Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blodmineralerna” når världen genom Finland

Ukraina kan räddas av vapen från väst.
Oligarken Vladimir Potanin är styrelseordfrande och vd för Nornickel. Här tillsammans med ryska presidenten Vladimir Putin
Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN

Det statliga järnvägsbolaget VR har stoppat den ryska godstrafiken.

Men det ryska nicklet fortsätter att transporteras genom Finland till resten av västvärlden och de ryska intäkterna hamnar i Putins krigskassa.

– Utan sanktioner eller en folkopinion kommer Finland fortsätta göra affärer på rysk nickel, säger professor Veli-Pekka Tynkkynen till Hufvudstadsbladet.

För en dryg månad sedan beslutade det statliga järnvägsbolaget i Finland, VR, att stoppa alla godstransporter mellan Ryssland och Finland – men transporterna har fortsatt.

Den ryska koncernen Nornickel har fortsatt kunnat transportera nickel från Ryssland till sin fabrik i finska Harjavalta genom det estniska fraktbolaget Operail.

Miljardären Vladimir Potanin – som omnämns som Rysslands rikaste oligark – äger en tredjedel av Nornickel och är både styrelseordförande och vd för den ryska koncernen.

Fraktas till fabrik i Finland

I Nornickels fabrik i Harjavalta bearbetas det ryska nicklet till bland annat batterier för elbilar och annan elektronik och mineralen är viktig för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Import av nickel omfattas i nuläget inte av några sanktioner.

Veli-Pekka Tynkkynen, professor och specialist på Rysslands energipolitik, påminner dock om att importen finansierar Vladimir Putins krig i Ukraina. Han tycker därför det är motiverat att prata om ”blodmineraler.”

– En halvhjärtad handelsspärr är dålig om det ska bli ett slut på kriget. Ju mer sanktioner som riktas mot Ryssland, desto mindre gillar ryssarna kriget, säger han till Hufvudstadsbladet.

Finsk jätte köper fraktbolag

Det finska börsbolaget Nurminen Logistics har nu meddelat att man tänker köpa det estniska fraktbolaget Operail – och snart kan transportern återigen ske genom ett finskt bolag. Veli-Pekka Tynkkynen ser inget stopp på nickelimporten.

– Det har varit en politiskt dödfödd fråga att försöka stoppa nickel­importen. Att göra så skulle innebära mindre skatteintäkter och att Finland förlorar en stor industrifabrik, säger han till tidningen.

Stirrar ner riksåklagaren i livesänd video.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.