många skönhetssalonger ger kända bloggare gratis eller kraftigt rabatterade behandlingar för att de ska marknadsföra deras produkter och ingrepp.

Kissie har använt fillers i flera år för att få större och jämnare läppar och skrivit om det på sin blogg.

Men tidigare i år så gick det riktigt snett.

– Jag kommer inte ihåg vad det var för filler. Jag brydde mig inte om vad jag fick insprutat utan gick till den kliniken där jag fick bäst deal.

Började gråta

Men när Kissie kom hem från kliniken kände hon inte igen sin egen spegelbild.

– Läppen hade svullnat upp så mycket att det inte såg ut som jag. Jag fick panik och började gråta.

Kissie tyckte att det var extra hemskt eftersom hon hade ett viktigt möte, en casting till en roll, dagen efter.

– Jag kunde ju inte gå dit med den här läppen!

Hon sökte hjälp och fick medicin mot svullnaden.

– Jag fick tolv små piller. Svullnaden började lossna som en propp. Sen blev jag helt blå runt näsan i stället. Jag fick inte den rollen, och det var inte så konstigt...

Svullnaden la sig

Efter ett par dagar hade svullnaden lagt sig. Kissie tycker också att hon haft tur, trots allt.

– Jag kom lindrigt undan. Det finns så många skräckhistorier om misslyckade ingrepp. Jag hade lika gärna kunnat vara en av dem som måste skära av sig läppen.

Kissie har också varit tvungen att söka hjälp för att ta bort gammalt fillersmaterial som blivit inkapslat, instängt, i läpparna. När det gamla materialet togs bort fick hon mindre läppar.

– Det kändes rätt konstigt. Huden på läpparna blir ju utspänd av fillers. Efteråt var huden skrynklig som en ballong som förlorat sin luft.

Vill varna andra

Nu vill Kissie varna andra unga tjejer för att förstora läpparna hos oseriösa kliniker och att använda okända fillers.

– Jag skulle inte våga gå på någon billig klinik från group on eller let´s deal. Man ska gå till någon som är utbildad och som vet vad den gör. Och jag ska aldrig mer använda ett märke jag inte känner till.

Det är viktigt att läsa på och granska behandlaren och produkten i förväg, tycker Kissie.

– Salongen kanske ser fin ut, de låter proffsiga och har köpt in någon filler. Men de som gör behandlingen behöver inte vara läkare eller så.
LÄS OCKSÅ: Jeanett Ryding, 38: "Läpparna spricker"

Biverkningarna är allvarliga– kan dölja tumörer på röntgen

Permanenta fillers

Många behandlare och patienter ångrar bittert att de låtit injicera permanenta fillers som innehåller silikon och plaster. Allvarliga biverkningar är ojämnt resultat och knölar som kan uppstå flera år efter injektionerna. En del patienter får livslånga problem, ibland måste fillern opereras bort. Artecoll, Artefill, Aquamid och Dermalive är några exempel på permanenta fillers.

Restylane

Hyaluronsyrafillers som storsäljaren Restylane anses i dag vara säkra val. Men även hyaluronsyrafillers kan ha biverkningar. När Restylane introducerades rapporterades en del överkänslighetsreaktioner. Detta ansågs bero på att fillern innehöll proteinrester. När företaget ändrade produktionen för att få ned halten av dessa rester minskade också problemen. Risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion ungefär 0,6 procent, enligt -studier.

Macrolane

En filler som bland annat använts för bröstförstoringar men som stoppades 2012 efter allvarliga misstankar om att den döljer tumörer på röntgen. Fillern får inte längre användas för bröstförstoringar, men får sprutas in i andra kroppsdelar, exempelvis för att förstora rumpan.

Tänk på det här innan du gör en filler-behandling

Välj en behandlare med legitimation

Välj en behandlare med legitimation. Läkare, sjuksköterskor och tandläkare är medicinskt utbildade. De står dessutom under tillsyn av Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, vilket gör att de kan straffas vid uppenbara fel.

Snart finns en certifiering

Kolla så att behandlaren har utbildning och erfarenhet. De stora producenterna har egna utbildningar. Från och med den 25 april finns en certifiering som branschorganisationen och de två största fillertillverkarna utfärdar. För att få certifieras måste man ha legitimation samt göra ett prov som visar att man har nödvändiga kunskaper inom bland annat anatomi, hur man injicerar och hur man tar hand om komplikationer.

Nya fillers kan vara mer riskabla

Kolla upp fillern. Välj ett tryggt märke. Seriösa tillverkare ska kunna informera dig om studier och hur vanligt det är med biverkningar. Generellt sett finns det bättre underlag för märken som funnits länge på marknaden. Nya fillers från mindre tillverkare är potentiellt mer riskabla.

Var inte dumsnål

Var inte dumsnål. Visst kan billiga -fillers vara bra, men extremt billigt är sällan extremt bra. Det är din hälsa det handlar om.

De som försvinner anses vara säkrare

Hyauloronsyra-fillers, som försvinner med tiden, anses i dag vara betydligt säkrare än halvpermanenta och permanenta fillers.

Se upp för fusk – se till att få den produkt du betalat för

Se till att du får vad du betalar för. Det förekommer fusk, att en billigare produkt än den utlovade används. Titta gärna på när behandlaren bryter den -sterila förpackningen. Med varje dos följer ett serienummer i form av två stycken klisterlappar. Be att få en av dem. Då vet du exakt vad du behandlats med.

Fråga om kliniken tar ansvar

Fråga vad som händer om något går snett. Vilket ansvar tar kliniken för att behandla och ersätta dig för eventuella komplikationer? Se till att det står i ditt avtal med kliniken.

Anmäl om du är missnöjd eller felbehandlad. Legitimerade behandlare kan anmälas till Socialstyrelsen eller Inspektionen för vård och omsorg för medicinska fel. Allmänna reklamationsnämnden kan pröva tvister om avtal. Legitimerade utövare ska ha en försäkring och är skyldiga att uppge vilken. Du kan få ersättning från behandlarens försäkringsbolag. Du kan också göra skadeanmälan i domstol mot klinik och tillverkare, men ersättningen är begränsad och du riskerar att få betala rättegångskostnaden för motparten om du förlorar.

Källa: Boken ”Allt du behöver veta om skönhetsingrepp” av Anna Bäsén samt Ulf Samuelsson och Per Hedén på Akademikliniken.

Skulle du kunna tänka dig att göra ett skönhetsingrepp – vilket?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.