Bloggade om FRA - då ringde centern

Publicerad
Uppdaterad
Ledarskribenten och Strix-medarbetaren Richard Slätt bad på sin blogg till de som röstade ja till FRA att de kunde dra åt helvete.
Då fick han centerpartiet efter sig som hörde av sig - till hans chef.
- Kommunikationschef Lena Forsman verkar inte tro att vi har yttrandefrihet i Sverige, säger Richard Slätt.
Den 1 januari träder den nya FRA-laget i kraft i Sverige. Då får försvarets radioanstalt rätt att spana och avlyssna svenska folkets mejlkonton och mobiler.
I onsdags röstades beslutet fram. Efter det bad Richard Slätt, ledarskribent och Strix-medarbetare, åtta namngivna borgerliga riksdagsledamöter att dra åt helvete för att de röstat ja, i ett inlägg på bloggen ”Rätt & Slätt”.
– Flera av dem är vänner eller före detta vänner som jag pratat mycket om integritet med. Nu har de vänt 180 grader. Jag tycker inte att mitt språkbruk är särskilt hårt med tanke på vad de har utsatt det svenska folket för, säger Richard Slätt.

"Ofattbart"


Han fortsätter:
– Att det är okej att avlyssna våra privata mobiler utan brottsmisstanke i västerländsk demokrati är ofattbart. Mig veterligen är det inget som en diktatur ens kan hitta på.
Efter blogginlägget hörde centerpartiets kommunikationschef, Lena Forsman, av sig till Richard Slätts chef Henrik Stenlund som är vd på tv-produktionsbolaget Strix.
Till DN.se säger Lena Forsman:
– Jag var upprörd över hans tonfall som jag uppfattar som väldigt rå. Eftersom han också skriver att han är medarbetare på Strix så undrade jag om hans arbetsgivare tyckte det var okej att deras varumärke användes i dessa sammanhang.

Yttrandefrihet


Richard Slätt förvånas över Lena Forsmans agerande. Att Lena Forsman tycker att hans språkbruk är kränkande är inget mot vad det nya FRA-förslaget är mot det svenska folket, menar han:
– Hon verkar inte heller veta att vi har yttrandefrihet i Sverige och verkar inte tro på den fria pressen. I stället för att gå till mig så går hon till min vd. Troligtvis i förhoppning om att han ska agera så att jag ska bort mitt inlägg eller så vill hon få mig sparkad. Men jag har tur som har en rakryggad chef som kanske inte försvarade mitt språkbruk, men som står bakom yttrandefriheten, säger han.
Expressen.se har sökt Lena Forsman för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag