Miljöminister Karolina Skog Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅNMiljöminister Karolina Skog Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöminister Karolina Skog Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan Foto: OLLE SPORRONGSamordnings- och energiminister Ibrahim Baylan Foto: OLLE SPORRONG
Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan Foto: OLLE SPORRONG

Blocköverskridande överenskommelse om energin

Publicerad

En ny blocköverskridande överenskommelse på miljö- och energiområdet presenteras på fredagen. 

Uppgörelsen handlar om att vattenkraften ska anpassas till moderna miljökrav och är en vidareutveckling av energiuppgörelsen från 2016. 

– Det har varit viktigt för oss att få fram lagförslag till riksdagen, säger Ibrahim Baylan på en presskonferens. 

På fredagen presenterar regeringen en ny blocköverskridande överenskommelse inom miljö- och energiområdet. 

På en presskonferens klockan 10 i Rosenbad, där miljöminister Karolina Skog och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan deltar, väntas överenskommelsen presenteras. 

Enligt uppgifter till Expressen ska uppgörelsen handla om regler för vattenkraft. Vilket även SVT Nyheter rapporterat om under morgonen. 

Enligt rådande lagstiftning är det i dag svårt för små vattenkraftverk att utveckla verksamheten. Nu är planen att förenkla regelverket. 

Enligt SVT är regeringen nu överens med Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna om flera förändringar av miljöbalken. 

Uppgörelsen ska vara en utveckling av den stora energiuppgörelsen från juni 2016. 

– Regeringen tar ni till samman med M, C och KD för att anpassa svensk vattenverksamhet till de miljökrav som ställs inom EU, säger Karolina Skog på presskonferensen. 

Havs- och vattenmyndigheten, energimyndigheten och Svenska kraftnät ska ta fram en nationell plan. 

Satsningen ska finansieras via en miljöfond som energibolagen står för. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag