Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blogg avslöjar "Mias" riktiga identitet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BOKBRÅKET FORTSÄTTER. Nu avslöjas "Mia Erikssons", huvudpersonen i storsäljarna "Gömda" och "Asyl", riktiga identitet av en blogg på nätet.

Huvudpersonen och medförfattaren till Liza Marklunds storsäljare Gömda och Asyl blev känd under pseudonymen "Mia Eriksson". 

Efter boken - där författaren och journalisten Monica Antonsson hävdat att historien är en bluff - har Mia Erikssons verkliga identitet nu avslöjats på nätet. 

- Det är tråkigt men jag kan inte ta ansvar för det, säger Monica Antonsson.

I de uppmärksammade böckerna om Mia målas bilden av en kvinna som hotats, våldtagits och misshandlats upp. Enligt böckerna lämnade hon Sverige efter att hennes exman utsatt henne för ett mordförsök och hon blev den första europeiska kvinnan som fick politisk asyl i USA på grund av sin exman. 

 Debatten kring Liza Marklunds böcker har blossat upp igen under vintern. Författaren och journalisten Monica Antonsson beskriver i nyutgivna boken "Mia, sanningen om gömda" historien som en bluff.

"Tråkigt"

 Nu har Mia Erikssons identitet röjts på nätet. Fotografier och hennes verkliga namn har publicerats på en blogg. 

 – Jag tycker det är tråkigt men jag kan inte ansvara för vad andra människor gör, säger Monica Antonsson till Expressen.se.

 Hon säger att Mia inte har skyddad identitet i USA och att många i området kring hennes svenska hemort känner till vem hon är.

 – Min ambition har varit att berätta sanningen och inget annat, säger Monica Antonsson.

Antonsson anmäld

 Efter att boken har utgivits har huvudpersonen Mia Eriksson anmält författaren Monica Antonsson till Justitiekanslern. I anmälan hävdar Mia Eriksson att Antonsson har röjt henne som källa.

 – Jag har inte hört något från JK men jag känner mig rätt lugn, säger Monica Antonsson.

 Expressen.se har sökt Mia Eriksson via hennes förlag. Förlaget uppger dock att hon inte vill kommentera utpekandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.