Blod, svett och glädje - häng med på löpfest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LÖPNING LOCKAR. Svenskarna joggar som aldrig förr. Tjejmilen i Stockholm är Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor - och i år slås nytt deltagar­rekord.
Foto: Janna Saletti/Tjejmilen

I månader har de sprängt sina gränser för att klara de tio kilometerna.

Nu gäller det.

32 073 kvinnor från 20 länder springer i dag Tjejmilen från Gärdet, via Djurgården, och tillbaka till Gärdet.

Expressen har gjort en djupdykning i Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor - och hittat en folkrörelse som bara blir större och större för varje år.

- När jag började var det en nördsport. Nu springer alla, det är supertrendigt, säger löptränaren Lisa McRae.

Vi backar ett år i tiden. Till den 3 september 2011 klockan 13.15. Exakt då startade systrarna Elina, 28, och Viktoria Elestrand, 20, fjolårets lopp på ­Gärdet. Det var en riktig brittsommardag, solen gassade över deltagarna redan på förmiddagen. Över start­området pumpade musik från gym­kedjan Sats gemensamma uppvärmning.

Trots värmen och trots en jobbig förkylning sprang studenten Viktoria de tio kilometerna på en timme och fyra minuter. En tid hon tänker slå i dag.

- Då var jag sjuk och sprang på ren vilja, nu hoppas jag att det går bättre, säger Viktoria Elestrand.


För att lyckas har hon lagt ned flera timmar på att träna varje vecka.

- Jag springer mellan tre och åtta kilometer en gång i veckan, i bland i intervaller och i backar. Jag har också satsat på att träna upp lite mer styrka i mage, rygg, axlar och ben. Det ­fungerar, det går mycket lättare, jag orkar mer, säger Victoria.

Sommarens intensiva schema har satt sig i knäna.

- Men jag är envis. Jag springer på även om jag har ont, jag struntar i det, säger hon.

I år springer systrarna ihop med sin mamma och hennes väninna. De kallar sig för "Dalkullorna" och bär under loppet tröjor med kurbitsmönster.

Som dansare på heltid är Elina Elestrand i god kondition och lägger tre timmar i veckan på löpningen. För systrarna erbjuder Tjejmilen en löpfest utöver det vanliga.

- Det är roligare att springa och man blir peppad av alla andra. Det är skön stämning och bra humör, en morot att träna till innan, säger hon.


Det verkar som den där moroten fungerar på fler. 32 073 kvinnor har anmält sig till att springa tjejmilen i år - en rekordsiffra under loppets hela 28-åriga historia. Redan den 30 juli i sommar tvingades man stänga anmälningen när maxgränsen på 32 000 personer passerades.

- Intresset har varit större än någonsin och loppet är fulltecknat för tredje året i rad, säger Malin Aho, löpansvarig för tävlingen.

20 nationer representerar sitt land i dagens lopp: Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Kanada, Luxemburg, Monaco, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Thailand, Tjeckien, Tyskland, USA och Österrike.

Första starten går klockan 13.00 och den sista 14.30. Redan 25 minuter innan start är de första tävlingsgrupperna i startfållan. Vid 16 går de sista i mål.

Det är inte bara loppet som lockar. Tävlingen har blivit till ett jippo med gemensam uppvärmning, mingel och en rad kändisar på deltagarlistan – en dag inte bara för de tävlande, utan också för anhöriga som är där för att heja på.

– Tjejmilen är en folkfest bara för tjejer och många runtom i landet passar på att kombinera Tjejmilen med en rolig weekend i Stockholm med shopping och restaurangbesök, säger Malin Aho.


Polisen Carin Rodling, 32, från Östersund hör till den kategorin. Hon och hennes tre väninnor tänjer Stockholmsbesöket till en tjejhelg med shopping och hotellövernattning. I går kväll laddade tjejerna med kol-hydrater, pizza och pasta på italienska restaurangen Ciao Ciao på Östermalm.

– Jag lever som vanligt, ingen speciell kost eller så, berättar Carin som tänker springa trots att hon har en förkylning i kroppen och hade feber för några dagar sen.

De fyra vännerna har satsat på gemensamma löpturer.

– Vi tränar tillsammans, då kan man pressa sig bättre, säger hon.

Som polis och gammal alpinåkare har Carin Rodling träningen i blodet, men just löpningen var en tröskel hon tvingade sig att övervinna.

