Black Lives Matter får Palmepriset

Black Lives Matter får Olof Palmepriset.
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Alicia Garza, Patrisse Cullors, och Opal Tometi är trion som grundade Black Lives Matter.
Foto: RICHARD SHOTWELL / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Black Lives Matter är årets mottagare av Olof Palmepriset. 

Organisationen får priset för sitt arbete mot rasism och polisbrutalitet. 

Medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter Global Network Foundation får 2020 års Olof Palme pris. 

Olof Palmes minnesfond skriver i motiveringen:

”Black Lives Matter Global Network Foundation verkar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen. BLM rörelsen i vid mening har på ett unikt sätt synliggjort den afro-amerikanska minoritetens utsatthet, smärta och vrede över att inte värderas lika med människor som har annan hudfärg

Black Lives Matter Global Network Foundation är en decentraliserad rörelse som grundades 2013 av Patrisse Cullors, Alicia Garza, och Opal Tometi. Trion hade då reagerat på Trayvon Martins dödsfall och den efterföljande polisutredningen. 17-årige Martin sköts ihjäl av George Zimmerman, ledare för lokala grannskyddet, som uppfattat att Martin betett sig ”misstänkt”. Zimmerman friades sedan för skjutningen, vilket ledde till stora protester runtom i USA.  

Rörelsen växte kraftigt efter protesterna i Ferguson 2014 och fick i somras ett enormt internationellt genomslag i samband med protesterna mot polisingripandet som ledde till George Floyds dödsfall. 

Bland tidigare års pristagare finns Förintelseöverlevarna Hédi Fried och Emerich Roth, författaren John Le Carré, visselblåsaren Daniel Ellsberg och Rosa Taikon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.