Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blair och Major attackerar Boris: ”Skämmer ut oss”

Före detta premiärminister Tony Blair anklagar Boris Johnson och hans regering för att ”skämma ut sig själva och vårt land”.Foto: Yui Mok / AP
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått hård kritik för det nya lagförslaget.Foto: PIPPA FOWLES / NO10 DOWNING STREET / STELLA PICTURES/AVALON.RED B66
Sir John Major, Storbritanniens premiärminister och ledare för Konservativa Partiet, även kallat Tories, mellan 1990 och 1997.Foto: James Veysey / CAMERA PRESS

Två brittiska före detta premiärministrar anklagar Boris Johnson och hans regering för att ”skämma ut sig själva och vår nation”.

Tony Blair och Sir John Major säger att Boris nya handelslag hotar freden på Nordirland och Storbritanniens chanser att förhandla internationella avtal.

”Det här sättet att förhandla är oansvarigt, principiellt fel, och farligt i praktiken”, skriver Blair och Major i Sunday Times.

Tony Blair och Sir John Major går hårt åt Boris Johnson och den brittiska regeringen efter att de i veckan lagt fram ett förslag på en ny handelslag.

I en gemensam debattartikel i Sunday Times skriver de att den föreslagna lagen är ett hot mot det Nordirländska fredsfördraget: Långfredagsavtalet.

De säger också att den kommer att göra det svårt att förhandla – inte bara med EU, utan också USA, något som toppdemokraten Nancy Pelosi varnade för tidigare i veckan.

”Fel, farligt och skämmer ut oss”

De skriver: ”Vi var båda emot brexit. Vi båda accepterar att det nu sker. 

”Men det här sättet att förhandla – där förstånd överges till förmån för att följa en ideologi, och där egenmäktig svulstighet presenteras som seriös diplomati – är oansvarigt, principiellt fel, och farligt i praktiken.”

”Det väcker frågor som är betydligt större än dess påverkan på Irland, fredsprocessen och förhandlingen av ett handelsavtal – även om dessa är viktiga. Det ifrågasätter vår nations integritet.

”Medan omvärlden ser på Storbritannien – ett land vars löften en gång i tiden accepterades som oangripliga – med bestörthet, skämmer den här regeringens agerande ut sig själva och vår nation.”

VILKA ÄR TONY BLAIR OCH SIR JOHN MAJOR?

Den före detta Labourledaren Tony Blair var Storbritanniens premiärminister mellan 1997 och 2007.

Sir John Major var bland annat utrikesminister och finansminister under Margaret Thatcher. 

Han tog senare över rollen som partiledare för det Konservativa Partiet – även kallade Tories – och var Storbritanniens premiärminister mellan 1990 och 1997.

Lagen bryter mot avtalet

Regeringens nya lagförslag är tänkt att skydda handeln inom Storbritannien i händelse av en förväntad ”hård brexit”: ett utträde utan ett handelsavtal med EU. 

Lagen går emot det utträdesavtal som undertecknades av både EU och Storbritannien i januari.

Avtalet stipulerar att fri rörlighet måste kunna fortsätta mellan Nordirland och Republiken Irland.

Johnson satsar på hälsan efter coronan:

Boris Johnson: ”Du behöver inte ett gym”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.