Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blodiga torsdagen:
35 minuter av skräck

Frankrike firade nationaldag den 14 juli. Den 15 juli flaggades det i stället på halv stång.
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den blodiga torsdagen i Nice börjar med en cykeltur.

Den slutar med en två kilometer lång skräckfärd med 84 döda, hundratals skadade och tusentals människor som flyr i panik.

– Lastbilen kommer i full fart och kör på alla människor som står där, säger Christine Friberg, ögonvittne till massakern på strandpromenaden.

Det är den 14 juli, en dag av fest och firande i Frankrike. Landets nationaldag högtidlighålls till minne av stormningen av Bastiljen, som var starten på den franska revolutionen 1789.

Det är en dag då det talas högstämt om frihet, jämlikhet och broderskap. Om demokrati och också om nationens ära. Familjer samlas, äter gott, barnen får vara ute sent för att titta på fyrverkerier.

Men Mohamed Lahouaiej Bouhlel, 31, har andra planer. Den storvuxne tunisiern, som bor med uppehållstillstånd i Frankrike, har bestämt sig för att förvandla glädjedagen till en skräckens dag. Till ett inferno av döda och lemlästade kroppar.

Han förbereder sig noga. Redan på måndagen den 11 juli hyr han en lastbil i Saint-Lauren-du-Var, en liten stad väster om hemstaden Nice. Det är en vit, 19 ton tung kylbil. Bouhlel parkerar bilen i området Auriol i östra delen av Nice.

Tre dagar senare, på nationaldagen, lämnar han sin slitna lägenhet i det nedgångna slakthusområdet i utkanten av Nice. Han bor ensam sedan han ett år tidigare separerat från sin fru. Grannar beskriver honom som otillgänglig och osympatisk.

Klockan 21:34

En övervakningskamera fångar Bouhlel när han kommer cyklande till den parkerade lastbilen i Auriol. Han slänger in cykeln där bak, sätter sig i bilen och börjar köra västerut.

Klockan 22.30

Bouhlel anländer med bilen till stadsdelen Magnan, norr om den berömda strandpromenaden Promenade des Anglais. Där det fullt av folk som samlas för att titta på fyrverkeriet, nationaldagens höjdpunkt. Barnfamiljer, ungdomar, stadsbor, tillresta från hela Frankrike och massor av utländska turister.

Han kör i sicksack för att kunna mörda så många som möjligt.
Foto: Franck Fernandes / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Cirka 22.45

Terroristen kör sin lastbil österut på gatan längs stranden och svänger plötsligt rakt in i folkmassan som fyller strandpromenaden. Fyrverkeriet har just upphört, det är fullt av folk i rörelse. Många är fortfarande i badkläder i den ljumma sommarnatten vid Medelhavets strand.

Bouhlel mejar ned de första offren som krossas under den tunga lastbilens breda däck. Han kör i sicksack för att kunna mörda så många som möjligt. Människor kastar sig åt sidan, familjemedlemmar förlorar kontakten med varandra när de flyr åt alla håll. Föräldrar försöker skydda sina barn. Några hoppar i vattnet.

– En enorm vit lastbil kommer körande i vansinnig fart. Föraren vrider ratten för att meja ned maximalt antal människor. Jag ser kroppar flyga som bowlingkäglor längs bilens väg. Hör röster, skrik som jag aldrig glömmer, berättar Damien Allemand, journalist på lokaltidningen Nice-Matin som bevittnar attacken.

Christine Friberg, 26, och Anna Käll, 32, båda från Stockholm, är på semester i Frankrike. De hamnar bara 10-15 meter från platsen där terroristen kör ihjäl människor.

Christine Friberg och Anna Käll såg den vita lastbilen köra rakt in i folkmassan. "Det var full panik då", säger de.
Foto: Privat

– Vi har precis stått och kollat på fyrverkerierna, sedan går vi över gatan och till en restaurang. Precis då ser vi den här vita lastbilen komma i full fart på andra sidan gatan. Den kör på alla människor som står där, säger Christine.

