Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blodiga slut för gisslandramer

På söndagen sades att den grupp som har kidnappat två italienskor i Irak kan ha sålt dem vidare till en grupp med koppling till den beryktade Abu Musab al-Zarqawi.
Flera gisslandramer fick blodiga slut under helgen, och fler människor kidnappades.
Femton tillfångatagna irakiska nationalgardister hotades på söndagen med döden. En irakisk gerillagrupp visade upp fångarna och hotade att mörda dem inom två dygn om inte en gripen shiitisk milisledare friges. Meddelandet framfördes via en videofilm som skickades till tv-kanalen al-Jazira. I ett uttalande på en islamisk webbsida påstods samma dag att tre kurder hade halshuggits. Enligt meddelandet från gerillan Ansar al-Sunna var de tre "soldater i det förrädiska Kurdiska arbetarpartiet" (KDP). En video visade morden. - Efter utfrågningen och den nödvändiga bekräftelsen utkrävdes den gudomliga rättvisan av dem, läste meddelandet, vars äkthet inte kunde bekräftas. Liken ska ha lämnats på en väg som leder till Mosul, en stad i norra Irak. Enligt kurdiska tv-sändningar var de mördade studenter i 20-årsåldern. I onsdags hittades tre halshuggna lik vid vägrenen nära al-Dujayl mellan Bagdad och Balad.

Såldes

Tidigare samma dag sade Iraks biträdande utrikesminister Hamid al-Bayati att de två italienskor som kidnappats i Irak har sålts vidare till den beryktade Abu Musab al-Zarqawis grupp. al-Bayati uttalade sig för italiensk tv enligt nyhetsbyrån Ansa. Han sade att uppgifterna pekar på att hjälparbetarna Simona Pari och Simona Torretta har förts från Bagdad till upprorsfästet al-Falluja. Kvinnorna kidnappades i Bagdad den 7 september. al-Bayati sade att de som håller de båda italienskorna fångna uppges ha krävt att muslimska kvinnor som hålls i irakiska fängelser ska släppas fria. Samma krav framfördes i ett videoband som sändes av den arabiska tv-kanalen al-Jazira i lördags.

Hustrun vädjade

Där visade al-Zarqawis grupp Jama'at al-Tawhid wa al-Jihad (Guds enhet och heligt krig) upp två amerikaner och en britt, alla med ögonbindel, som gruppen kidnappat i Bagdad. al-Jazira sade att kidnapparna hotade att döda sin gisslan om inte alla kvinnliga fångar friges från fängelserna Abu Ghurayb och Umm al-Qasr. Hustrun till en av amerikanerna, Jack Hensley, vädjade på söndagen till kidnapparna i en intervju med CNN. - Jack är en enkel, generös man som älskar det irakiska folket... Vi ber om er nåd att befria Jack och hans medarbetare, sade Patty Hensley bland annat.

Jordanier släppt

Under helgen har omkring tolv turkiska förare antingen dödats eller kidnappats i sunnimuslimska områden norr om Bagdad. En jordansk man ska dock ha släppts, sade irakisk polis på söndagen. Ala Thabit Lazim, som hade hållits gisslan i en månad, släpptes i al-Nasiriyya efter en insats av irakisk polis och nationalgardet. Tre irakier dödades vid ett självmordsattentat i Samarra på söndagen. I al-Falluja omkom minst tre personer när amerikansk militär sköt mot misstänkta upprorsmän.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!