Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blinde Albert och hans hund kastades av plan

Albert Rizzi, 48, och hans ledarhund Doxy.

Albert Rizzi, 49, och hans ledarhund Doxy är vana resenärer och tillsammans flyger de minst en gång i månaden. Men i onsdags bestämde piloten plötsligt att Albert skulle kastas av.

- Flygvärdinnan ville att jag skulle placera min hund under sätet, och jag gjorde så gott jag kunde, berättade Rizzi för ABC News.

Då reste sig alla medpassagerarna i protest och gick också av flygplanet.

Flygvärdinnan ombord på ett US Airways-plan bad blinde Albert Rizzi, 49, att hålla ordning på sin ledarhund när han skulle åka från Philadelphia till Long Island utanför New York. Samtidigt började medpassagerarna protestera mot flygvärdinnans behandling av blinde Rizzi, som helt plötsligt eskorterades av planet.

- Flygvärdinnan ville att jag skulle placera min hund under sätet, och jag gjorde så gott jag kunde. En passagerare satt till och med med benen i kors för att det skulle bli mer plats för min hund Doxy, berättar han.

Otroligt vältränad hund

- När flygvärdinnan påminde passageraren om att hans hund måste vara under sätet blev han upprörd, säger Liz Landau, talesperson för US Airways till ABC News.

Medpassageraren Kurt Budke, som senare körde hem Rizzi, håller inte alls med om att hunden var olydig:

- Hunden var otroligt vältränad. Att säga att den här hunden var okontrollerad är en lögn. Den här hunden var mer kontrollerad än människorna ombord.

I protest mot flygbolagets behandling av den blinde mannen reste sig alla medpassagerarna och klev även de av planet. Tillsammans valde de att åka buss från Philadelphia till New York tillsammans med Rizzi.

Nu önskar Albert Rizzi, som varit blind i åtta år, att flygbesättningen kunde ha varit mer förstående:

- Jag vill visa flygbolaget hur deras personal kan bli bättre på att hjälpa blinda passagerare. Hunden måste resa med mig. Det är som att fråga någon med protes eller rullstol att lämna kvar den vid dörren, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.