Pontus Rosenborg från Bollnäs var 14 år och Fanny 16 år när dottern Melanie föddes. Foto: PrivatPontus Rosenborg från Bollnäs var 14 år och Fanny 16 år när dottern Melanie föddes. Foto: Privat
Pontus Rosenborg från Bollnäs var 14 år och Fanny 16 år när dottern Melanie föddes. Foto: Privat
"Jag var chockad och rädd från början men det har gått skitbra", säger han i dag. Foto: Privat"Jag var chockad och rädd från början men det har gått skitbra", säger han i dag. Foto: Privat
"Jag var chockad och rädd från början men det har gått skitbra", säger han i dag. Foto: Privat
Dottern Melanie fyller snart ett år. Foto: PrivatDottern Melanie fyller snart ett år. Foto: Privat
Dottern Melanie fyller snart ett år. Foto: Privat

Blev Sveriges yngste pappa – som 14-åring

Publicerad

Han är Sveriges yngsta pappa.

Pontus Rosenborg från Bollnäs var 14 år när dottern Melanie föddes.

– Jag var chockad och rädd från början men det har gått skitbra, säger han.

De hade snackat och chattat innan. Men först våren 2013 träffades Pontus Rosenborg och Fanny Ståhl för första gången - på en Justin Bieber-konsert i Globen.

I augusti 2013 blev de ett par och sommaren efteråt var Fanny, då 16 år, gravid. Pontus hade precis fyllt 14 år och skulle bli Sveriges yngsta pappa, något som Sveriges Radio rapporterat om.

– Min första reaktion... jag var chockad, rädd och tänkte på skolan, hur det skulle gå med en bebis, säger Pontus.

Hur fick du veta det?

– Hon tog ett test i början av hösten och fick då veta att hon var gravid i vecka tolv. Sen ringde hon mig och berättade.

Hur resonerade ni kring att behålla barnet och så?

– Fanny reagerade bättre och ville behålla barnet direkt, det hade ju gått så långt in i graviditeten. Jag behövde tänka en vecka innan jag kom till samma punkt. Det är lätt att tänka att "det här kommer inte att gå" men vi båda kan väldigt mycket om barn och har många syskon.

Ni skulle ju bli unga föräldrar - hur har reaktionerna varit?

– Det har ju funnits lite fördomar. På sociala medier har folk skrivit att vi kommer tröttna, att vi inte kommer klara av det, att vi kommer förlora vårt tonårsliv och att skolan inte kommer fungera. Men de finns de som varit positiva också.

Många reaktioner

Även Fanny har märkt av reaktioner.

– Familjerna har stöttat oss väl men omvärlden som inte känner oss kan döma hur mycket som helst utan att veta hur vi är som personer, säger hon.

I april i år har Fanny och Pontus varit föräldrar i ett år, de har också varit med i programserien "Unga föräldrar" på TV4. Dottern Melanie bor i Stockholm med Fanny och Pontus försöker pendla ner från Bollnäs så ofta han kan.

– Det har gått jättebra. Vi är lika bra föräldrar som de som är 30 år. Det är ingen skillnad. Däremot är ju pengar en fråga men det går ganska bra när jag bor hemma hos mamma än. Familjerna ger ett bra stöd - det skulle nog vara tuffare annars, säger Fanny.

Ska flytta efter högstadiet

Pontus går ut nian i vår och ska plugga ett år på gymnasiet i Bollnäs innan han flyttar ner till Stockholm och går klart skolan där.

– Det har gått skitbra hittills och i höst ska Fanny börja skolan igen också, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag