Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blandade åsikter om uteblivet handslag

"Jag har själv träffat Yasri och har själv drabbats av samma sak som journalisten på TV4. Jag kände inte alls någon form av kränkthet", säger Sarah Delshad, frilansjournalist och grundare av organisationen Muslimska feminister.
Foto: Privat
MP-politikern Yasri Khan vägrade ta i hand med TV4:s reporter på grund av religiösa skäl.
Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, S, kallade Khans beteende oacceptabelt.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE

Att skaka hand eller inte? Miljöpartisten Yasri Khans svar på frågan ledde till att han fick lämna alla sina politiska uppdrag.

Valet att inte skaka hand med kvinnor är ovanligt, menar företrädare för religiösa muslimska organisationer. Men de försvarar samtidigt Yasri Khan.

– Jag tycker inte att det är en stor jämställdhetsgrej om han skakar hand med mig eller inte. För mig blir det nästan fånigt, säger Sarah Delshad, grundare av Muslimska feminister.

I samband med en intervju om avgående partikollegan Mehmet Kaplan vägrade Yasri Khan ta i hand med TV4:s reporter på grund av religiösa skäl. Kritiken lät inte vänta på sig.

Gymnasie- och kunskapslyftsministern Aida Hadzialic, S, kallade det oacceptabelt och flera miljöpartister ifrågasatte skarpt varför Yasri Khan föreslagits ta plats i Miljöpartiets partistyrelse.

Han lämnade därefter alla sina politiska uppdrag.

– Jag har alltid trott och tänkt att det inte är hur man hälsar, utan att man hälsar. Att det är det som visar respekt. Jämställdhet och sådant, min bedömning är inte att jämställdhet bedöms utifrån hur ofta man skakar hand, säger Yasri Khan.

"Olika måttstockar"

Det uteblivna handslaget väcker både ilska och förundring. För troende muslimer, både män och kvinnor, är det inte främmande, även om det är ovanligt, menar företrädare för religiösa organisationer.

Elvir Gigovic är ordförande för Sveriges muslimska råd, en paraplyorganisation för flera muslimska medlemsorganisationer som tillsammans har cirka 70 000 medlemmar. Han upprörs över hur muslimer i offentligheten utsätts och missförstås.

– Det finns olika måttstockar som man använder mot olika grupper. Det börjar synas ett mönster och det ger tillräckligt med argument för extremkrafterna som kommer att profitera på det här, säger han.

Kritisk mot majoritetssamhället

Elvir Gigovic skakar själv hand med både kvinnor och män, på onsdagskvällen på en middag med ärkebiskopen, men menar att en sådan religiös yttring borde kunna tolereras. Men att den inte gör det i svenska samhället i dag.

– Majoritetssamhället har svårt att ta in det här, man tolkar det utifrån normer och har svårt att ta in alternativa synsätt. Jag tycker inte att en utebliven handskakning ska drivas till den grad att man exkluderas från det politiska arbetet. Men där kan muslimer, även Yasri i det här fallet, vara självkritiska, menar han.

Och inse handslagets betydelse i det svenska samhället?

– Att samhället inte är fullt förmöget att ta in en mångfald, trots att vi gärna vill tro det.

Men handlar det inte om att man därmed behandlar män och kvinnor olika?

– De som följer den här principen inom islam gör det inte enkelriktat. Kvinnor vidrör inte heller män. Det signalerar därmed inte könsmaktsordning utan det handlar om synen på sexualiteten, säger Elvir Gigovic.

"Ingen stor jämställdhetsgrej"

Sarah Delshad är grundare av organisationen Muslimska feminister och frilansjournalist. Hon är besviken på Miljöpartiet för kritiken mot Yasri Khan. Även hon försvarar honom.

– Jag har själv träffat Yasri och har själv drabbats av samma sak som journalisten på TV4. Jag kände inte alls någon form av kränkthet. Han la handen på bröstet och hälsade på sitt sätt, och då hälsar jag på samma sätt. Det viktigaste för mig var att han såg mig i ögonen och hälsade, säger Sarah Delshad.

Hälsningen och handskaket är en väldigt grundläggande del av interaktionen mellan människor. Kan man vara för jämställdhet samtidigt som man inte hälsar på män och kvinnor på samma sätt? 

– Det är otroligt fascinerande hur man lägger likhetstecken mellan yttre attribut och handlingar med jämställdhet. Jag tycker inte att det är en stor jämställdhetsgrej om han skakar hand med mig eller inte. För mig blir det nästan fånigt.

Hur vanligt är det att inte skaka hand med kvinnor på grund av religiös övertygelse, skulle du säga?

– Det beror givetvis på vilket sammanhang man rör sig. Det förekommer, men är otroligt ovanligt. Jag har kanske mött det ett par gånger och då har jag ändå varit väldigt aktiv på många olika arenor. Han sticker verkligen ut, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.