Blogg-lag om åsikter får stark kritik

Publicerad
Åsiktsregistrering av bloggare och lag mot anonyma skribenter.
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är starkt kritisk till det kontroversiella förslaget som väntas gå igenom.
- Väldigt mycket dumheter, säger Christofer Fjellner till Expressen.se.
Expressen.se har tidigare skrivit om att Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning röstat igenom ett förslag som bland annat innebär registrering av bloggare och deras åsikter.
Förslaget skulle bland annat göra det omöjligt att blogga anonymt.
Nu har man släppt den slutgiltiga utskottstexten som EU-parlamentet ska ta ställning till i slutet av denna månad, troligtvis den 25 september. Det skriver Henrik Alexandersson på sin blogg.
Utskottstexten är inte lika hård som tidigare, men den moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är mycket kritisk.
– Det är väldigt mycket dumheter, det förefaller som om de som sitter i utskottet inte verkar förstå det det de försöker reglera, nämligen internet, säger Christofer Fjellner.

Replikrätt

En del i förslaget är att den som omnämns på en blogg ska ha replikrätt.
– Föreställningen om att man behöver ha replikrätt på en blogg är märklig, säger Christofer Fjellner och menar att det finns replikrätt i kommentarsfunktionen.
Han påpekar också:
– Dessutom finns det många människor som har nekats replikrätt i vanliga tidningar som har startat bloggar. Man missförstår och undervärderar betydelsen av de användargenererade materialet.
Christofer Fjellner. Tidigare skrivningar om att bloggar ska registreras har tonats ner i den slutgiltiga texten.
– Men om de ska genomföra allt annat som står där innebär det mer eller mindre att bloggarna måste registreras, säger Christofer Fjellner.
Det händer att folk förtalas i bloggar – är inte det här ett bra sätt att komma åt detta?
– Visst är det så, men vi har lagstiftning för det: förtal är olagligt var det än sker, vi behöver inte registrera eller tvinga fram uppförandekoder på nätet.

"Det är inte kört"

Förslaget kan ses som en viljeyttring från EU-parlemantet riktat till kommissionen om att de ska presentera ett nytt förslag som utgår från detta.
Christofer Fjellner vill försöka hindra det från att nå kommissionen genom att mobilisera kraft inom sin egen partigrupp.
– Det finns en stor sannolikhet att det går igenom, tyvärr, men än är det inte kört, säger Christofer Fjellner.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag