Blödande människor på marken

Publicerad
Uppdaterad
Människor sprang i panik i centrala Oslo efter explosionen.
Blödande människor låg på marken bland sönderblåsta glasrutor.
- Alla är säkra på att det är ett attentat, säger Valentin Lundgren till Expressen.se.
Den kraftiga explosionen inträffade strax före klockan 16 på fredagen. Polisen misstänker att rör det sig om flera bilbomber som exploderat vid regeringsbyggnaden och tidningen Verdens Gangs huvudkontor.
– Hela vår byggnad skakade. Och vi såg hur fönstren på byggnaden bredvid blåste sönder, säger Valentin Lundgren, 31, som var på arbetsintervju när explosionen inträffade.
Strax efter ska ytterligare explosion ha hörts vid Stortingsgatan.
- Då var alla säkra på att det är ett attentat, säger han.
– Nu är man ganska skärrad.
Stor panik utbröt. Människor sprang och det låg glassplitter och bråte överallt.
Enligt NRK-journalisten Ingunn Andersen låg det blödande människor på marken.
– Jag ser människor med blod i ansiktet och händerna, säger också Aftenpostens reporter.
VG-journalisten Jarle Brenna berättar om många skadade människor.
- En mängd chockade människor gick runt och hade svårt att förstå vad som hänt, säger Brenna.

Statsminister i säkerhet

I markplanet kan man se rakt igenom en av regeringsbyggnaderna. Statsminister Jens Stoltenberg ska vara i säkerhet.
Jarle Brenna var på väg hem när explosionen inträffade.
- Jag står i trapphuset med en kollega och känner hur hela kontoret skakar och fönstren blåste ut. Vi springer ut och då ser vi folk som är blodiga.
- Jag ser hörnet av byggnaden, det kommer svart rök och det brinner. Alla fönster är krossade.
Vägen till regeringsbyggnaden är avspärrad, säger Liliana Alexandersson som också berättar att en kollega har skadats i huvudet, till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag