Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blodbrist hotar svensk sjukvård inför julhelgerna

Blodgivaren Elin: "Framförallt gör du en livräddande insats"
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN DÜSING

Blodlagren runtom i landet är låga och nu larmar läkarna på landets blodcentraler.

– 24 000 personer behöver ge blod under december för att säkra blodtillgången, säger Ingrid Johansson, ordförande för GeBlod Kommunikation. 

I Sverige behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten varje dag året om. Nu larmar läkare om att fler blodgivare behövs inför jul och nyår för att lagren ska vara säkrade. 

Det handlar om hela 24 000 personer som behöver donera blod under december månad, enligt läkarna på landets blodcentraler. 

Förutom vid akuta olyckor behövs blodet för cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar.

– Alla blodgrupper behövs och vi hoppas att många av våra blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul. Jag har svårt att tänka mig en bättre julklapp än den som räddar liv, säger Ingrid Johansson. 

Det är främst i de större städerna, där universitetsstäderna finns, som behovet är särskilt stort. De lokala blodlagren kan man se i realtid på Ge Blod.

168 främlingar räddade livet på Linnéa:

Linnéa var bara tolv år gammal när hon drabbades av Leukemi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.