Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Black lives matter – varje liv är värdefullt”

Ebba Buschs coronakritik: ”Många resonerar: ’De skulle ändå dö snart’”
Ebba Busch pratade om de senaste årens skjutningar och våld i sitt sommartal.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bland annat tog KD-ledaren upp den 13-åriga flickan som sköts till döds i Norsborg i början av augusti.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Black lives matter”, sa Ebba Busch och ifrågasatte vilka insatser som hade satts in om samma våld inträffat i Stockholms innerstad.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under Ebba Buschs sommartal ägnade hon en stor del åt att ta upp skjutningar och gängvåld.

Partiet vill nu att regeringen ska göra mer för att stoppa våldet.

– Black lives matter, varje liv är värdefullt, säger Ebba Busch.

I sitt tal nämnde Ebba Busch Ahmed Obaid, Karolina Hakim och den 12-åriga flickan som sköts till döds i Norsborg i början av augusti.

– När justitieministern för en tid sedan skulle kommentera de rekordmånga skjutningarna sa att han att risken för att oskyldiga drabbas var väldigt liten, sa Ebba Busch och fortsatte:

– Black lives matter, säger jag. Varje liv är värdefullt.

Anonyma vittnen

Ebba Busch fortsatte med att ifrågasätta om regeringen skulle ha gjort med för att stoppa våldet om skjutningarna skedde i Stockholms innerstad.

– Den våldsvåg som svept över vårt land de senaste åren måste få ett slut. Att prata om statistiska odds duger inte. Varje liv är värdefullt, upprepade Busch.

KD-ledaren påpekade även att få döms för skjutningar och menade att det beror på ”kryphål i våra system som används som vapen mot rättvisa” för att sedan presentera förslag på förändringar för att stoppa våldet. Bland annat vill man ge vittnen vid grova brott möjlighet att vara anonyma om det finns risk för repressalier samt införa ett system med kronvittnen för att vända gängmedlemmarna mot varandra.


Migrationssamtalen avslutas – Ebba Busch: ”Beklagligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.