Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blixtaktion inleds för dödsdömda kvinnan

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

En sudanesisk kvinna i 20-årsåldern, Intisar Sharif Abdallah, ska stenas till döds för äktenskapsbrott.

Amnesty har inlett en blixtaktion där de kräver att domen upphävs.

- Vi hoppas att överklagan och internationella påtryckningar ska få henne släppt, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

Det råder flera uppgifter om när domen mot Intisar Sharif Abdallah föll. Klart är i alla fall att hon har bedömts skyldig till äktenskapsbrott och ska stenas till döds. Intisar nekade först till anklagelserna, men ska enligt uppgifter till Amnesty, ha misshandlats av sin bror och erkänt vid ett senare förhör.

Under rättegången fick kvinnan varken advokat eller tolk, trots att arabiska inte är hennes modersmål. Hon har tre barn, hennes yngste son på fyra månader är med henne i häktet, som ligger i närheten av Khartoum. De andra två barnen är placerade hos släktingar.

"Befinner sig i chock"

- Det rapporteras om att hon befinner sig i chock och att hon inte förstår vad hon är dömd för - och till, säger Elisabeth Löfgren.

När straffet kommer att verkställas är oklart. Hennes familj kommer att överklaga domen till en högre instans i Ombada. Amnesty International protesterar mot domen genom att starta en

"Urgent Action-kampanj".

- Det är ohyggligt. Hon har tre små barn och ska dömas till ett straff som är helt urvidrigt och på helt märkliga grunder. Den går helt i strid med internationella rättsformer och strider även mot sudanesisk lagstiftning, eftersom Sudans egen konstitution förbjuder dödsstraff mot gravida kvinnor eller ammande mödrar, säger Elisabeth Löfgren.

Ovanligt

Länder som har kvar dödsstraff i sin lagstiftning får enbart utdöma det för "särskilt allvarliga brott", som exempelvis mord. Stening som avrättningsmetod kan dessutom likställs med ren tortyr, som är absolut förbjudet.

- Det är väldigt ovanligt tack och lov. Iran är det enda land jag känner till där steningsdomar verkligen har verkställts under de senaste fem-sex åren. I Somalia, där rättssystemet är uppluckrat, har det förekommit steningar utförda av rebellrörelsen Al-Shabab.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!