– Vi blir indragna på restaurangen, det är full panik då. Folk skriker och gråter. Någon säger att de skjuter med vapen utanför.

– Vi ser alla kroppar ute på gatan. Bara några minuter tidigare har vi stått där de blev påkörda. Vi gick över gatan för att kolla ett ställe, det var tur för vår del, annars hade vi stått där, säger hon.

Det avspända sorlet på strandpromenaden övergår i skräckslagna människors skrik av fasa. Allt medan lastbilsterroristen skoningslöst banar sin väg genom folkmassan. Likdelar blandas med skräp från marken och fastnar i bilens hjul.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel.
Foto: Dr / STELLA PICTURES

Enligt vittnen ropar Bouhlel "Allahu akbar" ("Gud är stor" på arabiska) under sin framfart, rapporterar flera medier. Uppgiften har inte bekräftats av de franska myndigheterna.

– Vi blev nästan dödade. Det var som en hallucination. Lastbilen körde i sicksack, man hade ingen aning om vart den skulle köra. Min fru var en meter ifrån, säger ögonvittnet Wassim Bouhel till den franska tv-kanalen iTele.

– Lastbilen rev upp allting. Lyktstolpar, träd. Vi har aldrig sett något liknande. Några klängde sig fast vid bildörren för att stoppa det, säger han.

Sally Gardiner, 75, från Storbritannien, klarar sig med ett nödrop från att bli nedmejad av lastbilden. Men hon bryter axeln i det allmänna tumultet när en kraftig man faller rakt över henne. Hon hamnar i terrorattacken när hon stannar kvar för att lyssna på ett jazzband i stället för att gå hem till den semesterlägenhet hon äger några kvarter upp från stranden.

– Jag blev omkullsprungen på gatan när alla rusade bort från lastbilen och skottlossningen, säger Sally Gardiner till Daily Mail.

– Jag såg alla de döda kropparna. Det kändes overkligt. Det var som i en film, säger hon.

Sally Gardiner tar med sig några franska och turkiska turister hem, de har ingenstans att ta vägen i kaoset efter terrordådet. Hon berättar att sällskapet hjälper henne att hantera de egna upprörda känslorna.

Promenade des Anglais blir sig aldrig likt.
Foto: Expressen 2014.

Den brittiske turisten Simon Coates cyklar tillsammans med sin fru längs strandpromenaden. De är på väg hem till sin lägenhet efter fyrverkeriet. Plötsligt brakar lastbilen förbi dem och i kaoset skiljs de båda åt.

Han börjar leta efter sin fru genom att följa i lastbilens spår och kontrollera varje död kropp för att se om det möjligen är hans hustru.

– Jag måste kolla varje kropp. De är så sönderslitna att det enda säkra sättet att kolla var att leta efter hennes cykel och skor. För de flesta går inte att känna igen, säger Simon Coates till BBC.

– Människor ligger med uppslitna magar, nakna med avrivna kläder. Mammor knäböjer på marken intill sina döda barn.

– När jag kommer ifatt lastbilen står den stilla omringad av poliser. Jag vänder om och gudskelov hittar jag min fru oskadd hemma, säger han.

Imad Dafaaoui, student från Marocko, är centimeter från döden när lastbilen kommer rusande emot honom. Han ser den stora bilen krossa människor och börjar springa.

– Jag är chockad, jag kan inte tänka. Jag springer. Det står en bänk framför mig, jag hoppar över den och hamnar på en kvinna, säger Imad Dafaaoui till ABC News.

– Just då kommer lastbilen rakt emot mig. Jag blundar, den är så nära. Jag väntar bara på att dö.

– Den kör in i bänken. Den är 20 centimeter från mig. Jag är verkligen glad att jag lever, säger han.

Klockan 23.02

Mohamed Lahouaiej Bouhlel fortsätter sin framfart med sitt 19 ton tunga mordvapen. Han svänger ut på vägen igen. Ett par hjältemodiga människor försöker stoppa honom från att döda ännu fler.

