Blodigt hot mot Antipiratbyrån

Publicerad
Uppdaterad
Kopieringsstriden på Internet växer. Nu hotar gruppen, "Arga unga hackare", Antipiratbyråns informatör Henrik Pontén.
- Vi kräver Ponténs blod, skriver de på en hackad hemsida.
På måndagsmorgonen hade gruppen AUH, "Arga unga hackare", tagit kontroll över Antipiratbyråns domän. Och skapat en ny hemsida med ett blodigt budskap riktat mot Pontén. Bakgrunden till bråket är kronofogdens beslag mot internetleverantören Bahnhof i förra veckan då fyra fildelningsservrar beslagtogs. De har fyllt hemsidan med bland annat privata mejlkonversationer mellan vad som påstås vara Antipiratbyråns informatör och Antipiratbyrån. Man kan bland annat läsa: "Nämen.. Fy skäms NN!" "Att maila hemifrån när man är undercover är precis det man ska göra för att bli avslöjad!" På måndagseftermiddagen meddelade Bahnhof att de stängt av två anställda efter att de anklagats för att ha skött de nu beslagtagna servrarna. Men Bahnhof är kritisk till hur razzian i förra veckan genomfördes. - Det är anmärkningsvärt att Antipiratbyrån tilläts vara på plats när kronofogden letade i våra datorer, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till TT. Detta dementerar Pontén. - Jag vill inte gå i polemik mot Bahnhofs ägare, men de uppgifter som framkommit där är inte korrekta. Hur ser du på hoten som har riktats mot dig personligen? - Jag tror inte att någon uppskattar att bli hotad, men någon som bland annat sms:ar sina hot har nog inte för avsikt att genomföra dem. Jag kan också säga att det är ett rätt fegt sätt att argumentera på, säger Pontén sammanbitet. Du har suttit i möte hela dagen, vad har ni pratat om? - Vi har diskuterat säkerhetsfrågor, personlig säkerhet och datasäkerhet. Hur vi minimerar skadorna av det inträffade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag