Blodiga slut för gisslandramer

Publicerad
Uppdaterad
På söndagen sades att den grupp som har kidnappat två italienskor i Irak kan ha sålt dem vidare till en grupp med koppling till den beryktade Abu Musab al-Zarqawi.
Flera gisslandramer fick blodiga slut under helgen, och fler människor kidnappades.
Femton tillfångatagna irakiska nationalgardister hotades på söndagen med döden. En irakisk gerillagrupp visade upp fångarna och hotade att mörda dem inom två dygn om inte en gripen shiitisk milisledare friges. Meddelandet framfördes via en videofilm som skickades till tv-kanalen al-Jazira. I ett uttalande på en islamisk webbsida påstods samma dag att tre kurder hade halshuggits. Enligt meddelandet från gerillan Ansar al-Sunna var de tre "soldater i det förrädiska Kurdiska arbetarpartiet" (KDP). En video visade morden. - Efter utfrågningen och den nödvändiga bekräftelsen utkrävdes den gudomliga rättvisan av dem, läste meddelandet, vars äkthet inte kunde bekräftas. Liken ska ha lämnats på en väg som leder till Mosul, en stad i norra Irak. Enligt kurdiska tv-sändningar var de mördade studenter i 20-årsåldern. I onsdags hittades tre halshuggna lik vid vägrenen nära al-Dujayl mellan Bagdad och Balad.

Såldes

Tidigare samma dag sade Iraks biträdande utrikesminister Hamid al-Bayati att de två italienskor som kidnappats i Irak har sålts vidare till den beryktade Abu Musab al-Zarqawis grupp. al-Bayati uttalade sig för italiensk tv enligt nyhetsbyrån Ansa. Han sade att uppgifterna pekar på att hjälparbetarna Simona Pari och Simona Torretta har förts från Bagdad till upprorsfästet al-Falluja. Kvinnorna kidnappades i Bagdad den 7 september. al-Bayati sade att de som håller de båda italienskorna fångna uppges ha krävt att muslimska kvinnor som hålls i irakiska fängelser ska släppas fria. Samma krav framfördes i ett videoband som sändes av den arabiska tv-kanalen al-Jazira i lördags.

Hustrun vädjade

Där visade al-Zarqawis grupp Jama'at al-Tawhid wa al-Jihad (Guds enhet och heligt krig) upp två amerikaner och en britt, alla med ögonbindel, som gruppen kidnappat i Bagdad. al-Jazira sade att kidnapparna hotade att döda sin gisslan om inte alla kvinnliga fångar friges från fängelserna Abu Ghurayb och Umm al-Qasr. Hustrun till en av amerikanerna, Jack Hensley, vädjade på söndagen till kidnapparna i en intervju med CNN. - Jack är en enkel, generös man som älskar det irakiska folket... Vi ber om er nåd att befria Jack och hans medarbetare, sade Patty Hensley bland annat.

Jordanier släppt

Under helgen har omkring tolv turkiska förare antingen dödats eller kidnappats i sunnimuslimska områden norr om Bagdad. En jordansk man ska dock ha släppts, sade irakisk polis på söndagen. Ala Thabit Lazim, som hade hållits gisslan i en månad, släpptes i al-Nasiriyya efter en insats av irakisk polis och nationalgardet. Tre irakier dödades vid ett självmordsattentat i Samarra på söndagen. I al-Falluja omkom minst tre personer när amerikansk militär sköt mot misstänkta upprorsmän.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag