Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Blattelito” friades för mord – GW:s kritik mot polisen

GW:s kritik mot polisen i TV4:s kriminalprogram Brottsjournalen: ”Görs ett betydande polisiärt misstag i början”, säger Leif GW Persson.
Leif GW Persson är kritisk mot polisens tidiga insatser när Annie, 29, hittades död i ett badkar.Foto: TV4
Abbe Alsaadi.Foto: Instagram

Hovrätten friade influencern Abbe ”Blattelito” Alsaadi  för mordet på hans exflickvän Annie.

I efterhand angriper nu Leif GW Persson polisinsatsen.

– Den är verkligen usel, den strider mot de anvisningar och föreskrifter som vi har för sånt här, anser han i TV4:s ”Brottsjournalen”.

Instagramprofilen Abbe ”Blattelito” Alsaadi, 24, dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för att ha mördat sin tidigare flickvän Annie, 29. 

I hovrätten friades han för mord. Hovrätten skrev i domskälen att det fanns ”omständigheter som med viss styrka” talade för att han varit inblandad i Annies död. Men rätten konstaterade också att det ”inte går att få en entydig och klar bild av vad som inträffade”.

– Det är en skymf, säger Annies mamma Tove Sigurdson i TV4:s ”Brottsjournalen” om den friande domen.

Abbe Alsaadi fälldes däremot på en rad andra åtalspunkter, bland annat grov kvinnofridskränkning mot Annie, och fick tre och ett halvt års fängelse. Han släpps ur fängelset nästa sommar.

Polisen släppte in Alsaadi – ”Det ska man aldrig göra”

I ”Brottsjournalen” ställs frågan om utfallet kunnat bli ett annat om polisen hade agerat annorlunda när Annie hittades död i ett badkar i sitt hem i april 2018. Dödsorsaken var drunkning.

Det var Abbe Alsaadi som larmade 112. När polis kom till platsen släppte man in honom i lägenheten.

– Det ska man aldrig göra, anser kriminologiprofessorn Leif GW Persson och fortsätter:

– När han ändå är inne passar han uppenbarligen på att plocka med sig grejer som kan ha en avgörande betydelse för utredningen.

Betraktades som självmord

Polisen gjorde också den inledande bedömningen att det var ett självmord. Först ett dygn senare inleddes en mordutredning.

Det visade sig att hon hade en dödlig dos av det narkotikaklassade läkemedlet tramadol i kroppen och stickmärken i ett armveck och i halsen. Det talar emot självmord, enligt Leif GW Persson.

– Jag har faktiskt inte i min blodiga praktik stött på något självmord när man har injicerat sig själv i halsen.

– Om det hade betraktats som en brottsplats och en rättsläkare helst hade kallats dit, då tror jag att bevisläget hade varit betydligt värre.

Kan prövas igen

Hovrättsdomen överklagades men Högsta domstolen gav inte prövningstillstånd. Leif GW Persson utesluter dock inte att fallet kan komma att prövas – det finns fall där man har beviljat resning till men för den friade. Skälen för att det skulle kunna ske i det här fallet är enligt Persson två:

– Det första är den här usla polisinsatsen. För den är verkligen usel, den strider mot de anvisningar och föreskrifter som vi har för sånt här, anser han.

– En annan omständighet som talar starkt emot självmord är att hennes treåriga dotter finns i lägenheten. 

Advokaten: Går inte att bevisa

I programmet intervjuas också Alsaadis försvarsadvokat Hanna Lindblom. Om att hovrätten friade för mord säger hon:

– Det går inte att bevisa att det är Abbe som, förenklat, har förgiftat henne, och det går inte heller att bevisa att det är Abbe som har stoppat ner henne i badkaret.

”Brottsjournalen” sänds på tisdagar klockan 21.00 i TV4, TV4 Play och på C More.

TV: Annie, 29, hittades död – föräldrarna om sorgen

Annie, 29, hittades död – föräldrarna om sorgen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.