Foto: Sören Stache
 Foto: Sören Stache

Bli din egen fågelskådare

Publicerad
Uppdaterad
Vet du vad fågeln heter? Expressen listar de 21 vanligaste fåglarna som du kan stöta på under promenader eller hemma i trädgården i vår.
Text: Margareta Österlund
Foto: Sven Halling
Foto: Sven-Olof Ahlgren/Scanpix
Foto: Sven-Olof Ahlgren/Scanpix
Foto: Bertil Ericson
Foto: Sören Stache
Foto: Jerker Jansson
Foto: Göran Gustafson
Foto: Sven-Olof Ahlgren /Scanpix
Foto: Göran Gustafson
Foto: Göran Gustafson
Foto: Sven-Olof Ahlgren Scanpix
Foto: JOHNNY PALMÉR
Foto: Sven-Olof Ahlgren Scanpix
Foto: Lars Gejl
Foto: Johnny Madsen
Foto: Håkan Liljenberg
Foto: Rosster Rossi Svanpix
Foto: Sven Halling
Foto: Henry Andreasson
Foto: Sven-Olof Ahlgren Scanpix
Foto: Sven-Olof Ahlgren Scanpix

Björktrast-Turdus pilaris


1. Grå, svart och brun fågel som lever i skog, mark och på ängar och fält. De flesta övervintrar i västra och södra Europa.
Finns över nästan hela landet men är vanligast i norr. Äter daggmaskar, småkryp, frukt och bär och lägger fem till sex ägg, en till två kullar om året, i ett bo högt uppe i en grenklyka.Blåmes - Parus caeruleus

2. Blå och gul fågel som håller till i lövskogar, blandskogar, trädgårdar och barrskogar året om i hela landet.

Äter gärna insektslarver och ses ofta mumsa i sig frön från talgbollar. Boet är en högt uppsatt holk. Lägger en till två kullar med sju till fjorton ägg om året.

Bofink -Fringilla coelebs

3. Hannen är rödbrun och har blågrå hjässa, medan honan är mer enfärgat gråbrun. Bor främst i skogen, men håller även till i äldre trädgårdar och parker. Finns i större delen av landet men är mindre förekommande i norr. Äter frön och frukter på vintern och insekter på sommaren, många flyttar till sydvästra Europa under vintern. Boet byggs i en grenklyka och ser ut som en liten skål. En kull med fyra till sex ägg om året.
Domherre - Pyrrhula pyrrhula

4. Hanen har röd buk och honan gråbrun. Kraftigt byggd och håller till i barr- och blandskogar, större parker, på kyrkogårdar och i villaträdgårdar. Många är stannfåglar och äter gärna frön, nötter, knoppar och bär.
Boet ligger dolt i en gran. Lägger två kullar med fyra till sex ägg om året.
Gråsparv - Passer domesticus

5. Gråbrun fjäderdräkt, hanen har lite tydligare mönster. Lever bara i närheten av människor och bor gärna inne i städer. Födan består av frön och smådjur och den ses ofta på fågelbordet året runt.
Lägger fem till sex ägg i murhål, gamla hussvalebon, holkar och under tegelpannor, två till tre kullar om året. Bygger ibland ett eget bollformat bo.


Grönfink - Cardelius chloris

6.  Hannen har en gul och olivgrön fjäderdräkt, honan är mindre färggrann. Vanlig i hela landet, äter gärna solros- och hampfrön.

Vissa övervintrar i Sverige och andra drar i väg mot kontinenten när det blir kallare. Lägger fyra till sex ägg, två till tre kullar om året. Boet ligger ganska lågt, dolt i ett träd eller i en enbuske.

Grönsiska - Carduelis spinus

7. Hanen har gröngul fjäderdräkt och honan är grågrön. Du ser den oftast i trädgårdar med tall, björk och al där den äter på upphängda talgbollar.
Lägger två kullar om året med fyra till sex ägg och flyttar till varmare breddgrader vissa vintrar.
Hussvala - Delichon urbica

8. Har glänsande vit buk och fjäderklädda fötter, grunt kluven stjärt utan förlängda stjärtfjädrar. Finns i stora delar av landet och kan bo både i hus och på naturliga boplatser i branta bergväggar. Jagar insekter i luften på högre höjd än ladusvalan. En till två kullar med tre till sex ägg om året.

