Alexandra "Kissie" Nilsson har bloggat flera gånger om sina läppar. Här, i ett inlägg från 2+12 berättar hon om hur hennes läppar blivit uppsvällda.Alexandra "Kissie" Nilsson har bloggat flera gånger om sina läppar. Här, i ett inlägg från 2+12 berättar hon om hur hennes läppar blivit uppsvällda.
Alexandra "Kissie" Nilsson har bloggat flera gånger om sina läppar. Här, i ett inlägg från 2+12 berättar hon om hur hennes läppar blivit uppsvällda.
Det är lätt att bli lite blind och göra överdrivet stora läppar med fillers, tycker Kissie. "Jag skulle vilja rekommendera alla ankor där ute att göra om, göra rätt", skriver hon på sin blogg. Foto: ImprovemeDet är lätt att bli lite blind och göra överdrivet stora läppar med fillers, tycker Kissie. "Jag skulle vilja rekommendera alla ankor där ute att göra om, göra rätt", skriver hon på sin blogg. Foto: Improveme
Det är lätt att bli lite blind och göra överdrivet stora läppar med fillers, tycker Kissie. "Jag skulle vilja rekommendera alla ankor där ute att göra om, göra rätt", skriver hon på sin blogg. Foto: Improveme
Permanenta fillers Många behandlare och patienter ångrar bittert att de låtit injicera permanenta fillers som innehåller silikon och plaster. Allvarliga biverkningar är ojämnt resultat och knölar som kan uppstå flera år efter injektionerna. En del patienter får livslånga problem, ibland måste fillern opereras bort. Artecoll, Artefill, Aquamid och Dermalive är några exempel på permanenta fillers.Permanenta fillers Många behandlare och patienter ångrar bittert att de låtit injicera permanenta fillers som innehåller silikon och plaster. Allvarliga biverkningar är ojämnt resultat och knölar som kan uppstå flera år efter injektionerna. En del patienter får livslånga problem, ibland måste fillern opereras bort. Artecoll, Artefill, Aquamid och Dermalive är några exempel på permanenta fillers.
Permanenta fillers
Många behandlare och patienter ångrar bittert att de låtit injicera permanenta fillers som innehåller silikon och plaster. Allvarliga biverkningar är ojämnt resultat och knölar som kan uppstå flera år efter injektionerna. En del patienter får livslånga problem, ibland måste fillern opereras bort. Artecoll, Artefill, Aquamid och Dermalive är några exempel på permanenta fillers.
Restylane Hyaluronsyrafillers som storsäljaren Restylane anses i dag vara säkra val. Men även hyaluronsyrafillers kan ha biverkningar. När Restylane introducerades rapporterades en del överkänslighetsreaktioner. Detta ansågs bero på att fillern innehöll proteinrester. När företaget ändrade produktionen för att få ned halten av dessa rester minskade också problemen. Risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion ungefär 0,6 procent, enligt -studier.Restylane Hyaluronsyrafillers som storsäljaren Restylane anses i dag vara säkra val. Men även hyaluronsyrafillers kan ha biverkningar. När Restylane introducerades rapporterades en del överkänslighetsreaktioner. Detta ansågs bero på att fillern innehöll proteinrester. När företaget ändrade produktionen för att få ned halten av dessa rester minskade också problemen. Risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion ungefär 0,6 procent, enligt -studier.
Restylane
Hyaluronsyrafillers som storsäljaren Restylane anses i dag vara säkra val. Men även hyaluronsyrafillers kan ha biverkningar. När Restylane introducerades rapporterades en del överkänslighetsreaktioner. Detta ansågs bero på att fillern innehöll proteinrester. När företaget ändrade produktionen för att få ned halten av dessa rester minskade också problemen. Risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion ungefär 0,6 procent, enligt -studier.
Macrolane En filler som bland annat använts för bröstförstoringar men som stoppades 2012 efter allvarliga misstankar om att den döljer tumörer på röntgen. Fillern får inte längre användas för bröstförstoringar, men får sprutas in i andra kroppsdelar, exempelvis för att förstora rumpan.Macrolane En filler som bland annat använts för bröstförstoringar men som stoppades 2012 efter allvarliga misstankar om att den döljer tumörer på röntgen. Fillern får inte längre användas för bröstförstoringar, men får sprutas in i andra kroppsdelar, exempelvis för att förstora rumpan.
Macrolane
En filler som bland annat använts för bröstförstoringar men som stoppades 2012 efter allvarliga misstankar om att den döljer tumörer på röntgen. Fillern får inte längre användas för bröstförstoringar, men får sprutas in i andra kroppsdelar, exempelvis för att förstora rumpan.

Bloggerskan Kissie: "Jag fick panik"

Publicerad

Bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson, 23, drabbades av en misslyckad läppförstoring.

– Läppen svullnade upp och blev så stor att den praktiskt taget nuddade näsan. Jag fick panik!

Många skönhetssalonger ger kända bloggare gratis eller kraftigt rabatterade behandlingar för att de ska marknadsföra deras produkter och ingrepp.

Kissie har använt fillers i flera år för att få större och jämnare läppar och skrivit om det på sin blogg.

Men tidigare i år så gick det riktigt snett.

– Jag kommer inte ihåg vad det var för filler. Jag brydde mig inte om vad jag fick insprutat utan gick till den kliniken där jag fick bäst deal.

Började gråta

Men när Kissie kom hem från kliniken kände hon inte igen sin egen spegelbild.

– Läppen hade svullnat upp så mycket att det inte såg ut som jag. Jag fick panik och började gråta.

Kissie tyckte att det var extra hemskt eftersom hon hade ett viktigt möte, en casting till en roll, dagen efter.

– Jag kunde ju inte gå dit med den här läppen!

Hon sökte hjälp och fick medicin mot svullnaden.

– Jag fick tolv små piller. Svullnaden började lossna som en propp. Sen blev jag helt blå runt näsan i stället. Jag fick inte den rollen, och det var inte så konstigt...

Svullnaden la sig

Efter ett par dagar hade svullnaden lagt sig. Kissie tycker också att hon haft tur, trots allt.

– Jag kom lindrigt undan. Det finns så många skräckhistorier om misslyckade ingrepp. Jag hade lika gärna kunnat vara en av dem som måste skära av sig läppen.

Kissie har också varit tvungen att söka hjälp för att ta bort gammalt fillersmaterial som blivit inkapslat, instängt, i läpparna. När det gamla materialet togs bort fick hon mindre läppar.

– Det kändes rätt konstigt. Huden på läpparna blir ju utspänd av fillers. Efteråt var huden skrynklig som en ballong som förlorat sin luft.

Vill varna andra

Nu vill Kissie varna andra unga tjejer för att förstora läpparna hos oseriösa kliniker och att använda okända fillers.

– Jag skulle inte våga gå på någon billig klinik från group on eller let´s deal. Man ska gå till någon som är utbildad och som vet vad den gör. Och jag ska aldrig mer använda ett märke jag inte känner till.

Det är viktigt att läsa på och granska behandlaren och produkten i förväg, tycker Kissie.

– Salongen kanske ser fin ut, de låter proffsiga och har köpt in någon filler. Men de som gör behandlingen behöver inte vara läkare eller så.

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Jeanett Ryding, 38: "Läpparna spricker"

Biverkningarna är allvarliga– kan dölja tumörer på röntgen

Permanenta fillers

Många behandlare och patienter ångrar bittert att de låtit injicera permanenta fillers som innehåller silikon och plaster. Allvarliga biverkningar är ojämnt resultat och knölar som kan uppstå flera år efter injektionerna. En del patienter får livslånga problem, ibland måste fillern opereras bort. Artecoll, Artefill, Aquamid och Dermalive är några exempel på permanenta fillers.

Restylane

Hyaluronsyrafillers som storsäljaren Restylane anses i dag vara säkra val. Men även hyaluronsyrafillers kan ha biverkningar. När Restylane introducerades rapporterades en del överkänslighetsreaktioner. Detta ansågs bero på att fillern innehöll proteinrester. När företaget ändrade produktionen för att få ned halten av dessa rester minskade också problemen. Risken för att drabbas av en överkänslighetsreaktion ungefär 0,6 procent, enligt -studier.

Macrolane

En filler som bland annat använts för bröstförstoringar men som stoppades 2012 efter allvarliga misstankar om att den döljer tumörer på röntgen. Fillern får inte längre användas för bröstförstoringar, men får sprutas in i andra kroppsdelar, exempelvis för att förstora rumpan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag