Foto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild

Blixtovädret slog till mot Stockholm

Publicerad
Uppdaterad
Det polska blixtovädret drog i natt in över Stockholm med dunder och brak.
Under en dryg timme slog 2500 blixtar ned i Stockholmsområdet.
- Det darrade duktigt i våra fönster, säger Jonas Eliasson, 30.
Stockholm och Uppsala upplevde en rejäl krafturladdning under natten mot söndagen då det polska blixtovädret svepte in från Östersjön. Blixtnedslagen började ute över havet men fortsatte med full kraft över Stockholmsområdet.
Totalt räknade SMHI till drygt 2500 blixtnedslag över huvudstaden och den intillliggande skärgården under lite mer än en timme.
- Det är ganska mycket blixtar över ett så litet område, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

400 blixtnedslag

Blixnedslagen var som mest intensiva över Stockholm mellan klockan 22.00 och 23.00.
- De senaste tio minuterna räknar vi till 400 blixtnedslag, säger Johan Lundgren.
Många Stockholmare både beundrade och förfasades över åskovädret och naturens krafter som släpptes lös.

Fönstren darrade

- Jag tror att vi räknade till en 20 blixtar. Det darrade duktigt i våra fönster men man kände sig ändå ganska säker i sin lägenhet, säger Jonas Eliasson.
En blixt som han fångade med sin kamera lyste upp hela Liljeholmsviken.
- Det var en riktigt rejäl blixt, säger han.
Även Paul Peelen fångade blixtovädret med sin kamera när det drog in över Nacka och Värmdö.

Drar vidare

- Det blixtrade duktigt i en hel timme. Jag tror att den närmsta blixten bara var två kilometer bort, säger han.
Tidigare på dagen passerade blixtovädret nordöstra delen av Gotland. SMHI registrerade flera kraftiga blixtnedslag i närheten av Slite.
Sent på lördagsnatten fortsatte blixtovädret mot Arlanda för att sedan dra in över Uppsala och Norrtälje med full kraft.
- Det kommer att dra vidare upp längs Norrlandskusten, säger Johan Lundgren på SMHI.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag