Barbro Westerholm föddes sommaren 1933 och minns en barndom i skuggan av andra världskriget.
– Det stod krig på alla löpsedlar när jag började lära mig läsa genom att läste tidningar. Jag minns en tid med ransonering, mörkläggning och varmvatten bara en gång i månaden. Jag minns grannflickan som tillhörde en judisk familj och de hade kappsäckar packade i hallen om tyskarna skulle komma. Vi hade ont om mat och än i dag slänger jag aldrig mat. Det sitter så djupt rotat, berättar hon.
”Det blir inte som förr - det blir bättre”
Barbro Westerholm är läkare och forskare och riksdagsledamot för Liberalerna. Hon har levt igenom krigsåren och en lång rad epidemier och hon är säker på att alla i hennes ålder kan klara av coronakrisen bättre på grund av sina erfarenheter.
– Vi som varit med om kriser vet att det inte blir som förr när allt är över. Det blir bättre. Efter andra världskriget fick jämställdheten en skjuts. Epidemier som spanska sjukan och polio har gett oss vaccin.
Hon medger att hon saknar att krama barnbarnen.
– Vi kan ses på avstånd. Men man vill ju gärna kram de små, de luktar ju så gott! Den sega ovissheten är tung.
Vad kommer förändras efter detta?
– Näringslivet kommer förändras. Vissa konsumtionsmönster kommer ändras. Vi kommer nog resa mer i Sverige och mindre till andra länder.
Hur går det för dig att jobba nu?
– Av och till lider jag av lite digital stress. Vi klarar av alla möten tack vare den nya tekniken, men ibland fungerar det inte riktigt. Det bra att testa att allting fungerar i god tid - inte en kvart innan mötet.