Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bloggade rasistiskt - folkpartister avgår

Två av Gnestas folkpartister väljer frivilligt att lämna politiken efter olämpliga formuleringar på sina bloggar.

En av dem kallade bland kallat komikern Soran Ismail för en "sur kurd".

Folkpartiet har etiska regler som alla förtroendevalda och anställda måste följa.

– De två herrarna i Gnesta har inte många rätt enligt dessa principer. Därför fick de ta konsekvenserna också, säger Anders Yngman, kanslichef på Folkpartiet.

Nyheten att lokalpolitikerna lämnar sina uppdrag har uppmärksammats av både Sörmlands Nyheter och Nyheter24.

Det handlar om Göran Benedicks, ledamot i kommunfullmäktige och FP:s gruppledare, och Göran Lundbom, ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i barn- och ungdomsnämnden.

En "sur kurd"

Den första av dem har kallat Soran Ismail för en "sur kurd".

– Jag hade ingen aning om vad han blivit utsatt för av Sverigedemokraterna. Jag har bett honom om ursäkt och han har accepterat det.

Göran Benedicks har också bland annat skrivit att "Afrikaner är knappast särskilt bekanta med europeiska seder och bruk och vill i många avseenden uppenbarligen rasera dessa!" skriver Nyheter 24.

"I vissa avseenden" har jag skrivit. Det är inte mer konstigt än att skriva att amerikaner vill rasera den europeiska kulturen i vissa avseenden.

Kallar sig invandringskritiker

Men kan du förstå att det kan uppfattas som främlingsfientligt?

– Det är möjligt att det kan göra det. När man vrider med vänsterskruvmejseln så kan man tolka det mesta till allt möjligt. Jag är för en god flyktingmottagning så det har inget med sånt att göra.

– När man skriver på sin blogg ska man vara lite provokativ ibland, annars läser ingen. Ibland går det lite för fort, då blir det lite för otydligt och kan uppfattas som rasistiskt, säger Göran Benedicks.

Göran Lundbom har beskrivit ett mångkulturellt samhälle i negativa ordalag. Enligt Nyheter24 har han skrivit att polisen borde skjuta ner "slödder" som talar "rinkebysvenska".

För två dagar sedan skrev han på sin blogg:

"Jag är INTE rasist eller främlingsfientlig, däremot realist och mycket invandringskritisk".

Göran Lundbom: Stämmer inte

Expressen har varit i kontakt med Göran Lundbom via mejl, som hävdar att citatet är förvanskat och ryckt ur sitt sammanhang. Enligt Lundbom refererar han till en film om ett polisiärt omhändertagande.

"Runt omkring stod en stor grupp människor som skrek och hetsade mot polisen, skrek om "övervåld" osv. De flesta - dock inte alla - av dem på ett språk som brukar kallas "rinkebysvenska".

"Det var pga deras beteende mot poliserna som jag, i viss affekt efter att just sett filmen, skrev någon om att "poliserna borde skjuta ner dem". Naturligtvis då pga deras fruktansvärda beteende - INTE pga hur de pratade. Det hade varit lika illa om de talat söderslang eller göteborgska (...) och med "skjuta ner" syftade jag på varningsskott, ett skott i benet osv", skriver han.

Ordförande: "Bedrövligt"

Folkpartiet har vissa etiska regler som både politiker och tjänstemän måste följa.

– De gäller oavsett i vilket forum man uttrycker sig, både i tal på gatan eller i en blogg. De två herrarna i Gnesta har inte många rätt enligt dessa principer. Därför fick de ta konsekvenserna också, säger Anders Yngman.

Vid tveksamheter så kallas den fristående etikkommittén in. Eftersom både Göran Benedicks och Göran Lundbom valde att avgå frivilligt så togs deras ageranden aldrig upp till diskussion.

Vad utfallet av ett eventuellt uteslutningsärende skulle ha blivit vill inte Anders Yngman spekulera i.

– Jag kan bara säga att jag själv tycker det är helt oacceptabelt det de har skrivit, säger han.

Länsordföranden kritisk

Länsförbundets ordförande för Folkpartiet, Thomas Stääv, säger att han känt till bloggarna sedan i måndags eftermiddag och kallar det som hänt för "bedrövligt".

– Jag tycker inte att man uttrycker sig så om man kallar sig för liberal. Det rimmar inte för mig, säger han.

Hur arbetar ni för att det här inte ska hända igen?

– I ett liberalt parti ska vi inte ha någon åsiktspolis som går omkring och kollar vad folk tycker och tänker. Man måste kunna lita på människor. Men har man tagit ett politiskt uppdrag för partiet får man också acceptera att bli granskad och man måste uppföra sig i linje med de värderingar som partiet står för.

Vad händer med Folkpartiet i Gnesta?

– Det är väldigt tråkigt för Gnesta och tråkigt för de här två personerna också. Det är självklart ett avbräck, men jag vet att man har tagit tag i situationen redan i går. Jag räknar med att ordföranden i Gnesta kommer att sköta det här på ett utomordentligt sätt. Sedan kommer vi i länsförbundet att stötta dem i den mån de vill.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!