Bloggstjärna. Mark Klamberg är doktorand i folkrätt och driver sin populära blogg på klamberg.blogspot.com. "Jag tillför ny information och kunskap genom att jag är forskare. Så jag bloggar på samma sätt som jag jobbar på universitetet, och anger källor och referenser". Foto: Tommy Pedersen
Bloggstjärna. Mark Klamberg är doktorand i folkrätt och driver sin populära blogg på klamberg.blogspot.com. "Jag tillför ny information och kunskap genom att jag är forskare. Så jag bloggar på samma sätt som jag jobbar på universitetet, och anger källor och referenser".  Foto: Tommy Pedersen

Bloggarna kan avgöra nästa val

Publicerad
Uppdaterad
När bloggbävningen brakar loss skakar det ända bort till Rosenbad.
De politiska bloggarna blir allt viktigare - och de tippas bli en maktfaktor i valet 2010.
Men vilka är det som sitter bakom tangentborden? Vilken makt har de?
Expressen har kartlagt den politiska bloggosfären.
De har dödförklarats, hånats och bagatelliserats. Men de politiska bloggarnas makt är större än någonsin.
De senaste åren har stora politiska avslöjanden avlöst varandra i bloggosfären, och ingen kan väl ha missat hur det massiva trycket från de politiska bloggarna tvingade regeringen att backa på flera punkter i FRA-frågan. Nu växer en ny proteststorm fram bland bloggarna om en ny fildelningslag.
Men ensam är inte stark i bloggosfären. De politiska bloggarna behöver varandra.

Förstärker varandra

- Det som ger bloggosfären riktigt stor makt är den där självförstärkande effekten, att bloggarna tillsammans bygger på varandras argument, säger Martin Källström, vd för Twingly, som jobbar med att länka ihop traditionella medier med bloggosfären.
När det går riktigt långt kallas det för en "bloggbävning", vilket var det som hände i FRA-frågan. Men bloggarna behöver också de traditionella medierna, eller som de själva uttrycker det: "gammelmedia".
- Det är först när gammelmedia hakar på som bloggarna verkligen får genomslagskraft, säger Martin Källström.

USA ligger före

I USA har utvecklingen kommit längre. Där får vissa enskilda bloggare lika mycket uppmärksamhet som etablerade skribenter på stora dagstidningar.
Statsvetarprofessorn Marie Demker, som själv är bloggare, tror att Sverige kommer att följa den amerikanska utvecklingen.
- I det amerikanska valet hade bloggarna för första gången verkligen betydelse, och det kommer de nog att ha i nästa valrörelse även i Sverige, säger hon.

Politikerna har bloggkoll

Flera riksdagspartier har redan insett vikten av att kommunicera med skribenterna i bloggosfären. Ett är moderaterna, som brukar bjuda in politiska bloggar till frukost för att prata politik.
- För oss är bloggare viktiga av många skäl. Dels är de viktiga opinionsbildare, men framför allt är det många i partiet eller partiets närhet som läser bloggar, säger Per Schlingmann, partisekreterare i moderaterna.
Men vilka är det som driver de politiska bloggarna? Bloggosfären vill gärna se sig själv som en kraft som slår underifrån, den fräscht demokratiske lille David som slåss mot den store institutionaliserade Goliat.

Del av etablissemanget

Till viss del stämmer det. Men flera av de största politiska bloggarna är själva en del av etablissemanget.
- De som skriver de stora politiska bloggarna har ofta ett aktivt politiskt engagemang i den riktiga politiska världen. Men om man tittar nedåt i storleksordning så hittar man vanligt folk, säger Martin Källström.
Och även om den fria spontaniteten i bloggosfären inte lär gå förlorad i första taget, det ligger i dess natur, så blir den allt mer lik "gammelmedia".
- Det som håller på att hända nu är man håller på att få en hierarki, en institutionalisering, som reproducerar den maktordning som finns i den riktiga världen, säger Marie Demker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag