Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blixtkaos över Sverige – fem bränder på sju minuter

Arkivbild från ett tidigare åskväder.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild från ett tidigare åskväder.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild på regnoväder.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Blixten startade fem terrängbränder på sju minuter i Dalarna. 

– Jag har aldrig sett så mycket på skärmen om brand ute i terräng, säger Stefan Wickberg, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Även ett radhus i centrala Falun har fattat eld efter ett blixtnedslag.

Ett åskoväder har rört sig i ett stråk från sydväst upp över Sverige, med kraftiga blixtnedslag upp till Dalarna. Även Västernorrland har haft flera kraftiga nedslag, enligt SMHI:s blixtkarta.

I mellersta Sverige har flera bränder startat efter blixtnedslag.

– Det har varit en klar koncentration över Borlänge och Falun alltså södra Dalarna. Jag har aldrig sett så mycket på skärmen om brand ute i terräng, säger Stefan Wickberg, presstalesperson hos polisen i region Bergslagen.

Mellan 19.32 och 19.39 startade fem terrängbränder i Dalarna.

– Och det är bara de blixtnedslag där det har tagit eld. Det har säkert slagit ned många fler blixtar som inte har orsakat några bränder, säger Stefan Wickberg.

”Blixtnedslag är allvarliga saker”

Ett radhus i centrala Falun har också börjat brinna efter ett blixtnedslag strax före 19.

– Där rök det från taknocken och det är typiskt efter ett blixtnedslag att tar sig först där. Men där var det så bra att räddningstjänsten var så snabba att 20 minuter efter larm hade de kontroll på den. Det var bara bekymmer om krypglöd och sådant, säger Stefan Wickberg.

De fick snabbt ut alla ur radhuslängan och ingen person har skadats, enligt polisens uppgifter. 

Polisen uppmanar människor som befinner sig där blixten slår ned att vara vaksamma ifall nedslaget startar en brand, även om det inte börjar brinna direkt.

– Jag vill inte skrämma upp folk i onödan, men den här vaksamheten alltså, blixtnedslag är ganska allvarliga saker faktiskt. Det ser vi när det kommer in brand i terräng på det här sättet, säger Stefan Wickberg.

I lördags omkom en kvinna i 50-årsåldern när hon träffades av blixten i Kvicksund, rapporterar P4 Sörmland. En kvinna i 40-årsåldern skadades samtidigt och var medvetslös när de båda hittades av anhöriga.

Nytt åskväder på fredag

Den kraftiga värmen över hela landet är boven i dramat, enligt Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

Onsdagen blev en väldigt varm dag på många håll. Örebro slog lokalt rekord för säsongen med 33,9 grader, skriver Nerikes Allehanda. Landets värmerekord för dagen tog dock Härnäs i Skara med 34,5 grader.

Det har varit över 30 grader i Götaland, östra Svealand och på många håll över 33 grader. 

– Det har funnits som en frontzon som passerar. Det är som flera klumpar och på den finns det åska på flera håll som rör sig nordost, säger Johan Groth.

Torsdagen blir ganska lugn och varm – det kan finnas lokala åskväder över norrbotten på morgonen som sedan drar vidare.

– Men sedan har vi nästa spännande tillfälle – det är på fredag och det är väldigt osäkert riktigt hur utvecklingen blir, men det ser ut som att det kan bli ett ganska omfattande nederbördsområde som rör sig upp över framför allt de västra delarna av Götaland och Svealand, berättar Johan Groth.

– Det kan bli lite mer ett sommaroväder med mycket regn och blåsigt men också insprängd åska i det här. Det rör sig ganska snabbt upp över landet så fredag kväll är det mellersta och norra norrland som berörs.

Även helgen får ostadigt väder, men då kommer temperaturen ha sänkts av regnet till kanske tio grader kallare än onsdagens och torsdagen väder, vilket gör att energin sänks och risken för åska minskar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.