En motorcyklist kör ikapp lastbilen och försöker få upp en dörr för att ta sig in i förarhytten. Han kämpar med dörren medan Bouhlel kör vidare. Men mc-föraren lyckas inte ta sig in. I stället kör han omkull med sin motorcykel och krossas under bildäcken. Han förs svårt skadad till sjukhus där han dör av sina skador - och blir därmed ytterligare ett offer för terroristen.

Sorg i Nice.
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Lastbilen jagas av en motorcyklist. Mc-föraren försöker köra om lastbilen och han försöker till och med öppna förarens dörr. Men han faller och hamnar under bilhjulen, säger den tyske journalisten Richard Gutjahr, som står på en balkong och filmar hela händelseförloppet, till AFP.

Också turisten Christine Friberg från Stockholm blir vittne till mc-förarens ingripande. Ett heroiskt försök som får ett tragiskt slut.

– Vi ser hur mc-föraren kör bakom lastbilen. Det är tre, fyra meter mellan dem, säger hon.

En annan oidentifierad hjälte kastar sig fram ur folkmassan och tar sig in i förarhyttan, rapporterar Le Figaro. Bouhlel börjar skjuta mot honom, men träffar inte. Incidenten leder till den skottväxling som senare slutar med att polisen stoppar terroristen.

I terrorattackens slutsked öppnar Bouhlel eld mot tre poliser utanför det klassiska Hotel Negresco. De skjuter tillbaka och förföljer honom några hundra meter medan skottlossningen fortsätter.

Klockan 23.05

Till slut stannar lastbilen utanför Palais de la Mediterranée, en annan klassisk byggnad vid strandpromenaden. Poliserna skjuter mer än 60 skott genom vindrutan och dörrarna innan de närmar sig bilen. De har oskadliggjort terroristen som, visar det sig, har tagit minst 84 människor med sig i döden och skadat hundratals.

Efter eldstriden ses Bouhlels huvud hänga ut genom lastbilsfönstret. När dörren öppnas faller hans döda kropp ut.

I förarhytten hittar polisen en 7,65 mm automatpistol, tre vapenattrapper - bland dem en Kalasjnikov och en M16 - samt en icke fungerande granat och ammunition. Man hittar också hans id-handlingar och en mobiltelefon.

Fransk polis hittade en Kalasjnikov i terroristens bil.
Foto: Polisen

Nader El Shafei bevittnar eldstriden som sätter stop för terroristen. Han säger att polisen "dödar honom direkt, utan att förhandla".

– I början tror jag att det bara är en olycka. Men sedan ser jag honom dra sin pistol och försöka skjuta på en grupp poliser som kommer springande emot honom, säger Nader El Shafei till BBC.

– Jag ser honom i ungefär en minut, ansikte mot ansikte. Men han ser inte på mig. Han tittar ut genom fönstret och verkar mycket nervös.

– Jag ropar till honom, viftar med handen och försöker säga att det är en massa döda kroppar under hans lastbil. Men han bryr sig inte om någon, säger han.

Nästa morgon fastställer de franska myndigheterna dödssiffran till 84. Den kan stiga eftersom det finns hundratals skadade, många av dem allvarligt.


Frankrike i sorg efter att 84 personer mördats i terrorattacken i Nice. Dödssiffran kan stiga.
Foto: Carl Court / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

President François Hollande förlänger undantagstillståndet i Frankrike som råder efter de två stora terrordåden i Paris förra året. Samtidigt strömmar världens sympatier och kondoleanser in till det franska folket - medan terroristorganisationen Islamiska staten (IS) tar på sig ansvaret för dådet.

Nice, Franska rivierans huvudstad, symboliserar den västerländska lyx, glamour och dekadens som IS säger sig bekämpa. Staden är i dag en skadeskjuten turistmetropol, men både nationella och lokala ledare försäkrar att allt snabbt återgår till det normala.

Så exklusiva Hotel Negresco, som fungerade som sjukstuga under skräcknatten, räknar med att den vanliga kundkretsen - kungligheter, filmstjärnor och andra internationella celebriteter - snart är på ingång igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.