Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blixtkaos i Östergötland – flera nedslag i byggnader

Prognos: Så blir vädret kommande dagar.
Foto: Google maps
Skärmdump från SMHI. Foto: SMHI
Blixten slog ned i Hedemora på söndagen. Foto: Therese Ericson

SMHI klass 2-varnar för kraftig åska och stora mängder regn i Östergötland.

I Åtvidaberg ryckte räddningstjänsten ut på ett larm om att blixten slagit ner i en villa.

– Det var ingen brand i villan, men de boende har känt röklukt, säger Christian Lind, inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland.

Flera automatiska brandlarm har gått i gång i olika byggnader i Östergötland efter att blixten slagit ner i närheten.

Ett nytt regnområde med skyfall och kraftig åska drar under söndagen in över landet.

SMHI har slagit larm om risken för stora nederbördsmängder – som kan medföra översvämningar. Främst gäller det från norra Götaland och upp över inre Svealand till sydöstra Norrland. I Östergötland har en klass 2-varning utfärdats för kraftig åska. 

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till ett blixtnedslag i en villa i Åtvidaberg. Ingen brand uppstod, men enligt räddningstjänsten kände de boende röklukt i väggarna.

– Vi har varit där och undersökt saken och kunde konstatera att det inte uppstod någon brand. Vi har precis lämnat platsen, säger Christian Lind på räddningstjänsten Östra Götaland.

Han berättar även att flera automatiska brandlarm gått i gång i olika byggnader då blixten slagit ner i närheten och spridit brandrök. Inga större bränder ska dock ha uppstått.

Under en bilfärd lyckades Therese Ericson, från Säter, fånga en kraftig blixt på bild i höjd med Hedemora i Dalarna. 

Therese Ericson säger att det har åskat kraftigt i området under söndagen. 

– Det har varit väldigt kraftiga muller. Jag brukar inte reagera, men just i dag har det varit rejäla smällar så man hoppat till och blivit lite rädd. Det låter som att det är precis utanför fönstret. 

Vädret kommande dagar

Götaland: 

Under måndagen kan det komma åska – men inte alls lika mycket som under söndagen. Främst kan det åska i väster, lite mindre i öster. Det blir växlande molnighet och lite enstaka skurar. Tisdagen ser ut att bli liknande – innan det på onsdag återigen kommer ett sammanhängande område med regn. Temperaturen har sjunkit i de västra delarna av landet, och när regnet kommer till de östra delarna sjunker temperaturen även där. 

– Från att ha varit närmare 25 grader till att det kanske blir 20 grader under måndag, tisdag och onsdag. Sedan kommer nästa område med regn och då kommer det nog ta ytterligare ett steg nedåt i temperatur, framåt torsdag kanske maxtemperaturen blir 18 grader, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

 

 

Svealand: 

Vädret under måndagen ser likadant ut som i Götaland – växlande molnighet och enstaka skurar. Det fortsätter att komma skurar under tisdagen och på onsdag kommer det in ett mer sammanhängande regnområde från sydväst, som rör sig vidare öster- och norrut. 

– Under onsdagen kommer det ett område som sveper över större områden, som gör att alla kommer kunna få regn, säger Tora Tomasdottir. 

 

Norrland: 

I södra Norrland blir det växlande molnighet och någon enstaka regnskur under måndagen. I norra Norrland däremot kommer åskan som har passerat södra Sverige under söndagen ligga kvar, främst över de östliga delarna. 

– Där kan det bli ganska stora regnmängder, säger Tora Tomasdottir.

Under tisdagen får Norrland lite färre skurar, men under onsdagen och främst torsdagen kommer det stora området med regn. Temperaturen sjunker i norr, och mot slutet mot veckan kan det gå ner mot tio gradet. 

 

Källa: Tora Tomasdottir, meteorolog på väderinsititutet Storm. 

Blixten slog ned i Hedemora på söndagen. Foto: Therese Ericson

SMHI varnar för brandrisk

Flera blixtar har slagit ner i de östgötska skogarna, men någon större skogsbrand har i skrivande stund inte tagit fart.

– Vi fick precis in ett larm om en brand i skogen i Linköping, meddelar dock Christian Lind på räddningstjänsten vid 16-tiden.

Han berättar att ytan på marken fortfarande är torr:

– Det har inte kommit tillräckligt med regn trots dagens störtskurar.

SMHI beskriver brandrisken på sin hemsida:

”Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor i delar av södra och östra Götaland. På Öland och Gotland samt i Kalmar och Blekinge län är risken på en del håll extremt stor”, skriver SMHI.

TT rapporterar att drygt 2000 hushåll i Östergötland är strömlösa under söndagseftermiddagen. Även Jönköpings och Kalmars län har drabbats av strömavbrottet. 

I Östergötland var drygt 2 000 hushåll strömlösa på söndagseftermiddagen. Även i Jönköpings och Kalmars län har elen slagits ut hos hundratals hushåll i spåren av åskovädret.

– Vi försöker koppla om så fort vi kan för kunderna. Även om man inte hittar brottet så kan vi ofta koppla om, säger Ivan Loftrup-Ericson på Eons pressjour till TT. 

Även i Västerås har man drabbats av ovädret. Där har flera vägar blivit översvämmade vilket har gjort att framkomligheten begränsats, rapporterar VLT.

– På Bergslagsvägen har det runnit ut olja och tillsammans med vattnet gör det att det är mycket halt på plats. Vi är där och sanerar just nu, säger Joakim Lans, inre befäl på räddningstjänsten, till tidningen.

En fastighet ska också ha blivit drabbad av en översvämning. 

I Jönköpings län hade räddningstjänsten ett 20-tal ärenden som orsakats av ovädret under söndagen, rapporterar Jönköpings-Posten.