"Blir osäker på vad NSA håller på med"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA kommer åt mer information än vi trodde att de gjorde, menar Patrik Fältström.
Foto: Patrick Semansky

Amerikanska och brittiska underrättelsetjänster knäcker krypteringar som ska skydda privatpersoners nätanvändande, enligt nya läckta dokument. 

IT-säkerhetsexperter som Expressen.se talat med är förvånade över det nya avslöjandet.

– Det värsta är att vi uppenbarligen inte vet vad NSA håller på med, säger Patrik Fältström, forsknings- och utvecklingschef på Netnod.

Den amerikanska säkerhetstjänsten NSA kommer åt mer information än vi trodde att de gjorde, menar Patrik Fältström.

Med det nya avslöjandet växer osäkerheten kring vad NSA är kapabel till.

– Här kommer det fram nya arbetsmetoder hela tiden, det gör att man blir osäker på vad de egentligen håller på med, säger han.

Med svenska FRA är det annat, menar han, då det finns en FRA-lag att luta sig mot.

– Med FRA har vi alla fall en syn på vad de håller på med och då kan vi skapa oss en bedömning om det är rätt eller fel, säger Patrik Fältström.

"Tänkbara mål"

Jakob Schlyter, expert på säkerhetsfrågor på Kirei, säger att det nya avslöjandet innehåller uppgifter som branschen befarat, men kanske inte vågat erkänna.

– Det man tidigare förutsatt att NSA inte kan komma åt kan man numera förutsätta att de kommer åt, säger Jakob Schlyter.

Han fortsätter:

– Det handlar om att systematiskt slå in bakdörrar i system för att systematiskt komma åt information. Jag förvånas just över att det skett så systematiskt.

Men som svensk användare behöver man inte vara orolig, säger Jakob Schlyter.

– Som svensk ska man inte vara orolig över att NSA går in och läser mina mejl eller kommer åt mina bankkonton. NSA specialiserar sig på tänkbara mål som måste motiveras kostnadsmässigt, och mina bankkonton till exempel är inget bra mål, säger Jakob Schlyter.

– Men om man däremot är aktivist på något sätt och håller på med något som kan sticka NSA i ögonen så hamnar man i ett annat läge. Har man anledning att skydda information så ska man skydda med större omsorg nu. Man kanske inte ska använda den standardkryptering som Microsoft erbjuder utan se sig om efter en annan, vilken får framtiden utvisa.

"Kan gå igenom"

Jakob Schlyter påpekar också riskerna med att lita helt på en krypterad hårddisk.

– Åker du in i USA med en krypterad hårddisk vet du numera att NSA ändå kan gå in i materialet, säger han.

Svenska frilansjournalisten Fredrik Laurin använder krypteringstjänster. Han ser de nya uppgifterna som en katastrof.

– De uppgifter som de nu publicerat från Snowden visar i praktiken att alla kommersiella datasäkerhetssystem är komprometterade, och att USA, NSA och deras partners kan granska all data som flyter igenom så som internationella fiberlänkar, telefonlänkar, internet i realtid. Det är enorm katastrof om detta stämmer, säger Fredrik Laurin till Sveriges Radio. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.