Kaja - Corvus monedula

9. Helsvart med grå nacke och ljust öga. Bor i gamla skorstenar i städer eller i ihåliga träd i trädgårdar.
Äter insekter, smådjur, bär och frukter och lägger fyra till sex ägg en gång om året. Stannar i Sverige under vintern.Kråka Corvus corone

10. Har oftast grå och svart fjäderdräkt, men i Skåne finns även helsvarta exemplar. Är allätare och utbredd över hela Sverige.
Håller mest till i det öppna landskapet och bygger sitt bo högt upp i en trädklyka där den lägger en kull med tre till sex ägg om året.

Koltrast - Turdus merula


11.
Hanen är glänsande svart och har lysande klargul näbb och gul ögonring. Honan är brun. Mycket vanliga i skogar och villaträdgårdar i Sydsverige men finns också i städer.
Födan består av daggmaskar, sniglar och insekter. Äter vintertid bär och frukt, ibland från fågelbordet. Lägger två till tre kullar med fyra till sex ägg om året.
Koltrasten har tack vare sin vackra sång utsetts till Sveriges nationalfågel.
Kungsfågel - Regulus regulus12. Ljusbrun med gul hjässa. Bor gärna i tät granskog eller tall- och blandskog. Boet byggs på undersidan av en yvig grangren.
Lägger två kullar med nio till elva ägg om året. Många av de äldre exemplaren är stannfåglar. Kungsfågeln är Europas minsta fågel.

Nötväcka - Sitta europea

13. Blågrå, knubbig och högljudd fågel som föredrar skog med stora träd.
Finns i större delar av landet året runt. Besöker gärna fågelbordet men äter också insekter och småkryp.
Bygger bo i större holkar och lägger en kull med sex till åtta ägg om året.
Nötväckan är den enda av våra småfåglar som kan hoppa nerför en trädstam med huvudet före.

Pilfink - Passer montanus

14. Är väldigt lik gråsparven men pilfinkens svarta kindfläck skiljer dem åt. Födan består av ogräsfrön, insekter och smådjur.
Bor i håligheter, holkar, häckar, fruktträd och skogsbryn i södra och mellersta delarna av Sverige och längs Norrlandskusten. Lägger två till tre kullar med fyra till sex ägg om året.Ringduva - Columba palambus

15. Har grå fjäderdräkt och är utbredd över hela landet. Är ursprungligen en skygg skogsfågel men har på senare tid invandrat till parker och trädgårdar.
Nästan alla ringduvor är flyttfåglar och övervintrar i Västeuropa. Äter frön, spillsäd, ek- och bokollon. Bona är slarvigt byggda. Lägger två till tre kullar med två ägg om året.


Rödhake -Erithacus rebecula


16. Gråbrun fågel med rött bröst som håller till i skogar och trädgårdar.
Äter maskar, insekter, bär och frukt. De flesta flyttar till Mellaneuropa och Nordafrika under vintern. Lägger två kullar med fem till sex ägg om året i ett bo som ligger dolt på marken.

Skata - Pica pica

17. Svart, violett och grönskimrande fjäderdräkt med vita inslag.
Förekommer i anslutning till odlingslandskap, bebyggelse, parker och städer över hela landet. Stannfågel. Äter gärna insekter, smådjur, bär och skräp.
Lägger en kull med fem till sju ägg om året i ett bo som är övertäckt av grenar högt uppe i ett träd.

Större hackspett - Dendrocopos major

18. Stor, svart, vit och röd fågel. Finns över hela landet utom längst i norr. Stannfågel. Håller oftast till i skogen där den hugger ut sitt bo i ett murket träd och lägger en kull med fyra till sju ägg om året.
Besöker gärna fågelbordet när den är hungrig men äter också gärna frön från grankottar.


Svartvit flugsnappare - Erithacus rebecula

19. Honan är gråbrun och hanen svart och vit.
Bor gärna i trädgårdar med äldre fristående lövträd med håligheter eller uppsatta holkar där de kan lägga sin kull med sex till sju ägg.
Äter insekter och övervintrar i Västafrika.Talgoxe - Parus major

20.  Grön, gul, svart och vit fågel som finns i trädgårdar och i skogar av alla slag i nästan hela Sverige. Bara de nordligaste flyttar söderut på vintern.
Äter gärna från fågelbordet och bor i stora håligheter där de lägger en till två kullar med sju till tolv ägg om året.


Taltrast - Turdus philomelos

21.  Gråbrun fågel som är vanlig i lövskogar, blandskogar och barrskogar.
Äter gärna daggmaskar och insekter och lägger fem till sex ägg en gång om året i ett bo som placeras i en gran eller tät buske. Flyttar till sydvästra Europa och Nordafrika under vintern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag