Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blodiga protester mot ledaren – över 60 döda

Över 60 personer har dött i protesterna.
Protesterna startade för att stötta aktiviten Jawar Mohammed som uttalat sig kritiskt mot premiärministern.Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN
Aktivisten Jawar Mohammed har anklagat polisen för att ha försökt attackera honom – efter att han uttalat sig kritiskt mot landets premiärminister.Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN
67 personer omkom under de dödliga protesterna.Foto: MULUGETA AYENE / AP TT NYHETSBYRÅN

Etiopens premiärminister Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris tidigare i oktober – men på fredagen skakades hemlandet av blodiga protester.

67 har dött, varav fem var poliser.

– Han rör sig mot tidiga stadier av diktatorstyre genom att försöka skrämma människor, säger aktivisten Jawar Mohammed till AFP.

Allt om Nobelpriset: Hur många priser är det? Vad väger medaljen? Vem finansierar Nobelpriset?

Den 12 oktober meddelades att årets fredspristagare är Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som tillträdde på posten i april 2018.

Bara några månader efter att han tagit sig an ämbetet lyckades han upprätta ett fredsavtal med grannlandet Eritrea och dess president, diktatorn Isaias Afwerki. De senaste decennierna har nämligen präglats av infekterade konflikter mellan länderna.

De har vunnit Nobels fredspris

Här är de senaste tio fredspristagarna:

2018: Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och yazidiska Nadia Murad från Irak.

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican.

2016: Colombias president Juan Manuel Santos.

2015: Tunisiens nationella dialogkvartett.

2014: Barnrättsaktivisterna Malala Yousafzai från Pakistan och Kailash Satyarthi från Indien.

2013: Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

2012: Europeiska unionen, EU.

2011: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee samt jemenitiska journalisten och aktivisten Tawakkul Karman.

2010: Kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

2009: USA:s president Barack Obama.

Källa: TT

Dödliga protester

På fredagen dog 67 personer i våldsamma protester i den etiopiska delstaten Oromia. Fem av de döda ska vara poliser, rapporterar AFP.

Anledningen till oroligheterna är att aktivisten Jawar Mohammed har anklagat polisen för att ha försökt gå till attack mot honom – ett påstående man har nekat till från myndigheternas sida.

Jawar Mohammed var drivande i protesterna som tog Abiy Ahmed till makten förra året, men har på sistone blivit kritisk mot vissa delar av premiärministerns politik. I en intervju med AFP nyligen sa han att det ibland verkar som att Abiy Ahmed återigen vill föra landet i en auktoritär riktning.

– Han rör sig mot tidiga stadier av diktatorstyre genom att försöka skrämma människor, även hans nära allierade som hjälpte honom till, sa Jawar Mohammed.

Ifrågasattes redan presskonferensen

Redan för två veckor sedan, på presskonferensen där Nobels fredspris tillkännagavs, ifrågasattes Abiy Ahmed av lokala och utländska journalister. Man menade att det ännu kvarstår många frågetecken kring demokrati- och fredsprocessen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde, S, gratulerade dock den etiopiska premiärministern. På Twitter skrev hon att priset är ”välförtjänt”:

”Utmaningar kvarstår men Abiy's ledarskap har varit en källa till hopp i Etiopien och i världen”.

Till Expressen sa Berit Reiss-Andersen, ordförande för norska Nobelkommittén:

– Jag kan lova att det aldrig är ett enkelt beslut. Med det sagt känner jag liksom resten av kommittén väldigt trygga i att det här ett korrekt och betydelsefullt pris.

Martin Schibbye om att Abiy Ahmed prisades

Journalisten Martin Schibbye kommenterar: ”Han är förtjänt av priset – men har lång väg att gå”

Jan Eliasson: ”Ett klassiskt val”

FN:s före detta vice generalsekreterare Jan Eliasson om Abiy Ahmed.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.