– Jag har trott att det inte var min grej. Men jag har insett att man kan visst, bara man pressar sig lite, säger hon och berättar att förra årets tid landade på 47 minuter.

– Särskilt bra passar det nu efter att jag fått barn. Det är så enkelt.

Fyrfaldige Tjejmilen-segraren och förra årets etta Izabellah Andersson, med en måltid på 33,25 minuter, ska ännu en gång kämpa sig mot en första-plats. Gårdagen ägnade hon till skillnad från Österundstjejerna åt lugn och ro, berättade maken och tränaren Lars Andersson.


Loppet förenar alla sorters kvinnor – yngre, äldre, mammor, far- och mormödrar, pensionärer, ministrar och kändisar. Flera av dem springer för barnrätts-organisationen Plan Sverige och för flickors rättigheter. Webbredaktören och bloggaren Petra Månström på Svenska Dagbladet är en av dem.

– Kan man göra något för att tjejer ska få det bättre så gör man det. Det har blivit en trend att springa för välgörenhet och det är ett bra sätt att få upp ögonen för ämnet, säger hon. 

Själv började hon springa för tre år sedan och lägger nu cirka sex timmar i veckan i löpspåret.

– Jag blir en mer harmonisk människa och snyggare naken. Det är tidseffektiv träning, lätt att ta sig ut och få ett bra pass.

När det känns motigt, för det gör det ibland intygar hon, tänker Petra på sitt utseende.

– Folk säger att det ska vara kul att träna men det är det inte alltid. Jag brukar i stället tänka på att jag blir så mycket snyggare, det är ett ytligt tips men det funkar, säger hon.

Vårt intresse för löpning har exploderat de senaste åren. Böcker om löpning är i dag en framgångsrik genre. Christopher McDougalls bok ”Born to Run” från 2009 är en bäst-säljare i USA, slutsåld på nätbokhandeln Adlibris och redan en klassiker i sammanhanget.


När löptränaren Lisa McRae började för 14 år sedan var det en nördsport för inbitna, berättar hon.

– Nu springer alla, det är super-trendigt, säger hon och radar upp för-delarna:

– Det går fort, det känns bra, det är bra kvalitet på träningen på kort tid vilket passar i dagens samhälle och det är billigt.

Den stigande vurmen för att springa syns på butikskedjan Löplabbets försäljningssiffror. År 2005 sålde man 55 493 par springskor. Förra året var siffran 80 711. Motionsformen har blivit en kassako för många företag. Skor, specialanpassade kläder, pulsklockor och GPS-klockor – det mesta som kan tillfredställa prylgalningens behov.

– I grunden är löpning bland det billigaste man kan hålla på med. Men på grund av att intresset ökat märker marknaden att det går att tjäna pengar, säger Malin Ewerlöf Krepp, löptränare och tidigare tävlingslöpare med EM-silver i terränglöpning på CV:t.


Föräldralediga trebarnsmamman Sara Levén från Södertälje har hakat på trenden och sprang senast 2009. Nu är det åter dags för henne att tävla, ett mål hon satte upp när hon bestämde sig för att komma i gång efter senaste -graviditeten i våras.

Sara minns från förra gången att det började bli tufft mot slutet, över Djurgårdsbron.

– Jag tänkte: ’bara jag kommer över är jag snart i mål’, jag kortade ner stegen och bara matade, säger Sara.

I år hejar Saras mamma på tillsammans med minstingen Astrid, tre månader. Hennes bästa råd till hejaklacken är att välja ett trevligt ställe ute på Djur-gården, där man hamnar nära löparna eller en lättillgänglig plats som bakom Skansen.

– En mil är lagom lång och banan är väldigt trevlig, ganska enkel och det är så mycket lättare att springa när det är mycket folk där och tittar, säger hon.

Men. Löpning är inte bara eufori och en vältränad kropp. Den som tar i för hårt löper risk för skador, säger löptränaren Malin Ewerlöf Krepp. 

Det viktigaste är att värma upp och hitta ett jämnt tempo.

– Risken för att skadas är inte jättestor under loppet, det är inte lika slitigt som ett maraton. Störst risk för skador är i stället när man avancerar för snabbt och kroppen inte hinner med, det gäller både nybörjare och vana löpare.

– Man måste ha en plan. Ta hellre i i underkant och lyssna på kroppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.