BOKBRÅKET FORTSÄTTER. Nu avslöjas "Mia Erikssons", huvudpersonen i storsäljarna "Gömda" och "Asyl", riktiga identitet av en blogg på nätet.
BOKBRÅKET FORTSÄTTER. Nu avslöjas "Mia Erikssons", huvudpersonen i storsäljarna "Gömda" och "Asyl", riktiga identitet av en blogg på nätet.

Blogg avslöjar "Mias" riktiga identitet

Publicerad
Uppdaterad
Huvudpersonen och medförfattaren till Liza Marklunds storsäljare Gömda och Asyl blev känd under pseudonymen "Mia Eriksson".
Efter boken - där författaren och journalisten Monica Antonsson hävdat att historien är en bluff - har Mia Erikssons verkliga identitet nu avslöjats på nätet.
- Det är tråkigt men jag kan inte ta ansvar för det, säger Monica Antonsson.
I de uppmärksammade böckerna om Mia målas bilden av en kvinna som hotats, våldtagits och misshandlats upp. Enligt böckerna lämnade hon Sverige efter att hennes exman utsatt henne för ett mordförsök och hon blev den första europeiska kvinnan som fick politisk asyl i USA på grund av sin exman.
Debatten kring Liza Marklunds böcker har blossat upp igen under vintern. Författaren och journalisten Monica Antonsson beskriver i nyutgivna boken "Mia, sanningen om gömda" historien som en bluff.

"Tråkigt"

Nu har Mia Erikssons identitet röjts på nätet. Fotografier och hennes verkliga namn har publicerats på en blogg.
– Jag tycker det är tråkigt men jag kan inte ansvara för vad andra människor gör, säger Monica Antonsson till Expressen.se.
Hon säger att Mia inte har skyddad identitet i USA och att många i området kring hennes svenska hemort känner till vem hon är.
– Min ambition har varit att berätta sanningen och inget annat, säger Monica Antonsson.

Antonsson anmäld

Efter att boken har utgivits har huvudpersonen Mia Eriksson anmält författaren Monica Antonsson till Justitiekanslern. I anmälan hävdar Mia Eriksson att Antonsson har röjt henne som källa.
– Jag har inte hört något från JK men jag känner mig rätt lugn, säger Monica Antonsson.
Expressen.se har sökt Mia Eriksson via hennes förlag. Förlaget uppger dock att hon inte vill kommentera utpekandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag