Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåstes på miljoner – med nya "Nigeriabrev"

<p>Anne-Marie Nordstrand Nyqvist och Torsten Nordstrand blev lurade på en stor summa pengar av en man som de lärt känna för flera år sedan. <br></p>Foto: Alex Ljungdahl
Den erfarne finansmannen hävdade att hans mejl hackats och att bland annat kontoutdrag och fullmakt försvunnit.Foto: Alex Ljungdahl
Paret har kopplat in tre olika detektiv- och säkerhetsbyråer i Sverige, Tyskland och Serbien. Dokumentationen, bland annat skuggning av honom, har kommit fram till att han vistats i en stor lägenhet i centrala Stockholm.

Paret hjälpte vänner att ta hand om deras häst och elva får.

Nu har de stämt sin forne vän - en dömd finansman - för att ha blåst dem på drygt tre miljoner i en modern form av ”Nigeriabrev”.

– Vi känner oss grundlurade, säger företagaren Anne-Marie Nordstrand Nyqvist, 61.

I sal 3 i Stockholms tingsrätt sitter den kostymklädde finansmannen som stämts för att ha lurat Anne-Marie och hennes make Torsten, 63, på drygt tre miljoner kronor. Paret är framgångsrika egenföretagare i elektronikbranschen.

I tron att de skulle få 200 procents avkastning gick de med på att investera 300 000 euro, motsvarande 2,7 miljoner kronor, i ett förslag som deras vän presenterade för dem.

De hade lärt känna honom via en kvinna som utgett sig för att vara hans sambo.

Men ganska snart efter att paret fört över pengarna kom problemen. Andra personer som behövdes för att genomföra den påstådda affären hade anklagats för skattebrott i olika länder.

– Hela affären rann ut i den berömda sanden, sade finansmannen under förhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Hävdade att mejlen hackats

Paret menar att finansmannen visste att affären inte skulle bli av. Deras advokater pressade honom på att visa dokumentation som bevisar att affären skulle bli av, men sådant saknades. Den erfarne finansmannen hävdade att hans mejl hackats och att bland annat kontoutdrag och fullmakt försvunnit.

– Jag har ju flyttat ett antal gånger. Varje gång man flyttar blir man av med massa grejer. Man slänger grejer. Jag flyttade från Dubai. Där lämnade jag allting, säger finansmannen efter förhandlingen.

Borde du inte som rutinerad affärsman ha utskrivna dokument på en så viktig och stor affär?

– Då behöver jag då en lagerlokal för att klara ut allt det här. Det staplas ju med papper. Det är ju hundratals mejl som kan gå i en affär. Varför ska jag printa ut dem och spara dem för? Det är ju inget intresse. Det här blev dessutom ingenting, säger finansmannen.

"Insåg att vi blivit grundlurade"

Paret gick trots detta med på att betala ytterligare 20 000 dollar, motsvarande 160 000 kronor, i tron att de skulle få tillbaks pengarna de redan betalat. När finansmannen också ville starta företag i deras namn för att få resterande investering, gav de upp.

– Vi insåg att vi hade blivit grundlurade, säger Anne-Marie Nordstrand Nyquist.

Parets advokat Henrik Wollsén.Foto: Alex Ljungdahl

Hon och maken kopplade in en advokatbyrå och tre olika detektiv- och säkerhetsbyråer i Sverige, Tyskland och Serbien. Syftet har varit att kartlägga var finansmannen är bosatt eftersom han hävdat att han är skriven i Serbien. Detektivernas dokumentation, bland annat skuggning av honom, kom fram till att han vistas i en stor lägenhet i centrala Stockholm tillsammans med kvinnan som satte honom i kontakt med Anne-Marie och Torsten. Därmed kan han ställas inför rätta i Sverige, anser advokatbyrån som företräder paret.

Känd bedragare

Samtidigt den tyske kompanjonen som var involverad i den påstådda affären granskats. Den personen är en känd bedragare, enligt detektivbyrån i Tyskland.

Upplägget som paret gick med på påminner om så kallade ”Nigeriabrev” som lurar människor på pengar mot avkastning – som uteblir. Det anser professor Dan Magnusson som varit verksam vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping i ett utlåtande som parets advokater lämnat in med stämningen. Professorn kommer att höras under onsdagen.

– Det här är en modern variant på det. Uppläggen och bedrägerierna finns på FBI:s och många andra sajter varningslistor, säger parets advokat Henrik Wollsén.

Fiansmannen vill inte ta ansvar för att investeringen inte gick som den skulle.

Finansmannen anser att paret borde ha tagit sitt ansvar innan de gick med i affären. Han vill inte ta ansvar för att investeringen inte gick som den skulle.

– Jag har tagit mitt ansvar, anser jag.

Paret har även polisanmält finansmannen eftersom de anser att processen visat att fler personer kan ha utsatts för samma bedrägeri. De vill uppmana andra att vara mer misstänksamma.

– Vi blev lurade både själsligt och ekonomiskt. Jag önskar att ingen annan hamnar i denna fruktansvärda situation, säger Anne-Marie Nordstrand Nyqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.