Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brett Kavanaugh totalnekar till sexuella övergrepp

Christine Blasey Ford anländer till utfrågningen. Ford är professor vid Stanford University och Palo Alto University. Foto: ANDREW HARNIK / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter samlas utanför Högsta domstolen inför förhöret i Washington DC. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Brett Kavanaugh har nominerats till USA:s högsta domstol av Donald Trump. Foto: JACQUELYN MARTIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL BROCHSTEIN / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Foto: MICHAEL REYNOLDS / POLARIS/IBL POLARIS
1 / 9

Torsdagens utfrågning i amerikanska senaten blev känslosam när Christine Blasey Ford vittnade mot Donald Trumps domarkandidat till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh.

– Jag trodde att han skulle våldta mig, sade Blasey Ford.

– Jag var inte på festen som Ford beskrev, sade Kavanaugh känslofullt när han senare frågades ut.

Efter att utfrågningen var slut twittrade president Donald Trump ut sitt stöd till Kavanaugh och kallade hans vittnesmål "kraftfullt, ärligt och fängslande".

51-åriga Christine Blasey Ford, som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp darrade på rösten och vara nära till tårarna när hon berättade om vad som hände när de båda var tonåringar.

Kavanaugh å sin sida växlade mellan rasande förnekelser och personliga redogörelser med gråten i halsen.

– Jag är inte här i dag för att jag vill. Jag är skräcklagen. Jag är här för att jag anser det vara min plikt att berätta vad som hände när Brett Kavanaugh och jag gick i high school, sade Blasey Ford inför senaten.

 

 

Hon fortsatte sedan att berätta om hur Kavanaugh och en annan pojke på en fest höll fast henne i ett sovrum och tvingade sig på henne.

– Jag trodde att han skulle våldta mig. Jag försökte ropa på hjälp. När jag gjorde det satte Brett handen över min mun för att hindra mig från att skrika”, sade Blasey Ford.

Hon sa att de båda pojkarna var väldigt berusade och att hon efter ett tag kunde ta sig loss och låsa in sig i ett badrum.

Christine Blasey Ford svär eden inför utrfågningen i senaten. Foto: SAUL LOEB / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

– Bretts angrepp på mig förändrade mitt liv drastiskt. En väldigt lång tid var jag för rädd och skamsen för att berätta detaljera för någon, säger hon.

Det var först 2012 som hon berättade allt under ett terapisamtal tillsammans med sin make.

– Jag minns att jag berättade att pojken som angrep mig en dag skulle kunna sitta i Högsta domstolen och jag pratade en del om hans bakgrund. Min man minns att jag namngav angriparen som Brett Kavanaugh.

Efter Blasey Fords vittnesmål ställde medlemmarna i den juridiska kommittén detaljerade frågor om hennes redogörelse. Hon svarade också på frågor om hur händelserna påverkat henne senare i livet.

– Den största påverkan kom under de första fyra åren efter händelsen. Jag kämpade akademiskt. Jag hade väldigt svårt, svårarare än andra, att skapa nya vänskaper och speciellt vänskaper med pojkar, säger hon.

Blasey Ford: Glömmer aldrig deras skratt

På frågan om vad hon minns starkast från händelsen svarar hon att pojkarnas skratt är outplånligt.

– Ett oregerligt skratt mellan de två och de roar sig på min bekostnad.

Två män har kontaktat senaten och berättat att det var de som överföll Christine Blasey Ford – och inte Brett Kavanaugh, rapporterar NY Post.

På frågan om hur säker hon är på att det var Kavanaugh som attackerade henne svarar hon utan att tveka: ”100 procent”.

Brett Kavanaugh nekar till anklagelserna

Efter att Christine Blasey Ford frågats ut i flera timmar blev det dags för Brett Kavanaugh att ge sitt anförande och svara på kommitténs frågor. Med tydlig raseri i rösten nekade han till Blasey Fords och andra anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot honom.

– Jag var inte på festen som Ford beskrev, säger Kavanaugh inför senaten.

– Det har pågått en frensi inom vänstern för att hitta på någonting som kan stoppa mig från min nominering, fortsatte han.

Han sade också att sexuella övergrepp är fruktansvärda och  att varje utredning av sådana fall måste lyssna på båda sidor.

– Jag är här i dag för att berätta sanningen. Jag har aldrig överfallit någon. Inte i high school, inte i college. Aldrig.

Kavanaugh vittnade om att anklagelserna gjort stor skada mot hans familj som man beskrev som "totalt och permanent ruinerad".

Stora demonstrationer utanför senaten

Samtidigt med utfrågningen av Brett Kavanaugh inne i senaten pågick demonstrationer till stöd för Christine Blasey Ford och andra offer för sexuella övergrepp. Polisen grep ett antal demonstranter som satt sig ner och blockerat gatan.

Demonstranter blockerar en gata mellan Högsta domstolen och Capitolium i Washington DC. Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump följde utrfrågningen från Vita huset, men hade sent på torsdagskvällen, svensk tid, inte uttalat sig. En medarbetare till presidentden uppgav för CNN att han inte uttryckt några tecken på ilska.

Trump uppmanade Kavanaugh inför utfrågningen att vara aggressiv och stark i sina förnekanden, enligt CNN 

Det var i juni som president Donald Trump nominerade domare Brett Kavanaugh till den tomma stolen i USA:s högsta domstol. Sedan dess har tre kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp.

Trump står bakom domare Kavanaugh

Efter att utfrågningen var klar twittrade president Trump om fallet, och skrev att han står bakom domare Kavanaugh. President Trump kallar i inlägget Kavanaughs vittnesmål för "kraftfullt, ärligt och fängslande". 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1045444544068812800