Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blev sjuk och nekades hemresa – avled

Under onsdagen fick Eva Byberg, 47, ett mardrömsbesked. Hennes yngre syster, Malin Eriksson, hade avlidit efter att ha haft bröstcancer i 14 år.Foto: Privat
"Hon hade inte klarat sin cancer hur länge som helst, så klart, men det hade inte behövt sluta så här", säger Malins syster Eva Byberg om händelsen.

Cancersjuka Malin Eriksson blev akut sjuk på en resa till Italien, men fick ingen hjälp av försäkringsbolaget att ta sig hem. Några dagar senare avled hon.

Malins familj är förkrossad och kämpar nu för att få hem hennes kropp till Sverige. Men inte heller det hjälper försäkringsbolaget till med.

– Det hade inte behövt sluta så här, säger Malins syster Eva Byberg.

Under onsdagen fick Eva Byberg, 47, ett mardrömsbesked. Hennes yngre syster, Malin Eriksson, hade avlidit efter att ha haft bröstcancer i 14 år. Malin åkte i förra veckan till Italien för att titta på World dog show, efter att ha fått klartecken från sin läkare om att hon var tillräckligt frisk för att åka. Allt såg bra ut och Malin var pigg, men snart började hon må sämre.

– Hon kände sig matt och fick i fredags åka in till sjukhus i Italien, säger Eva Byberg.

Familjen som var kvar i Sverige ringde kort därefter till Malins försäkringsbolag Folksam och sa att Malin hade blivit sjuk och behövde transport hem. Men försäkringsbolaget sa tvärnej och hänvisade till villkoren i sitt reseskydd.

I stället måste familjen själva samla in de cirka 200 000 kronor det skulle kosta att få hem Malin till Sverige, något som först uppmärksammades av Upsala Nya Tidning.

– De menar att man har ett eget ansvar i att kolla igenom villkoren, vilket jag håller med om, men då måste man göra det enklare, säger Eva Byberg.

Avled under onsdagen

Under måndagen lyckades Malins man ta sig ner till Italien för att vara med sin hustru. Två dagar senare avled Malin på sjukhuset.

– Jag är helt förkrossad. Vi visste ju att det skulle hända förr eller senare, men inte på det sättet och inte nu, säger systern Eva.

När familjen fick det tunga beskedet hade de lyckats samla ihop pengarna som behövdes för att transportera Malin till Sverige, genom en insamling som en familjevän i England ordnat och ett lån på banken. Men det var förgäves.

– Jag kan inte hjälpa Malin nu. Hon är död. Malin finns inte längre, säger Eva.

"Fick inte ens dropp"

I dagsläget vet man inte om Malin hade överlevt om hon hade fått komma hem. Men enligt Eva var vården som Malin fick i Italien bristfällig.

– Det tog två dagar innan hon ens fick dropp, hon fick inte heller någon mat och ingen kudde att sova på, säger hon.

– Hon hade inte klarat sin cancer hur länge som helst, så klart, men det hade inte behövt sluta så här.

Svårt att få hem kroppen

Nu har familjen stött på nya problem. Efter dödsbeskedet som kom under onsdagen har Malins man och familjen hemma i Sverige försökt transportera Malins kropp hem.

– Men försäkringsbolaget hänvisar igen till någon klausul och säger att försäkringen inte täcker när man åker utomlands med en sjukdom som man har sökt vård för tre månader eller kortare innan avresan, berättar Eva.

– Det känns för jävligt. Nu är hennes 17-åriga dotter, man och mannens syster där. Men de kan inte göra något.

Folksam hänvisar till villkoren

Héléne Mood är utlandsskadechef på Folksam och hänvisar till villkoren i Malins försäkring, när Expressen når henne.

– Den som reser och ska omfattas av försäkringen får inte ha något vårdbehov. Och personen ska inte ha sökt hjälp för liknande symptom som den vårdas för i utlandet, inom tre månader före resan.

Hon säger också att det inte räcker att ha ett okej på att resan från en läkare, utan att man även måste höra efter med sitt försäkringsbolag kring vad som gäller.

Tycker du att ni är tydliga i era villkor?

– Vi försöker vara det och vi har ett behov av att få ut den här informationen ännu mer. Försäkringar är inte så jätteintressanta för folk förrän något allvarligt händer.

Nu har Malin Erikssons familj även problem med att få hem hennes kropp till Sverige. Ni hjälper inte till där heller?

– Är det så att vi har avböjt att hjälpa vid sjukdom eller olycksfall och personen sedan avlider, så förändras ingenting, hur tråkigt och tragiskt det än är.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.