Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blev förlamad efter operation

"Jag är både irriterad och förbannad," säger Linda Tettzell som efter magsäcksoperationen blev förlamad i båda benen och har fått hjärnskador efter en magsäcksoperation.
Foto: Lennart Rehnman
KINNA. Linda Tettzell, 40 fick rådet att göra en magsäcksoperation för att få kontroll över sin diabetes. Nu, ett halvår efter operationen, sitter hon i rullstol, förlamad i benen med skador i hjärnan.

FAKTA

Så går en så kallad fetmaoperation till -  ska göras cirka 1000 i Västra Götaland i år
Gastric bypass, populärt kallat fetmaoperation innebär att en bit av den övre delen av magsäcken skärs av och sys sedan ihop så att det bildas en liten ficka.
Tunntarmen ansluts till fickan. På det viset minskas magsäcken avsevärt, eftersom den större delen har kopplats bort.
Vanligaste komplikationen är tarmvred. Det förekommer även näringsbrist och läckage i de delar som är ihopsydda.
Dödligheten för en sådan här operation är 0,3 procent.

I år ska sjukhuset i Borås göra 200 sådana här operationer och i hela Västra Götalandsregionen handlar det om 1 000 operationer.

Linda Tettzell var inte överviktig vilket är den vanligaste anledningen till en så kallad gastric bypass, vilket innebär att man förminskar själva magsäcken.
- Jag gick med på operation för att min diabetes skulle bli bättre, inte för att bli smal. Att det skulle bli så här kunde jag inte ens föreställa mig, säger hon och tillägger att varken hon eller hennes anhöriga fick någon information om eventuella biverkningar.

Svåra magsmärtor

Redan ett par dagar efter operationen började problemen, då Linda åkte in till sjukhuset i Borås igen med kraftiga magsmärtor. Hon stannade i två veckor innan hon fick åka hem.
Men redan efter några dagar blev hon dålig igen.
- Linda hade väldigt ont och svimmade. När ambulansen kom gick det fort. Linda hade blödningar i buken och hjärtstillestånd. Den natten visste vi inte om Linda skulle vakna överhuvudtaget, minns hennes svärmor Lena Hagman.

Också hjärnskada

Det blev akut operation. Blödningen stoppades, men syrebristen ledde till att Lindas ben nu är förlamade och att hon fått en hjärnskada.
- Jag har svårt att minnas saker och måste fråga om hela tiden. Jag som brukar ha alla barnens träningstider i huvudet och vad som ska göras och när. Det är minst sagt irriterande, förklarar hon.
Hur återställd Linda kommer att bli vet ingen. Men läkare har sagt att hon inte ska räkna med att kunna gå igen.
- Men jag har bestämt mig för att gå så småningom, säger Linda. Hon har alltid varit envis och nu är hon dessutom ilsken.

"Spark i baken"

- Hade jag den ansvarige läkaren här hade han fått en spark i rumpan, säger hon med inte så lite humor.
Nu tar hon en dag i taget, dagar som är fyllda av praktiska göromål, inte minst sjukgymnastik.
- Sånt som jag förr gjorde i farten, som att duscha eller gå på toaletten har plötsligt blivit stora projekt.
Svärfar Curt-Åke Hagman har anmält den opererande läkaren till socialstyrelsen och chefsläkare Jerker Isacsson på sjukhuset i Borås har gjort en anmälan till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Utreder internt

- Vi har självklart gjort en internutredning men inte lyckats finna att någon har gjort ett misstag. Men speciellt som vi gör fler sådana här operationer är det extra viktigt att det här utreds ordenligt, förklarar Jerker Isacsson.
För den opererande läkaren och för hans kollegor på sjukhuset är förstås händelsen mycket nedslående.
- Det är sorgligt och bedrövligt. För även om inga fel har begåtts är det alltid tragiskt när en operation inte får ett lyckat resultat, säger Jerker Isacsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.